Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Συνέδριο για το κρέας και τα προϊόντα του

06 February 2019

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Συνέδριο για το κρέας και τα προϊόντα του

Ένα τριήμερο μεστό σε πληροφορίες και γνώσεις χρήσιμες σε όλη την αλυσίδα του κρέατος από τον στάβλο στο πιάτο, ήταν το φετινό 6ο Συνέδριο Κρέατος, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 1, 2 και 3 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερες από 100 εργασίες παρουσιάστηκαν ατομικά ή από ομάδες επιστημόνων σε 19 θεματικές ενότητες.

Ένα χαρακτηριστικό του φετινού Συνεδρίου ήταν η μεγάλη συμμετοχή ανθρώπων από όλους τους κλάδους των «ειδικών»: οι σύνεδροι ξεπέρασαν τους 250. Η σύνθεση πολλών και διαφορετικών αντικειμένων στο πρόγραμμα, βοήθησαν ώστε να παραμείνει τεταμένο το ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου. Κάτι που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους το παρακολούθησαν.

Προκλήσεις για την πρωτογενή παραγωγή

Τα ζητήματα της πρωτογενούς παραγωγής απασχόλησαν την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου. Ξεκινώντας με μια πολύ ενδιαφέρουσα εναρκτήρια εισήγηση από τον ομότιμο καθηγητή του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Γενηγιώργη, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα αποτελεσματικών παρεμβάσεων στις εκτροφές για την διαχείριση της ασφάλειας και της υγιεινής στην τροφική αλυσίδα. Ο κ. Γενηγιώργης, καθηγητής πολλών από τους υπολοίπους ομιλητές, για άλλη μια φορά τίμησε με την άοκνη παρουσία του και τις παρατηρήσεις του τις εργασίες του Συνεδρίου.

Οι παρουσιάσεις της πρώτης ημέρας αφορούσαν την ποιότητα των ζωοτροφών, την ευζωία, την συμβολή νέων μεθόδων εκτροφής στην ποιότητα των παραγόμενων σφάγιων, θέματα δημόσιας υγείας. Εργασίες παρουσίασαν οι επιστήμονες: Η. Γιάννενας, Ε. Σιδηροπούλου, Ε. Μπόνος, Ι. Μπιζέλης, Α. Τζώρα, Ε. Σωσσίδου, Χ. Ζαφειρίδης, Β. Σχοινά, Κ. Νικολάου, Ε. Τσιαμάδης, Ν. Ζησίδης, Ε. Οικονόμου, Δ. Δήμζας, Η. Συμεωνίδου, Κ. Τερψίδης.

Για πρώτη φορά εξετάστηκαν ζητήματα διαχείρισης ζωικών αποβλήτων και υποπροϊόντων για την παραγωγή βιοαερίου σε μια ενδιαφέρουσα ενότητα με τη συμμετοχή επιστημόνων από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Συμμετείχαν οι Π. Παπαδάκη, Θ. Ζαμάνης, Β. Διαμαντής, Α. Ευταξίας, Κ. Αλεξανδρίδης, Ε. Κασαπίδου. Μια δική του ενότητα ανέπτυξε ο φορέας πιστοποίησης A Cert με ζητήματα διαχείρισης κτηνοτροφικών μονάδων και περιβαλλοντικής ενέργειας, με ομιλητές τους Ι. Αχλαδιώτη, Α. Γκολφινόπουλο, Σ. Ραμαντάνη, Ι. Παπαδόπουλο, Ε. Χρόνη και Α. Σιάσιο.

Την πρώτη ημέρα έκλεισε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση καινοτόμων τεχνολογιών που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού κρέατος από τους καθηγητές των κτηνιατρικών σχολών ΑΠΘ και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γ. Αρσένο, Δ. Κουρέτα, Ε. Οικονόμου, Β. Παπατσίρο. Επιστήμονες από τα δυο ιδρύματα συνεργάζονται με ελληνικές επιχειρήσεις για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, τα οποία προσθέτουν υπεραξία και αποτελούν διαβατήριο για την παρουσία του ελληνικού κρέατος και σε αγορές του εξωτερικού.

Νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της βιομηχανίας κρέατος

Μια σειρά ερευνητικών εργασιών που παράγονται από νέους επιστήμονες κι ερευνητές στα εργαστήρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με τη συμμετοχή ινστιτούτων του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, παρουσιάστηκαν τη δεύτερης ημέρα του Συνεδρίου. Παρουσιάστηκαν συνολικά 14 εργασίες που αφορούν εφαρμογές διεργασιών αναλυτικής τεχνολογίας, νανοτεχνολογιών, πολυφασματικών αναλύσεων κλπ με ενδιαφέροντα αποτελέσματα στη βιομηχανία του κρέατος. Επικεφαλής των ομάδων αυτών οι καθηγητές Γ.-Ι. Νυχάς και Π. Σκανδάμης.

Τη δική της θεματική για την επισιτιστική επάρκεια και ασφάλεια τροφίμων ανέπτυξε η Ελληνική Κτηνιατρική Ακαδημία με τους Α. Ράντσιο, Σ. Ραμαντάνη, Α. Γκόβαρη, Π. Φλώρου – Πανέρη, και Α. Τυρπένου.

Ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις έκαναν ακόμα οι Ν. Ανδρίτσος, Β. Παρίσης, Δ. Δημακοπούλου – Παπάζογλου, Κ. Ζαμπούνη.

Τα Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων, ήταν ο τίτλος μιας ακόμα ενότητας που παρουσίασε ο καθηγητής Σ. Ραμαντάνης, την δεύτερη ημέρα, με τη συμμετοχή των Θ. Καλλίτση και Ε. Αχλαδιώτη.

ΕΦΕΤ, Στρατιωτική Κτηνιατρική την τρίτη ημέρα

Ζητήματα αντιμικροβιακών ουσιών, δημόσιας υγείας, βιολογικών προϊόντων, νομοθετικού πλαισίου απασχόλησαν τις εργασίες της τρίτης ημέρας του Συνεδρίου. Παρουσιάσεις έκαναν αξιόλογοι επιστήμονες: Η. Παπαναγιώτου, Α. Κουκουράνος, Α. Πεξαρά, Ν. Σολωμάκος, Θ. Καλλίτσης, Σ. Κρήτας, Κ. Κόλλιας. Σ. Κουρνέτα, Γ. Ιωαννίδης, Α. Λάγιου, Π. Παπαδάκη, Δ. Μίντζα, Δ. Σεργκελίδης, Π. Βαρελτζής, Ε. Κασαλιά, Ε. Κασαπίδου, Χ. Αναστασάκης.

Ξεχωριστή η παρουσία του ΕΦΕΤ με τέσσερις παρουσιάσεις από τους Χ. Κουτσμανή, Π. Γούσια, Ε. Γκίζα, Ν. Κατερέλο, αλλά και των στρατιωτικών κτηνιάτρων Ι. Τζαβάρα, Κ. Παπαγεωργίου, Ε. Χρόνη, Α. Σιάσιου.

Παρουσίαση των δράσεων της ΕΔΟΚ

Τη δική της παρουσία στο Συνέδριο είχε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος. Ο πρόεδρός της Λευτέρης Γίτσας παρουσίασε τα νέα μέλη της ΕΔΟΚ, αλλά και την πρόταση για την κατάρτιση εθνικού σχεδίου στρατηγικής για τον τομέα του κρέατος με ευρύ φάσμα δράσεων. Τα προγράμματα για την προβολή του πρόβειου κρέατος και της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας παρουσίασε ο Σ. Δελής, την χαρτογράφηση των επαγγελματιών του τομέα του κρέατος παρουσίασε ο Β. Τικέλλης, τις προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί η αγορά του κρέατος ανέλυσε ο Γ. Γεωργούδης και τέλος ο Ν. Φωτιάδης μίλησε για το αιγοπρόβειο σφάγιο στην εστίαση.

Ο ΣΕΒΕΚ και τα επώνυμα προϊόντα κρέατος

Με ένα σύνολο πωλήσεων 1,5 δισ. ευρώ που αποτελεί το 11% του συνόλου της αγοράς τροφίμων οι 1200 επιχειρήσεις του κλάδου κρέατος είναι μια ισχυρή παραγωγική δύναμη. Τα στοιχεία παρουσίασε στο Συνέδριο, στην ενότητα του ΣΕΒΕΚ, η γενική γραμματέας του Συνδέσμου Δέσποινα Μπακιρλή, δίνοντας μια εικόνα ενός κλάδου που αναπτύσσει καινοτόμα προϊόντα, αλλά και εξωστρέφεια.

Την μετεξέλιξη της παραγωγής παρασκευασμάτων κρέατος σε μια σύγχρονη παραγωγική διαδικασία, βαδίζοντας παράλληλα με την υιοθέτηση της νέας νομοθεσίας παρουσίασε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕΚ, Στέλιος Σκαρίμπας. Τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα κρέατος παρουσίασε ο καθηγητής Γιάννης Αμβροσιάδης, ενώ η διαιτολόγος – διατροφολόγος Μαρία Κουντουρά αναφέρθηκε στις σύγχρονες διατροφικές τάσεις και τον ρόλο τους στην ανάπτυξη νέων προϊόντων. Τέλος ο εντεταλμένος σύμβουλος του Συνδέσμου Γιώργος Οικονόμου αναφέρθηκε στη Συμβουλευτική Επιτροπή Τεχνικών Εμπειρογνωμόνων και το Ινστιτούτο Προϊόντων Κρέατος του ΣΕΒΕΚ.

Από το σφαγείο στο κρεοπωλείο

Αιχμές, αλλά και ειδήσεις είχε η συζήτηση στρογγυλής τράπεζας που οργανώθηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου και έδωσε τη δυνατότητα να τεθούν ορισμένα από τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους κλάδους των επαγγελματιών του κρέατος και τις ελεγκτικές υπηρεσίες. Στο ίδιο τραπέζι κάθισαν εκ μέρους της κτηνιατρικής υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ η Παναγιώτα Παπαδάκη, ο κτηνίατρος του ΕΛΓΟ – Δήμητρα Γιώργος Σοφιανίδης, ο γενικός γραμματέας της ΠΟΚΚ και πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Ν. Θεσσαλονίκης Σάββας Κεσίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Σφαγείων Ελλάδος Βασίλης Μεγαλοβασίλης, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Εμπόρων Κρέατος και Ζώντων Ζώων Μ-Θ-Θ Γιάννης Παράδας και ο πρόεδρος της Ένωσης Κρεοπωλών Αθήνας Βασίλης Ντεληφιλιππίδης.

Οι αιχμές αφορούσαν τα κενά της ελεγκτικής νομοθεσίας για την ιχνηλασιμότητα που ανέφεραν οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών και συγκεκριμένα στο στάδιο πριν το σφαγείο όπως υποστήριξε ο κ. Μεγαλοβασίλης, αλλά και στην μαζική εστίαση, όπως ανέφερε ο κ. Κεσίδης. Τέθηκαν ακόμα ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση στο κρέας, αλλά και ο αθέμιτος ανταγωνισμός με τις παραπλανητικές διαφημίσεις.

Η είδηση ήρθε από την εκπρόσωπο του Υπουργείου, η οποία ανέφερε ότι επίκειται αναμόρφωση του Π.Δ. 126 που αφορά την εκπαίδευση.

06 February 2019
Banner
Banner