Ευρωπαίοι χοιροτρόφοι στα χαρακώματα, έκτακτη σύνοδος της Ε.Ε. στις 7/9
Related Articles
Ούτε και στην Ευρώπη δεν είναι καλά τα πράγματα για τους κτηνοτρόφους, αν και εκεί δεν έχουν μνημόνια και μνημονιακά μέτρα. Έχουμε ξαναγράψει στην ιστοσελίδα μας για τις κινητοποιήσεις που τον Ιούλιο αλλά και τον Αύγουστο έκαναν την εμφάνισή τους εμπλέκοντας με άμεσο τρόπο τις μεγάλες χώρες παραγωγούς κρέατος, ιδίως χοιρινού. Επίκεντρο η Δυτική και Νοτιοδυτική Γαλλία, μια χώρα της οποίας το αγροτικό κίνημα έχει δώσει και στο παρελθόν μεγάλες αντιδράσεις.
Οι Γάλλοι κτηνοτρόφοι έκλεισαν δρόμους, απαγόρευσαν σε φορτηγά που μετέφεραν εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα να εισέλθουν στη χώρα, και γενικώς ανάγκασαν με τη δραστηριοποίησή τους την πολιτική ηγεσία της Γαλλίας να σκύψει στο πρόβλημα. Αυτό για το οποίο διαμαρτύρονται είναι οι τιμές παραγωγού, που έχουν πέσει τόσο χαμηλά ώστε δεν επιτρέπουν καν την επιβίωση, αφού κινούνται ακόμη και κάτω του κόστους παραγωγής. Από τη στιγμή που λόγω του ρωσικού εμπάργκο στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα δημιουργείται μεγάλο πλεόνασμα, μόνο η αύξηση και ο αναπροσανατολισμός των εξαγωγών θα μπορούσε να δώσει μια ικανοποιητική στήριξη στις τιμές παραγωγού. Και βεβαίως η αύξηση της κατανάλωσης στο εσωτερικό των χωρών.
Σήμερα τα πράγματα φαίνεται να έχουν ηρεμήσει κάπως, η αναταραχή δεν πρόκειται όμως εύκολα να κοπάσει, από τη στιγμή που φαίνεται να παίρνει και κρατικές διαστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας καταδίκασε έντονα τις δράσεις των διαμαρτυρόμενων, που σταμάτησαν φορτηγά με γερμανικά αγροτικά προϊόντα τα οποία είχαν προορισμό τη γαλλική αγορά.
Πρέπει να σημειωθεί επιπροσθέτως, ότι κινητοποιήσεις για τις χαμηλές τιμές του γάλακτος και του χοιρινού οργανώθηκαν με κλείσιμο δρόμων και από Φλαμανδούς κτηνοτρόφους.
Την ίδια στιγμή οι Βρετανοί προβατοτρόφοι, αν και ηπιότερα, δεν έμειναν έξω από το χορό των διαμαρτυριών, καθώς στις αρχές Αυγούστου στο Μίντλαντ έκλεισαν για λίγο το δρόμο, στην προσπάθειά τους να αναδείξουν το έντονο πρόβλημα των χαμηλών τιμών παραγωγού που αντιμετωπίζουν. Ουαλοί συνάδελφοί τους προετοιμάζουν επίσης την «Εβδομάδα χωρίς Αρνί», κατά την οποία δεν θα πωλήσουν καθόλου την παραγωγή τους, ενώ οι παραγωγοί γάλακτος σε όλη τη Βρετανία οργανώνονται για να διαθέσουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος δωρεάν στους καταναλωτές.
Ισπανοί επίσης χοιροτρόφοι από την περιοχή της Βαλένθια (το συνδικάτο AVA-Asaja), ανακοίνωσαν στα μέσα Αυγούστου ότι οι εξαγωγές μεγάλων ποσοτήτων φθηνού γερμανικού κρέατος είναι η αιτία για την οικονομική δυσπραγία πάρα πολλών χοιροτρόφων στην Ισπανία. Κι έτσι ζητούν επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ερευνήσει το θέμα του φθηνού γερμανικού χοιρινού.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, με το πολεμικό κλίμα που αναπτύσσεται, αλλά και με φόντο το πραγματικό πρόβλημα ενός μεγάλου ευρωπαϊκού παραγωγικού κλάδου που περνάει δύσκολες μέρες, αποφασίστηκε να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συνεδρίαση θα γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου. «Λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας για την οικονομική κρίση, ιδίως στους τομείς των γαλακτοκομικών προϊόντων και της κτηνοτροφίας σε ορισμένα κράτη μέλη της Ε.Ε., η λουξεμβουργιανή Προεδρία αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Γεωργίας» ήταν η ανακοίνωση του Συμβουλίου, που αναγνώρισε το πρόβλημα.
Την κρισιμότητα της κατάστασης, πάντως, ίσως τονίζει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι ο Γάλλος και ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας προγραμμάτιζαν να συναντηθούν για «να ανταλλάξουν σκέψεις», ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου στις 7 Σεπτεμβρίου.