Τελειώνει ο χρόνος για ένα Brexit-με-συμφωνία, προβληματισμός στην αγροδιατροφική αλυσίδα

16 December 2020

Τελειώνει ο χρόνος για ένα Brexit-με-συμφωνία, προβληματισμός στην αγροδιατροφική αλυσίδα

Στενή συνεργασία θα πρέπει να έχουν το λιανεμπόριο και ο κλάδος παραγωγής αγροτικών προϊόντων στο Ην. Βασίλειο, αν θέλουν να διασφαλίσουν ότι τα βρετανικά τρόφιμα θα παραμείνουν προσιτά για τους πολίτες της χώρας μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου και την πλήρη αποχώρηση από την Ευρ. Ένωση.

Η ελπίδα, λένε, πεθαίνει τελευταία, όμως ο χρόνος πια έχει στενέψει και όλοι αρχίζουν να προετοιμάζονται για ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Σε μια τέτοια περίπτωση φαίνεται ότι θα υπάρξει στο Ην. Βασίλειο μια διαταραχή. Οι αναγκαίες καθυστερήσεις στις διαδικασίες (καθώς δεν θα μιλάμε πλέον για αποστολές εντός Ε.Ε. αλλά για κανονικές εξαγωγές), όπως και τα τέλη εισαγωγής θα αυξήσουν αναπόφευκτα το κόστος εισροών για τους Βρετανούς αγρότες - και συνεπώς τις τιμές των προϊόντων.

Αυτή την αύξηση δεν θα είναι εύκολο για τον κλάδο τροφίμων να την απορροφήσει ολόκληρη, θα χρειαστεί να «βάλει πλάτη» και το λιανεμπόριο. Διαφορετικά, δεν θα είναι εύκολο για τον καταναλωτή να παραμείνει πιστός στα βρετανικά τρόφιμα, σε μια στιγμή μάλιστα που η ανεργία αυξάνεται και τα εισοδήματα αναμένεται να μειωθούν λόγω της υγειονομικής κρίσης που μετατρέπεται σε οικονομική.

Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι οι τιμές των τροφίμων μπορεί να αυξηθούν κατά 5% τον Ιανουάριο, ενώ στην περίπτωση μη-συμφωνίας, πιθανολογούνται και ελλείψεις στα τρόφιμα. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι τα μεγάλα σούπερ μάρκετ έχουν αρχίσει να αποθηκεύουν ορισμένα είδη.

Πέντε απαιτήσεις πολιτικής

Προβληματισμός όμως επικρατεί και στην άλλη πλευρά, καθώς αγρότες και βιομηχανία τροφίμων της Ευρ. Ένωσης, βλέπουν ότι φτάνουμε στην «ύστατη στιγμή» και συμφωνία δεν έρχεται.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι φορείς όσων δραστηριοποιούνται στα τρόφιμα, πρωτογενής παραγωγή, μεταποίηση, διανομή, αλλά και εργαζόμενοι στον κλάδο τροφίμων, επισημαίνουν ότι ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων της τελευταίας στιγμής, είτε με συμφωνία είτε χωρίς, υπάρχουν πέντε βασικές απαιτήσεις:

1. Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, απαιτείται άμεση σαφήνεια σχετικά με τους μελλοντικούς κανόνες στις εμπορικές σχέσεις των δύο μερών προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω οικονομική αναταραχή και αβεβαιότητα για έναν τομέα που έχει ήδη πληγεί από την πανδημία Covid-19.
2. Το Η.Β. θα αποχωρήσει από την Ενιαία Αγορά και την Τελωνειακή Ένωση, που σημαίνει τελωνειακές διαδικασίες, κανονιστικές επιβαρύνσεις και αύξηση του κόστους μεταφοράς. Ένα Brexit χωρίς συμφωνία, με την επιβολή δασμών και τελωνειακών απαιτήσεων, θα δημιουργήσει μια τρομερή κατάσταση. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αγροδιατροφικές επιχειρήσεις πιθανότατα θα πληγούν περισσότερο από ό,τι άλλοι τομείς, θα απαιτηθούν ειδικά μέτρα για μια ομαλή μετάβαση, καθώς και ευρεία οικονομική υποστήριξη από το ειδικό Ταμείο Προσαρμογής που έχει δημιουργηθεί ενόψει Brexit.
3. Οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να οργανώσουν γρήγορες και αποτελεσματικές ενημερωτικές εκστρατείες για να βοηθήσουν οι επιχειρήσεις να κατανοήσουν τους νέους κανόνες και να προγραμματίσουν τη λειτουργία τους στο νέο τοπίο.
4. Πρέπει να προστατευθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και οι επιχειρήσεις να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται για να διατηρήσουν την ασφάλεια της εργασίας για τα εκατομμύρια των εργαζομένων που απασχολούνται στην ευρωπαϊκή αγροδιατροφική αλυσίδα.
5. Ο διαρκής διάλογος με την Κομισιόν και τις βρετανικές αρχές, όπως και με τους κοινωνικούς εταίρους και τους λοιπούς εμπλεκόμενους, είναι απαραίτητος για να αντιμετωπιστούν πιθανές διαταραχές και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που θα εμφανιστούν μετά την 31η Δεκεμβρίου 2020.

16 December 2020
Banner
Banner