Λήξη συναγερμού για τον χοιρινό γύρο

14 December 2017

Λήξη συναγερμού για τον χοιρινό γύρο

Βρήκαν τελικά τη... σωστή μετάφραση στο Ευρωκοινοβούλιο και έληξε ο συναγερμός για τον χοιρινό γύρο, μετά τη χθεσινή αδυναμία (για μόλις τρεις ψήφους) της ολομέλειας της Ευρωβουλής να μπλοκάρει την πρόθεση της Κομισιόν για επέκταση της χρήσης φωσφορικών στα προϊόντα κεμπάπ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα ανέκυψε όταν σε ανακοίνωση των υπηρεσιών του Ευρωκοινοβουλίου αναφερόταν ότι θα επιτραπεί η χρήση φωσφορικών στον «κατεψυγμένο γύρο (όλα τα είδη κρέατος)». Αυτό στην ελληνική μετάφραση. Γιατί στην αγγλική γινόταν λόγος για το «κεμπάπ από κρέας πρόβειο, βόειο ή πουλερικών», όπως ενημερωθήκατε χθες από το meatnews.gr.

Για να φτάσει να διορθωθεί σήμερα η ελληνική εκδοχή της ανακοίνωσης, που τώρα αναφέρει -σωστά- ότι η Κομισιόν μπορεί πλέον να επιτρέψει τη χρήση φωσφορικών στον κατεψυγμένο γύρο (από αρνίσιο κρέας, αγελαδινό, βοδινό ή από πουλερικά), χρειάστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες μας, να προηγηθούν η αποτελεσματική κινητοποίηση της ελληνικής βιομηχανίας κρέατος, αλλά και διαβήματα του ΕΦΕΤ.

Έτσι λοιπόν εξακολουθεί να μην επιτρέπεται η χρήση φωσφορικών στον χοιρινό γύρο, κάτι που εξάλλου οι εγχώριες βιομηχανίες το διακηρύσσουν σε όλους τους τόνους προσπαθώντας να προστατέψουν το εν Ελλάδι παραγόμενο προϊόν (βλ. σχετική ανακοίνωση του ΣΕΒΕΚ) από τη χρήση τέτοιων πρόσθετων και επιδιώκοντας την αναγνώρισή του ως ΕΠΙΠ.

«Τέλος καλό» για τον χοιρινό γύρο. Αλλά όχι και για τον γύρο κοτόπουλο, στον οποίο με βάση την πρόταση της Κομισιόν θα επιτρέπεται στην Ε.Ε. η χρήση φωσφορικού οξέος, διφωσφορικών, τριφωσφορικών και πολυφωσφορικών αλάτων (Ε 338-452). Η ισχυρή αντίδραση των ευρωβουλευτών στην πρόταση αυτή ανέκυψε επειδή επιστημονικές μελέτες έδειξαν πιθανή σύνδεση ανάμεσα σε αυτά τα πρόσθετα (που επιτρέπονται σε συγκεκριμένα μόνο προϊόντα κρέατος) και σε προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν επίσης το γεγονός ότι τα πρόσθετα φωσφορικών προκαλούν τη διατήρηση νερού στο κρέας, το οποίο συνεπώς τεχνητά γίνεται βαρύτερο δημιουργώντας στρεβλώσεις στην αγορά. Παρότι ισχυρή η αντίδραση των ευρωβουλευτών, της έλειπαν τρεις ψήφοι (όπως αναφέραμε παραπάνω) στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για να καταφέρει να μπλοκάρει την πρόταση της Κομισιόν. Επομένως αυτή τη στιγμή, με το «πράσινο φως» που άναψε το Ευρωκοινοβούλιο, η Κομισιόν θα προχωρήσει στην τροποποίηση του σχετικού Κανονισμού ώστε να επιτρέπονται τα φωσφορικά στον κατεψυγμένο γύρο (αρνίσιο, βοδινό και πουλερικών). Επανεξέταση του ζητήματος ίσως να προκύψει αναλόγως της επιστημονικής γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) για το θέμα αυτό, η οποία αναμένεται να εκδοθεί σε έναν χρόνο από σήμερα (τον Δεκέμβριο 2018).

14 December 2017
Banner
Banner