Σε ΦΕΚ η Απόφαση για την κατάταξη επικινδυνότητας των επιχειρήσεων τροφίμων – Κάθε πότε θα ελέγχονται

12 October 2020

Σε ΦΕΚ η Απόφαση για την κατάταξη επικινδυνότητας των επιχειρήσεων τροφίμων – Κάθε πότε θα ελέγχονται

Εκδόθηκε σε ΦΕΚ η Απόφαση για την κατάταξη επιχειρήσεων τροφίμων σε κατηγορίες επικινδυνότητας και για τη συχνότητα επίσημων ελέγχων.

Για την Απόφαση έχετε ήδη ενημερωθεί εδώ από το meatnews.gr από την εποχή που βρισκόταν σε συζήτηση και διαβούλευση.

Με την παρούσα απόφαση καθορίζεται η μεθοδολογία κατάταξης των επιχειρήσεων τροφίμων σε κατηγορίες επικινδυνότητας με βάση την αξιολόγηση κινδύνου, ώστε ο επίσημος έλεγχος των επιχειρήσεων τροφίμων και επιχειρήσεων υλικών και αντικειμένων σε επαφή με τρόφιμα να διενεργείται με την προσήκουσα συχνότητα και να επιτυγχάνεται η αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας περί τροφίμων.

Σημειώνεται πως εφαρμόζεται σύστημα βαθμολόγησης με παραμετροποίηση όλων των κριτηρίων επικινδυνότητας σε συνδυασμό με συντελεστές βαρύτητας για να εξαχθεί κατά περίπτωση η συνολική βαθμολογία που θα καθορίσει την ενδεδειγμένη συχνότητα ελέγχων.

Όλα τα κριτήρια συμμετέχουν με διαφορετικό συντελεστή βαρύτητας στη διαμόρφωση της συνολικής βαθμολόγησης. Ήτοι:

α) Το προφίλ επικινδυνότητας, με συντελεστή βαρύτητας 30%.

β) Το μέγεθος της επιχείρησης, με συντελεστή βαρύτητας 10%.

γ) Η συμμόρφωση με βάση τον τελευταίο έλεγχο, με συντελεστή βαρύτητας 20%.

δ) Η εκτίμηση της αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας των ίδιων ελέγχων, κατά τον τελευταίο έλεγχο με συντελεστή βαρύτητας 10%.

ε) Το ιστορικό της επιχείρησης, με συντελεστή βαρύτητας 20%.

στ) Η υπαιτιότητα εμπλοκής σε σοβαρά περιστατικά, με συντελεστή βαρύτητας 10%.

Με βάση τα ανωτέρω, κάθε επιχείρηση βαθμολογείται και από αυτή τη βαθμολογία προκύπτει η κατάταξη επικινδυνότητας και συνακόλουθα η συχνότητα επίσημων ελέγχων.

Σημειώνουμε επιπλέον ότι η παραγωγή παρασκευασμάτων και προϊόντων με βάση το κρέας, όπως και ο τεμαχισμός πουλερικών κατατάσσονται στο προφίλ υψηλής επικινδυνότητας, ο τεμαχισμός κρέατος και η επεξεργασία παραπροϊόντων στο προφίλ μεσαίας επικινδυνότητας. Το ίδιο οι ψυκτικές αποθήκες ζωικών προϊόντων και τα μέσα μεταφοράς τροφίμων ζωικής προέλευσης, όπως και τα σούπερ μάρκετ, τα κρεοπωλεία, και τα εστιατόρια, ψητοπωλεία.

Αναφέρεται τέλος ότι για την παροχή πρόσθετων κατευθύνσεων σχετικά με τη μεθοδολογία εφαρμογής της Απόφασης, με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΦΕΤ εκδίδεται Οδηγός για την «Κατάταξη των Επιχειρήσεων Τροφίμων σε Κατηγορίες Επικινδυνότητας και τον Προσδιορισμό της Συχνότητας Επιθεώρησης», ο οποίος επικαιροποιείται όταν απαιτείται.

Την Απόφαση των Άδ. Γεωργιάδη (υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων), Φ. Αραμπατζή (υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, θα βρείτε εδώ.

12 October 2020
Banner