Αύξηση παραγωγής σε βόειο, χοιρινό και πουλερικά αναμένεται στην Ε.Ε.
Related Articles
Οι συνθήκες ξηρασίας το καλοκαίρι που πέρασε έφερε μια σημαντική πτώση στη συνολική παραγωγή δημητριακών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πτώση η οποία εκτιμάται στο 8% σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. Αυτό είναι ένα μόνο από τα ευρήματα της φθινοπωρινής έκθεσης για την πορεία των αγορών αγροτικών προϊόντων της Ε.Ε., που δημοσιοποίησε την Τετάρτη 3/10 η Κομισιόν.
Η συγκεκριμένη έκθεση δείχνει ότι η συνολική παραγωγή δημητριακών της Ε.Ε. για το 2018 αναμένεται να είναι στα 284,3 εκατ. τόνους, 5% κάτω σε σχέση με την περσινή σεζόν 2017/2018.
Από τις συνθήκες ξηρασίας περισσότερο «υπέφερε» η σοδειά στο σιτάρι, η οποία μειώθηκε κατά 9%, ενώ για φέτος αναμένεται να κλείσει στα 129 εκατ. τόνους.
Ως συνέπεια οι τιμές στα δημητριακά αυξήθηκαν τον Αύγουστο φθάνοντας σε επίπεδα υψηλότερα από τα περσινά.
Οι συνθήκες ξηρασίας και η ζέστη συντέλεσαν στη μείωση της βοσκήσιμης ύλης και της παραγωγής ζωοτροφών κι επηρέασαν έτσι το γάλα και τον γαλακτοκομικό τομέα.
Η κατάσταση σε γαλακτοκομικά και κρέας
Η αύξηση στη συλλογή γάλακτος στην Ε.Ε. είναι χαμηλότερη από το αναμενόμενο, με την πρόβλεψη για το 2018 να είναι στα 166,6 εκατ. τόνους.
Όσον αφορά τον τομέα κρέατος, η παραγωγή βόειου αυξάνεται περισσότερο από ό,τι αναμενόταν λόγω της μείωσης θηλαζουσών αγελάδων στα περισσότερα κράτη μέλη και εξαιτίας της έλλειψης ζωοτροφών που συνδέεται με την ξηρασία, φέρνοντας πιο μπροστά τη σφαγή.
Η καθαρή παραγωγή βόειου το 2018 προβλέπεται στα 8 εκατ. τόνους, 1,6% υψηλότερη από το 2017.
Η παραγωγή κρέατος πουλερικών αυξάνεται επίσης και αναμένεται να φτάσει φέτος στα 14,9 εκατ. τόνους σε σχέση με τα 14,6 εκατ. το 2017.
Αυτή η αύξηση συνδέεται με την ανάκαμψη που σημειώθηκε φέτος από το μέτωπο της γρίπης των πουλερικών. Συνδέεται επίσης με μείωση των εισαγωγών από τη Βραζιλία, γεγονός που κρατά ψηλά τις τιμές στην Ε.Ε.
Όσο για το χοιρινό κρέας, η η υπερεπαρκής προσφορά διατηρεί τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα.
Η παραγωγή πρόβειου κρέατος αναμένεται πτωτική φέτος για να ανακάμψει ελαφρώς το 2019. Μετά τη μείωση το 2017 (-2%), η κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει σταθερή το 2018.