Ανησυχία για αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας Ε στην Ευρώπη – Έλεγχοι σε μολυσμένα αλλαντικά

15 February 2024

Ανησυχία για αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας Ε στην Ευρώπη – Έλεγχοι σε μολυσμένα αλλαντικά

Related Articles

Ανησυχία έχει προκληθεί στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) σχετικά με την αναφορά πως σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχει υπάρξει αύξηση μολύνσεων από ηπατίτιδα Ε.

Συγκεκριμένα, μόνο τον Ιανουάριο του 2024, καταγράφηκαν 520 μολύνσεις από τον ιό της ηπατίτιδας Ε (HEV) οι οποίες σημειώθηκαν σε 10 χώρες.

Στη Φινλανδία, 21 από τις 24 περιπτώσεις που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι έτρωγαν λουκάνικα ή σαλάμι διαφόρων εμπορικών σημάτων, εγείροντας μια υπόθεση για αυτούς τους τύπους προϊόντων κρέατος ως πιθανούς φορείς μόλυνσης. Παρ’ όλα αυτά, μόνο η Φινλανδία έχει αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά τα περιστατικά, επομένως δεν είναι σαφές εάν οι ασθενείς σε άλλες χώρες έχουν κοινά προϊόντα κατανάλωσης.

Στο Βέλγιο, ο γονότυπος 3c ήταν ο πιο συχνά εντοπισμένος μεταξύ ασθενών οι οποίοι έδωσαν σχετικές πληροφορίες. Ο γονότυπος του ιού βρίσκεται σε εξέλιξη στη Φινλανδία και στην Ισπανία. Προηγούμενη έρευνα έχει βρει ότι ο γονότυπος 3 του HEV μεταδίδεται κυρίως με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων από μολυσμένα ζώα, αλλά και από μη σωστά μαγειρεμένα κρέατα, οστρακοειδή, ακόμα και λαχανικά.

Το HEV δεν βρίσκεται υπό επιτήρηση σε ολόκληρη την Ε.Ε., επομένως οι αξιωματούχοι των υγιειονομικών υπηρεσιών δήλωσαν ότι η αξιολόγησή του θεωρείται αδύνατη.

Η Ολλανδία είχε εννέα κρούσματα, η Ιρλανδία, η Δανία και η Ισπανία είχαν έξι και η Πορτογαλία, η Εσθονία και η Σουηδία είχαν όλες από ένα. Η περίπτωση της Εσθονίας σχετιζόταν με ταξίδια και τα έξι κρούσματα της Ιρλανδίας εντοπίστηκαν με έλεγχο αιμοδοσίας.

Πηγή: foodnavigator.com

15 February 2024
Banner
Banner