Σχεδόν έτοιμη η τελική ρύθμιση για τα πρόσθετα στα παρασκευάσματα κρέατος

27 January 2014

Σχεδόν έτοιμη η τελική ρύθμιση για τα πρόσθετα στα παρασκευάσματα κρέατος

Με αργό βήμα προχωρούν τα πράγματα στη γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ήταν γνωστό και από το περασμένο καλοκαίρι, όταν γράφαμε ότι επίκειται αλλαγή στον Κανονισμό για τα πρόσθετα στα παρασκευάσματα κρέατος. Τότε είχε σημάνει συναγερμός στον κλάδο γιατί επρόκειτο να αρχίσει να εφαρμόζεται ο 1129/2011 ο οποίος όριζε ότι στο μη-επεξεργασμένο κρέας και στα παρασκευάσματα του Καν. 853/2004 ΔΕΝ μπορούν να χρησιμοποιούνται πρόσθετα τροφίμων, εκτός περιορισμένου αριθμού προσθέτων που προβλέπονται μάλιστα ρητώς στον Καν. 1333/2008.
Ο κίνδυνος να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα παρασκευάσματα, υλικά όπως μουστάρδα, αλλαντικά και κίτρινα τυριά, μαρινάτες, ήταν ορατός.
Η κινητοποίηση ήταν άμεση και οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγκάστηκαν να «ξαναδούν» το θέμα. Φαίνεται πλέον πως μετά τις πολύμηνες διαβουλεύσεις οι υπηρεσίες της Κομισιόν είναι σε θέση να παρουσιάσουν τροποποιητικό Κανονισμό, ο οποίος αναμένεται να πάρει την τελική έγκριση σε λίγες εβδομάδες, ίσως και μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, φαίνεται ότι στο Παράρτημα ΙΙ του 1333/2008, και συγκεκριμένα στον Πίνακα που αναφέρει τα τρόφιμα στα οποία η παρουσία πρόσθετου δεν μπορεί να επιτραπεί, θα αναφέρονται τα μη-επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά θα εξαιρούνται ρητώς τα παρασκευάσματα κρέατος του Καν. 853/2004.
Ακολούθως, και όπως φαινόταν από καιρό, στις κατηγορίες τροφίμων θα υπάρχει σαφής διαχωρισμός των παρασκευασμάτων κρέατος του Καν. 853/2004 από το μη επεξεργασμένο κρέας, στο οποίο επιτρέπεται μόνο ένας περιορισμένος αριθμός προσθέτων.
Αναμονή λοιπόν για λίγες εβδομάδες ακόμη, μέχρι να δούμε ποιες θα είναι οι τελικές ρυθμίσεις που θα εισαγάγει η Κομισιόν.

27 January 2014
Banner
Banner