Ευρωκοινοβούλιο χαμένο στη… μετάφραση για τη χρήση φωσφορικών; (ανανεωμένο)

13 December 2017

Ευρωκοινοβούλιο χαμένο στη… μετάφραση για τη χρήση φωσφορικών; (ανανεωμένο)

Αναστάτωση έχει προκληθεί στην εγχώρια βιομηχανία κρέατος μετά τη σημερινή (13/12) εξέλιξη στο Ευρωκοινοβούλιο, η ολομέλεια του οποίου δεν ενέκρινε με την απαιτούμενη πλειοψηφία, το ψήφισμα που ζητούσε να απορριφθεί η πρόταση της Κομισιόν για χρήση φωσφορικών σε κατεψυγμένα κρέατα που στήνονται και ψήνονται σε κάθετες σούβλες. Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Ευρωκοινοβούλιο, στην ελληνική της εκδοχή ανέφερε ότι στο εξής θα επιτρέπεται "η χρήση φωσφορικού οξέος, διφωσφορικών, τριφωσφορικών και πολυφωσφορικών αλάτων (Ε 338-452) στον κατεψυγμένο γύρο (όλα τα είδη κρέατος)".

Δικαίως λοιπόν η αναστάτωση, καθώς τις προηγούμενες ημέρες είχαν γραφτεί κάθε είδους σενάρια γύρω από τον Γύρο, και τώρα η Υπηρεσία Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήρθε να επιβεβαιώσει τα χειρότερα, μιλώντας (όπως αναφέραμε παραπάνω) για τον "κατεψυγμένο γύρο (όλα τα είδη κρέατος)".

Το λεπτό σημείο εδώ είναι ότι ενδεχομένως κάποιο λάθος να έγινε στις επίσημες ανακοινώσεις. Αν οι υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου είναι... χαμένες στη μετάφραση, θα πρέπει να επανορθώσουν. Διότι άλλο να μιλάς για τον "κατεψυγμένο γύρο (όλα τα είδη κρέατος)", όπως είναι η επίσημη ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου στην ελληνική γλώσσα, και άλλο να μιλάς για το "kebab meat - be it mutton, lamb, veal, beef or poultry", όπως λέει η ίδια ανακοίνωση στην αγγλική γλώσσα. Η λεπτή... διαφορά ενδιαφέρει βέβαια τον χοιρινό Γύρο που κυρίως φτιάχνουμε και καταναλώνουμε στην Ελλάδα.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να διευκρινιστούν τα πράγματα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του meatnews.gr θα υπάρξουν ανακοινώσεις από φορείς αλλά και από τον ΕΦΕΤ.

Νωρίτερα σήμερα το meatnews.gr είχε δημοσιεύσει τα εξής:

Τρεις ψήφοι έλειπαν τελικά για να εγκριθεί στη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, το ψήφισμα που ζητούσε να μην επεκταθεί η χρήση φωσφορικών αλάτων στον κατεψυγμένο γύρο. Το ψήφισμα ζητούσε να απορριφθεί η πρόταση της Κομισιόν για χρήση πρόσθετων φωσφορικών αλάτων στον κατεψυγμένο γύρο, αλλά δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία των 376 ευρωβουλευτών.

Ως εκ τούτου, η Κομισιόν μπορεί πλέον να επιτρέψει τη χρήση φωσφορικού οξέος, διφωσφορικών, τριφωσφορικών και πολυφωσφορικών αλάτων (Ε 338-452) στον κατεψυγμένο γύρο (όλα τα είδη κρέατος).

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η χρήση φωσφορικών αλάτων απαιτείται προκειμένου να σχηματιστεί μια πρωτεϊνική μεμβράνη που συγκολλά τα κομμάτια κρέατος και επιτρέπει έτσι την ομοιόμορφη ψύξη και το ψήσιμό τους.

Το ψήφισμα που κατατέθηκε από την επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων έλαβε 373 ψήφους υπέρ, 272 κατά και 30 αποχές, μη καταφέρνοντας έτσι να συγκεντρώσει την απαραίτητη απόλυτη πλειοψηφία των 376 ψήφων. Σημειώνεται ότι το ψήφισμα καλούσε την ολομέλεια να ασκήσει βέτο στη χρήση φωσφορικών αλάτων στον κατεψυγμένο γύρο καθότι υπάρχουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις τους στην υγεία, ενώ  αναμένεται και η δημοσίευση της επιστημονικής αξιολόγησης των ουσιών αυτών από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων πριν από το τέλος του 2018.

Δείτε εδώ τι έγραφε για το θέμα το meatnews.gr αλλά και τις εν Ελλάδι αντιδράσεις εδώ και εδώ.

13 December 2017
Banner
Banner