«Τσίμπησαν» λίγο οι διεθνείς τιμές στο χοιρινό τον Ιούνιο

03 July 2020

«Τσίμπησαν» λίγο οι διεθνείς τιμές στο χοιρινό τον Ιούνιο

Μικρή αύξηση κατέγραψαν οι παγκόσμιες τιμές στο χοιρινό κρέας τον Ιούνιο, κυρίως στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τις αναλύσεις, αυτό οφείλεται στις προσδοκίες που γεννά η περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν στην αγορά λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Αντιθέτως, οι παγκόσμιες τιμές στο βοδινό και στα πουλερικά σημείωσαν πτώση, οφειλόμενη κυρίως στην υπερπροσφορά ποσοτήτων διαθέσιμων για εξαγωγή.

Συνολικά, σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών που καταρτίζει μηνιαίως ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ο Δείκτης Τιμών Κρέατος μειώθηκε κατά 0,6% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο, και βρέθηκε 6,0% πιο κάτω από το επίπεδο του Ιουνίου 2019.

Συνολικά, πάντως, οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων αυξήθηκαν τον Ιούνιο για πρώτη φορά από την αρχή του έτους, μια αύξηση οφειλόμενη στην ανάκαμψη των τιμών σε φυτικά έλαια, ζάχαρη και γαλακτοκομικά. Αντιθέτως, σε δημητριακά και κρέας, οι τιμές στα περισσότερα είδη παρέμειναν υπό πίεση εν μέσω της αβεβαιότητας που προκαλούν οι εξελίξεις στο μέτωπο του COVID-19.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων ήταν τον Ιούνιο 2,4% υψηλότερα σε σχέση με τον Μάιο, ο Δείκτης Τιμών στα φυτικά έλαια κέρδισε 11,3%, στη ζάχαρη αυξήθηκε 10,6% και στα γαλακτοκομικά 4%. Αντιθέτως, ο Δείκτης Τιμών παρουσίασε πτώση 0,6% στα δημητριακά και 0,6% στα κρέατα.

03 July 2020
Banner
Banner