Στη δεκαετία μέχρι το 2030 τα πουλερικά θα έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην κατανάλωση κρέατος

23 July 2021

Στη δεκαετία μέχρι το 2030 τα πουλερικά θα έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην κατανάλωση κρέατος

Το κρέας πουλερικών θα αποτελεί μια σαφή επιλογή των καταναλωτών την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με πρόσφατες προβλέψεις του οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και του ΟΟΣΑ.

Ειδικότερα, η παγκόσμια παραγωγή κρέατος εκτιμάται ότι θα αυξάνεται μέχρι το 2030, αλλά με πιο αργό ρυθμό από ό,τι την προηγούμενη δεκαετία· η αύξηση αυτή θα οφείλεται κυρίως στην παραγωγή πουλερικών, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 17% έως το 2030, σε σύγκριση με την περίοδο 2018-2020, ενώ αναμένεται ότι θα αυξηθεί και η καταναλωτική προτίμηση εις βάρος των άλλων ειδών κρέατος.

Ούτως ή άλλως τα πουλερικά έχουν κατοχυρωθεί ως μια πιο υγιεινή επιλογή ενώ ταυτόχρονα προσφέρονται σε χαμηλότερη τιμή. Για τους λόγους αυτούς, αλλά και λόγω της συγκυρίας της έλλειψης χοιρινού κρέατος λόγω αφρικανικής πανώλους των χοίρων σε χώρες της Ασίας (π.χ. Κίνα) οι περισσότερες χώρες αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγή πουλερικών - η Ασία θα δείξει μια από τις ισχυρότερες αυξήσεις.

Ίσως να είναι ενδεικτική της αυξητικής τάσης κατανάλωσης πουλερικών, η τωρινή κατάσταση στη Βραζιλία των 215 εκατ. κατοίκων, όπου η κατανάλωση βόειου κρέατος βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, τη στιγμή που το κρέας πουλερικών και τα αυγά αυξάνουν τις πωλήσεις τους κατά 7% και 9% αντιστοίχως.

Για τα λοιπά είδη κρέατος, οι προβλέψεις για το 2030 δίνουν αύξηση 13% στην παραγωγή χοιρινού, αν και η σαφής ανοδική τάση θα αρχίσει μετά το 2023, όταν εκτιμάται ότι θα έχουν επουλωθεί στην Κίνα και σε άλλες χώρες της Ασίας οι τεράστιες πληγές που άνοιξε η αφρικανική πανώλη των χοίρων. Σε αντίθεση με τις περισσότερες περιοχές του πλανήτη, η παραγωγή χοιρινού στην Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναμένεται ανοδική, καθώς θα επηρεασθεί από τις περιβαλλοντικές ανησυχίες των καταναλωτών.

Το βόειο κρέας αναμένεται να παρουσιάσει πολύ μικρότερο βαθμό αύξησης της παραγωγής την επόμενη δεκαετία (μόλις 6%), κάτι που αντανακλά την εξασθένηση της ζήτησης, προς όφελος του κρέατος πουλερικών. Στην Ε.Ε. μάλιστα η παραγωγή θα μειωθεί.

Η παραγωγή πρόβειου κρέατος είναι σχετικά μικρή σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά προβλέπεται αξιοσημείωτη αύξηση (16%) έως το 2030. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη του κλάδου στην Ασία - ιδίως σε Κίνα, Πακιστάν, Ινδία. Στην Ε.Ε. και στο Ηνωμένο Βασίλειο η παραγωγή αναμένεται να παραμείνει σταθερή.

23 July 2021
Banner
Banner