ΣΕΒΕΚ: Τι πραγματικά ισχύει για τον Γύρο

01 December 2017

ΣΕΒΕΚ: Τι πραγματικά ισχύει για τον Γύρο

Στον θόρυβο που δημιούργησαν ορισμένα μέσα ενημέρωσης εδώ και ένα διήμερο σχετικά με την παραγωγή Γύρου στην Ελλάδα, αναφέρεται με σημερινή ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ).

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Τρίτη, ευρωβουλευτές εξέφρασαν την αντίρρησή τους στην πρόταση της Κομισιόν για επέκταση της χρήσης φωσφορικών αλάτων σε προϊόντα τύπου doner – kebab (δείτε εδώ), με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σύγχυση από μερικά ενημερωτικά μέσα που… παρερμήνευσαν την είδηση.

Ο ΣΕΒΕΚ δηλώνει αντίθετος στην επέκταση της χρήσης φωσφορικών αλάτων στα συγκεκριμένα προϊόντα, ξεκαθαρίζει ότι το θέμα δεν αφορά τον γνωστό μας Γύρο, στην παραγωγή του οποίου δεν χρησιμοποιούνται φωσφορικά άλατα, όπως αναφέρει ο ΣΕΒΕΚ. Πολύ περισσότερο που, ακριβώς για να προστατευθεί ο Γύρος, η βιομηχανία έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αναγνώρισής του ως ΕΠΙΠ.

Αναφέρει λοιπόν αναλυτικά ο ΣΕΒΕΚ:

«Την έντονη αντίθεσή του έχει επανειλημμένα εκφράσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος - ΣΕΒΕΚ στην Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Commission) να επεκταθεί η χρήση φωσφορικών σε προϊόντα τύπου Doner – Kebab (αίτημα το οποίο υποστηρίζει κυρίως η Γερμανική πλευρά). Την ίδια θέση, με αυτήν της Ελλάδας, έχει εκφράσει και η Επιτροπή Υγείας του Ευρωκοινοβουλίου. 

Το θέμα αυτό ωστόσο δεν αγγίζει, όπως εκ παραδρομής αναφέρουν αρκετά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την παραγωγή του Γύρου, σκεύασμα παραδοσιακά ελληνικό, από χοιρινό κρέας ή κρέας από κοτόπουλο, το οποίο δέχεται ελάχιστη επεξεργασία και στην παραγωγή του δεν χρησιμοποιούνται φωσφορικά άλατα. Είναι σημαντική επιτυχία της ελληνικής βιομηχανίας και του ΣΕΒΕΚ, που εξ αρχής εξέφρασαν την αντίθεσή τους, με σημαντικές παρεμβάσεις επί δύο έτη, στις Επιτροπές της ΕΕ στις Βρυξέλλες μαζί με την εκπροσώπηση και του ΕΦΕΤ, και απέκλεισαν την χρήση φωσφωρικών στον Γύρο και επιπλέον επιτυχία που στην προσπάθειά τους αυτή βρέθηκε σύμμαχός τους το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με την πρόσφατη απόφασή του. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΕΒΕΚ, με γνώμονα την προστασία του Γύρου, έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία για την κατοχύρωσή του ως Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος / ΕΠΙΠ. Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν την αναγκαιότητα της εν λόγω αίτησης του ΣΕΒΕΚ, αφού η αναγνώριση του Γύρου ως ΕΠΙΠ θα τον προστατεύσει από κάθε επέμβαση που θα αλλοιώνει τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά».

01 December 2017
Banner