ΠΕΤΕΤ: Ουδέποτε τέθηκε θέμα κατάργησης του Γύρου

04 December 2017

ΠΕΤΕΤ: Ουδέποτε τέθηκε θέμα κατάργησης του Γύρου

Άλλη μία απάντηση στα… δημοσιογραφικά φάλτσα σχετικά με τον Γύρο, δίνει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων - ΠΕΤΕΤ.

Στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο Υπεύθυνος Επιστημονικής Επιτροπής της ΠΕΤΕΤ, Νικόλας Γκιώνης, ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα κατάργησης του Γύρου, που είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν για το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία κατοχύρωσής του ως Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος/ΕΠΙΠ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των Tεχνολόγων Τροφίμων:

«Σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (άρθρο 91) αναφορικά με την ταξινόμηση, τις προδιαγραφές και τους ορισμούς των προϊόντων με βάση το κρέας και παρασκευασμάτων κρέατος, τα πρόσθετα που επιτρέπονται για την παραγωγή του γύρου είναι αυτά που ορίζονται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1333/2008 και τροποποιήσεις αυτού.

Η χρήση λοιπόν των φωσφορικών αλάτων δεν επιτρεπόταν, ούτε επιτρέπεται στην χρησιμοποίηση του γύρου σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1333/2008 και τροποποιήσεις αυτού.

Ιστορικά η χρήση των φωσφορικών είχε εγκριθεί σύμφωνα με τους Κανονισμούς:

- 1129/2011 σε ορισμένα παρασκευάσματα κρέατος (breakfast sausages),

- 601/2014 στα κάτωθι προϊόντα (Kasseler, Bräte, Surfleisch, toorvorst, šašlõkk, ahjupraad και burger meat με ελάχιστη περιεκτικότητα σε λαχανικά και/ή δημητριακά 4% αναμεμειγμένα μέσα στη μάζα του κρέατος και στο φινλανδικό γκρίζο παστό χοιρομέρι των Χριστουγέννων) και στον

- 871/2017 στα ακόλουθα τσεχικά παρασκευάσματα κρέατος: Bílá klobása, Vinná klobása, Sváteční klobása και Syrová klobása

Η χρήση φωσφορικών αλάτων γίνεται για τη διατήρηση της φυσικοχημικής κατάστασης και την αύξηση της συνδετικής ικανότητας των παρασκευασμάτων κρέατος είτε ως υγραντικών μέσων για την αποφυγή της απώλειας των χυμών του κρέατος κατά τη διάρκεια περαιτέρω επεξεργασίας, ιδίως μετά την έγχυση άλμης.

Η χρήση των φωσφορικών είχε προταθεί για επέκταση χρήσης αυτών των προσθέτων σε προϊόντα τύπου Doner, Kebab, κάτι για το οποίο δεν συμφώνησε η ελληνική πλευρά.

Ουδέποτε τέθηκε θέμα κατάργησης του γύρου, ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν για το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία για την κατοχύρωσή του ως Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος / ΕΠΙΠ».

Για το συγκεκριμένο θέμα δείτε εδώ και εδώ.

04 December 2017
Banner