Τρίτος συνεχόμενος μήνας αύξησης της διεθνούς τιμής κρέατος ο Δεκέμβριος

08 January 2021

Τρίτος συνεχόμενος μήνας αύξησης της διεθνούς τιμής κρέατος ο Δεκέμβριος

Αυξήθηκαν για έβδομο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο, οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, με το οδηγητικό ρόλο να έχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα φυτικά έλαια.

Αυτό αναφέρει σε έκθεσή του ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), που καταρτίζει τον μηνιαίο Δείκτη Τιμών Τροφίμων. Η μέση τιμή στην οποία έφτασε ο Δείκτης τον Δεκέμβριο ήταν οι 107,5 μονάδες (2,2% υψηλότερα από τον Νοέμβριο).

Καθ' όλη τη διάρκεια του 2020, ο Δείκτης, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές των προϊόντων διατροφής που αποτελούν αντικείμενο του διεθνούς εμπορίου, ήταν κατά μέσο όρο στις 97,9 μονάδες· βρέθηκε δηλαδή σε υψηλό τριών ετών σημειώνοντας αύξηση 3,1% σε σύγκριση με το 2019. Εξακολουθεί βέβαια να είναι άνω του 25% κάτω από την ιστορική κορύφωση του 2011.

Ο Δείκτης Τιμών στο Κρέας αυξήθηκε τον Δεκέμβριο κατά 1,7% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, ενώ για το σύνολο του έτους 2020 η μέση τιμή που έδειξε ήταν 4,5% υψηλότερη από το 2019. Ο Δεκέμβριος ήταν ο τρίτος συνεχόμενος μήνες αύξησης της διεθνούς τιμής.

Το κρέας πουλερικών ανέκαμψε τον τελευταίο μήνα του 2020 λόγω της αυξημένης ζήτησης για εισαγωγές, ιδίως από τη Μέση Ανατολή, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξαν επίσης: (α) η ζήτηση και οι υψηλές πωλήσεις στην εσωτερική αγορά των βασικών παραγωγικών χωρών, (β) ο αρνητικός αντίκτυπος των εστιών γρίπης των πτηνών που εντοπίστηκαν στην Ευρώπη.

Οι τιμές στο χοιρινό έπεσαν ελαφρώς, κυρίως εξαιτίας της αναστολής των γερμανικών εξαγωγών στις ασιατικές αγορές λόγω των κρουσμάτων αφρικανικής πανώλους των χοίρων που εντοπίστηκαν σε αγριογούρουνα στη χώρα αυτή.

Στο βόειο και στο πρόβειο σημειώθηκαν επίσης αυξήσεις λόγω της μικρότερης προσφοράς από την Ωκεανία, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία αναδιάρθρωσης του ζωικού κεφαλαίου.

08 January 2021
Banner
Banner