Υποχώρηση της παγκόσμιας παραγωγής κρέατος προβλέπεται για το 2019

13 May 2019

Υποχώρηση της παγκόσμιας παραγωγής κρέατος προβλέπεται για το 2019

Story Highlights

  • Η εκτίμηση για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής αντανακλά την αναμενόμενη συρρίκνωση της παραγωγής κατά 5% στην Κίνα, καθώς και μια μικρή μείωση στην Αυστραλία
  • Η μειωμένη παραγωγή σε αυτές τις δύο χώρες πιθανότατα θα αντισταθμίσει την αύξηση που αναμένεται σε άλλες βασικές περιοχές παραγωγής, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, το Μεξικό, την Ινδία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία και το Πακιστάν

Related Articles

Πτωτικά αναμένεται ότι θα κινηθεί η παγκόσμια παραγωγή κρέατος, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Αυτό θα συμβεί, λέει ο FAO, εξαιτίας της πτώσης της παραγωγής χοιρινού κρέατος, κυρίως στην Κίνα. Ωστόσο σε αντίθετη πορεία θα κινηθούν οι παγκόσμιες εμπορικές ροές, τροφοδοτούμενες από την αναμενόμενη απότομη αύξηση των εισαγωγών που θα πραγματοποιήσει η Κίνα.

Παρά την αυξημένη διαθεσιμότητα σε όλες τις μεγάλες εξαγωγικές χώρες, οι διεθνείς τιμές του κρέατος, όπως αποτυπώνονται στον Δείκτη Τιμών Κρέατος του FAO, ενισχύθηκαν από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, καθώς δέχθηκαν πιέσεις εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης για εισαγωγή χοιρινού, βόειου και κρέατος πουλερικών, ιδίως από την Κίνα. Η άνοδος των τιμών αφορούσε όλες τις κατηγορίες κρέατος εκτός από το πρόβειο, στο οποίο οι τιμές υποχώρησαν – βασικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η Αυστραλία, όπου η ξηρασία εξακολουθεί να ενθαρρύνει τη σφαγή.

Σύμφωνα με την έκθεση του FAO, η παγκόσμια παραγωγή κρέατος το 2019 προβλέπεται να μειωθεί κατά 0,2% (σε σχεδόν 337 εκατ. τόνους), αντιστρέφοντας τον ρυθμό της αργής αλλά σταθερής αύξησης που παρατηρείται στον κλάδο εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Η εκτίμηση για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής αντανακλά την αναμενόμενη συρρίκνωση της παραγωγής κατά 5% στην Κίνα, καθώς και μια μικρή μείωση στην Αυστραλία. Η μειωμένη παραγωγή σε αυτές τις δύο χώρες πιθανότατα θα αντισταθμίσει την αύξηση που αναμένεται σε άλλες βασικές περιοχές παραγωγής, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, το Μεξικό, την Ινδία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία και το Πακιστάν.

Η διάδοση της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) στην Κίνα, με τις επιπτώσεις της στην παραγωγή, την κατανάλωση και τις εμπορικές ροές, αντιπροσωπεύει τον σημαντικότερο παράγοντα που διαμορφώνει επί του παρόντος τις προοπτικές της παγκόσμιας αγοράς κρέατος για το 2019. Τα πλήγματα που έχει δεχθεί η Κίνα βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό πίσω από την προβλεπόμενη συρρίκνωση κατά 4% στην παγκόσμια παραγωγή χοιρινού κρέατος. Την ίδια όμως στιγμή, η ΑΠΧ είναι η αιτία που θα συμβάλει στην προβλεπόμενη αύξηση κατά 2,8% της συνολικής παραγωγής κρέατος πουλερικών (θα υποκαταστήσει μέρος της ζήτησης για χοιρινό). Αντιστοίχως, ο αντίκτυπος της ΑΠΧ στην παραγωγή βόειου και πρόβειου κρέατος θα είναι πιθανώς πιο περιορισμένος: οι εκτιμήσεις λένε ότι και για τα δύο είδη θα αυξηθούν κατά λιγότερο από 1%.

Το παγκόσμιο εμπόριο κρέατος και προϊόντων με βάση το κρέας προβλέπεται να ξεπεράσει τα 35 εκατομμύρια τόνους το 2019, αυξημένο κατά 4,8% σε σχέση με πέρυσι. Και εδώ η Κίνα κρατάει τα κλειδιά, αφού μεγάλο μέρος της δυναμικής στο διεθνές εμπόριο θα προκύψει από την κατά 19-20% αύξηση των συνολικών εισαγωγών κρέατος από την Κίνα, εν μέρει λόγω της εξάπλωσης της ΑΠΧ. Επιπλέον, η Ιαπωνία, το Μεξικό, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και η Ρωσία αναμένεται ότι θα εισαγάγουν περισσότερο κρέας, σε αντίθεση με χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Αγκόλα, η Κούβα και η Δημοκρατία της Κορέας.

Ο FAO πάντως εκτιμά ότι η αναμενόμενη αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για εισαγωγές θα καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό από τις αυξημένες εξαγωγές της Βραζιλίας, της Ε.Ε., των ΗΠΑ, της Ταϊλάνδης, της Ινδίας και της Αργεντινής – στις ίδιες εκτιμήσεις γίνεται λόγος και για περιορισμό των πωλήσεων από Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, κυρίως εξαιτίας της εγχώριας περιορισμένης προσφοράς φέτος.

Μιλώντας για τους διάφορους τύπους κρέατος, προβλέπεται σύμφωνα με τον FAO, ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 8% στην περίπτωση του χοιρινού κρέατος (σε 9,1 εκατ. τόνους), κατά περίπου 4% στην περίπτωση του κρέατος πουλερικών (σε 13,8 εκατ. τόνους) και 4% για το βόειο κρέας (σε 11,3 εκατ. τόνους). Από την άλλη πλευρά, το διεθνές εμπόριο πρόβειου κρέατος αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς (στο 1 εκατ. τόνους).

13 May 2019
Banner