ΕΔΟΚ: Γιατί επιμένει στην ένσταση κατά του φακέλου για Γύρο ΕΠΙΠ (upd)

14 February 2019

ΕΔΟΚ: Γιατί επιμένει στην ένσταση κατά του φακέλου για Γύρο ΕΠΙΠ (upd)

Story Highlights

  • Ξεκινά η υλοποίηση του Signed by Nature
  • Καταγγελία της σύμβασης με SOPEXA
  • Πρόγραμμα ERASMUS για την ΕΔΟΚ
  • Την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου 2019 στην Αθήνα, το Συνέδριο της UECBV
  • Συμμετοχή της ΕΔΟΚ στη FoodExpo
  • Διευθύντρια Μάρκετινγκ και Δημοσίων Σχέσεων της ΕΔΟΚ η Βίκη Κωστοπούλου

Related Articles

Στον απόηχο της ανακοίνωσης του ΣΕΒΕΚ ότι άμεσα θα υποβάλει φάκελο για την αναγνώριση Ελληνικού Γύρου ΠΓΕ, συνεδρίασε χθες Τετάρτη 13/2 το Δ.Σ. της Διεπαγγελματικής Κρέατος.

Η ένσταση κατά του φακέλου για Γύρο ΕΠΙΠ, αλλά και οι περαιτέρω κινήσεις της ΕΔΟΚ για το ζήτημα αυτό, ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση. Από ό,τι φαίνεται, η ΕΔΟΚ επιμένει στην κατάθεση ένστασης, έτσι όπως έχει ήδη ανακοινώσει εδώ και λίγες εβδομάδες, θεωρώντας ένα είδος αντιπερισπασμού την κίνηση του ΣΕΒΕΚ να υποβάλει και φάκελο για Ελληνικό Γύρο ΠΓΕ. «Ενδεχομένως ανακοινώνουν την πρόθεση για Ελληνικό Γύρο ΠΓΕ, προκειμένου να μην κάνουμε εμείς ένσταση στο ΕΠΙΠ», λένε στελέχη της ΕΔΟΚ, διευκρινίζοντας ότι «εμείς θέλουμε ο Γύρος να συνδέεται με την ελληνική παραγωγή και θα τεκμηριώσουμε το γιατί η αναγνώριση ως ΕΠΙΠ είναι λάθος. Εξάλλου, αν υπάρξει αναγνώριση ως ΕΠΙΠ, δεν μπορεί μετά να κάνεις και ΠΓΕ».

Με αυτή την οπτική, η ΕΔΟΚ συνεχίζει στον δρόμο που έχει χαράξει: δηλαδή, μέχρι 22/3 κατάθεση ένστασης κατά του φακέλου που υπέβαλε ο ΣΕΒΕΚ για Γύρο ΕΠΙΠ, και παράλληλη προετοιμασία του δικού της φακέλου για αναγνώριση του Γύρου ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Συμμετοχή στη FoodExpo τον Μάρτιο

Στα λοιπά θέματα της συνεδρίασης, τα μέλη του Δ.Σ. συζήτησαν για τον φορέα που επελέγη –ύστερα από την σχετική προκήρυξη– για την υλοποίηση του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος Signed by Nature, και για την υπογραφή της σύμβασης με το ΥΠΑΑΤ, αλλά και για τη συνέχεια του προγράμματος Meet the Lamb.

Επιπλέον, αποφάσισαν τη συμμετοχή της ΕΔΟΚ στην έκθεση FoodExpo (16-18 Μαρτίου), με ένα δυναμικό πρόγραμμα επιδείξεων τεμαχισμού, παρασκευασμάτων, γευσιγνωσίας, αλλά και με παρουσιάσεις ελληνικών προϊόντων κρέατος. Σημαντικό ρόλο σε αυτό το πρόγραμμα θα παίξουν οι σεφ της Ομάδας Επαγγελματιών Διατροφικού Τομέα – Brigade, η οποία επίσης θα οργανώσει και σχετική ημερίδα.

Στην Αθήνα το Συνέδριο της UECBV

Σημειώνεται ότι η ΕΔΟΚ βρίσκεται αυτό τον καιρό στη διαδικασία συζητήσεων και αποφάσεων για τη διοργάνωση του Συνεδρίου της UECBV. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το Συνέδριο θα είναι τριήμερο, και θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

[Νεότερη ενημέρωση]

Καταγγελία της σύμβασης με SOPEXA, πρόγραμμα ERASMUS για την ΕΔΟΚ

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΔΟΚ, αναφέρεται σε όλα τα θέματα και τις αποφάσεις του χθεσινού Δ.Σ.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Πλούσια ήταν η ατζέντα στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), με σημαντικότερα θέματα την απόφαση για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος Signedby Nature, την καταγγελία της Σύμβασης με τη διαφημιστική εταιρεία Sopexa και την κατάθεση ένστασης για την πρόταση πιστοποίησης του Γύρου ως ΕΠΙΠ με την ταυτόχρονη κατάρτιση και υποβολή φακέλου για την πιστοποίηση του ελληνικού γύρου ως ΠΓΕ.

Signed by Nature

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αποδέχτηκαν παμψηφεί την αποδοχή του προγράμματος “Signed by Nature” και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον εκτελεστικό φορέα που πρόεκυψε από τον διαγωνισμό αλλά και το ΥΠΑΑΤ.

Το πρόγραμμα αφορά ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης της ευρωπαϊκής αειφόρου κρεοπαραγωγικής αιγο-προβατοτροφίας στην Ελλάδα, Γερμανία και Σουηδία (αγορές-στόχος).

Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει το καταναλωτικό κοινό ενημερώνοντάς το σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τις αξίες της αειφορίας της παραγωγής αιγο-πρόβειου κρέατος.

Θα τονιστούν τα πλεονεκτήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, την οικονομία, την κοινωνική – πολιτιστική διάσταση αλλά και τις επιπτώσεις στην υγεία-ευζωία των ζώων.

Θα υπάρξουν ποικίλες δράσεις, με έντυπα για ενήλικες και παιδιά, διαφημιστικά σποτ και βίντεο, συμμετοχή σε εκθέσεις και αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την ενημέρωση του κοινού.

Η διάρκεια δράσης του προγράμματος είναι 36 μήνες (3 έτη) και η υλοποίησή του θα ξεκινήσει εντός του 2019. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 2.586.466 €.

Καταγγελία σύμβασης με Sopexa

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αφού ενημερώθηκαν από τη νομική σύμβουλο της ΕΔΟΚ κα Καούκη, αποφάσισαν κατά πλειοψηφία την καταγγελία της σύμβασης με τη διαφημιστική εταιρεία Sopexa, η οποία ήταν εκτελεστικός φορέας του προγράμματος της ΕΔΟΚ “Meet the Lamb” και στη συνέχεια την υποβολή αιτήματος παράτασης του προγράμματος στο ΥΠΑΑΤ με αλλαγή του εκτελεστικού φορέα.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ, Λευτέρης Γίτσας, η καταγγελία της σύμβασης είναι μονόδρομος, καθώς έχει διακοπεί η εκτέλεσή του με υπαιτιότητα του εκτελεστικού φορέα. “Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η εκτέλεση του προγράμματος, για να ωφεληθούν τα μέλη μας και να εξυπηρετηθεί ο σκοπός του Meet the Lamb. Δεν αποκλείουμε τη Sopexa. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να γίνει επανεκκίνηση της διαδικασίας και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα επ’ ωφελεία των παραγωγών, των εμπόρων, των μεταποιητών και κυρίως των καταναλωτών”.

Ένσταση για τον Γύρο και υποβολή φακέλου για ΠΓΕ

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου επιβεβαίωσαν την πρόθεση που είχε εκφραστεί στην ημερίδα της ΕΔΟΚ στο πλαίσιο της Zootechnia 2019, αναφορικά με την κατάθεση ένστασης στην πρόταση πιστοποίησης του γύρου ως Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος (ΕΠΙΠ). Αποφασίστηκε δε η ολοκλήρωση και υποβολή του φακέλου της ΕΔΟΚ για την πιστοποίηση του ελληνικού γύρου ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωργικής Ένδειξης (ΠΓΕ). To συμβούλιο ενημερώθηκε με ικανοποίηση, για την πρόσφατη απόφαση του ΣΕΒΕΚ, που προσχωρεί στις θέσεις της ΕΔΟΚ για ΠΓΕ, και αποφάσισε πως χρέος της ΕΔΟΚ είναι να καταθέσει τη δική της πρόταση που θα προασπίζει τα συμφέροντα όλων των επαγγελματιών του τομέα.

Με την πρόταση αυτή τίθεται ως κυρίαρχο στοιχείο η ιστορία και η φήμη του γύρου καθώς και η προέλευση της πρώτης ύλης, εν προκειμένω του ελληνικού χοίρου, αλλά και των άλλων ειδών κρεάτων" επανέλαβε ο κ. Γίτσας και πρόσθεσε: "οι Έλληνες χοιροτρόφοι μπορούν να πετύχουν τουλάχιστον διπλασιασμό των μεγεθών τους σε ένα χρόνο, χωρίς να δημιουργηθούν παρενέργειες στην αγορά και με τη σωστή στήριξη". Το κοτόπουλο έχει ανάγκη από ανάλογη στήριξη, όπως και ο γύρος κάθε είδους κρέατος, προβάτου, αρνιού, μοσχαριού κλπ. Η ένσταση θα κατατεθεί επειδή το σήμα ΕΠΙΠ αφορά την πιστοποίηση του τρόπου παραγωγής ενός τελικού προϊόντος, δηλαδή τη μοναδική συνταγή του, που σημαίνει ότι οι παρασκευαστές δεν θα είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν Ελληνική πρώτη υλη, ενώ με το σήμα ΠΓΕ πιστοποιείται η γεωγραφική προέλευση του προϊόντος, δηλαδή του χοιρινού κρέατος.

Στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε, εξάλλου, η υλοποίηση προγράμματος ERASMUS υπό την αιγίδα της ΕΔΟΚ για την εκπαίδευση επαγγελματιών του τομέα του κρέατος. Μέσω του προγράμματος, οι επαγγελματίες θα έρθουν σε επαφή με συναδέλφους τους στο εξωτερικό και θα γνωρίσουν τις πρακτικές και μεθόδους που χρησιμοποιούνται σε χώρες με ανεπτυγμένη παραγωγή ,εμπορία και μεταποίηση κρέατος.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ενημερώθηκαν για τη συμμετοχή της ΕΔΟΚ στην έκθεση Food Expo, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 18 Μαρτίου, με δικό της περίπτερο. Θα υπάρξει πληθώρα εκδηλώσεων, από ενημερωτικές ημερίδες έως happenings με πρωταγωνιστές τους Σεφ της Μπριγάδας, οι οποίοι θα αξιοποιήσουν τα ελληνικά προϊόντα κρέατος για να προσφέρουν ανεπανάληπτες γεύσεις στους επισκέπτες.

Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε ότι το ετήσιο Διεθνές Συνέδριο και η Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εμπορίου Ζώντων Ζώων και Κρέατος (European Livestock and Meat Trades Union – UECBV), η διοργάνωση του οποίου ανατέθηκε από την UECBV στην ΕΔΟΚ, θα πραγματοποιηθεί την τρίτη εβδομάδα του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε παμψηφεί την πρόσληψη στην ΕΔΟΚ της κας Βίκης Κωστοπούλου ως Μάνατζερ Μάρκετινγκ και Δημοσίων Σχέσεων, καθώς με την τεράστια πείρα και επαγγελματική της καταξίωση, μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στον άρτιο σχεδιασμό των προγραμμάτων και των δράσεων της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος».

14 February 2019
Banner
Banner