Τις επιπτώσεις της πανδημίας μετρά τώρα ο κλάδος βόειου κρέατος διεθνώς

01 June 2020

Τις επιπτώσεις της πανδημίας μετρά τώρα ο κλάδος βόειου κρέατος διεθνώς

Ενώ αρχίζει παγκοσμίως η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, ο κλάδος του κρέατος προσπαθεί να εκτιμήσει τις επιπτώσεις που επέφερε η δίμηνη περίπου διαταραχή του COVID-19.

Φαίνεται ότι, όσον αφορά το βόειο κρέας, αναμένεται επιβράδυνση της ζήτησης σε μια παγκόσμια οικονομία που θα βρεθεί να περνάει από συμπληγάδες. Αυτή είναι η εκτίμηση που δημοσιεύει η Rabobank στην Έκθεση 2ου Τριμήνου για το Βόειο Κρέας.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η εφοδιαστική αλυσίδα βόειου κρέατος και τα κανάλια διανομής αναδείχθηκαν τα μεγαλύτερα θύματα του COVID-19 στη διάρκεια του Μαρτίου και Απριλίου. Αυτό συνέβη ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου οι σφαγές βοοειδών έπεσαν 50% κάτω από τα επίπεδα του 2019, καθώς πολλές εγκαταστάσεις βρέθηκαν να αναστέλλουν προσωρινά τις δραστηριότητές τους εξαιτίας κρουσμάτων COVID-19. Μάλιστα, το νούμερο που ακούγεται τελευταία είναι ότι έχουν ξεπεράσει τις τρεις χιλιάδες τα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε μονάδες επεξεργασίας κρέατος στις ΗΠΑ.

Αυτή η κατάσταση άσκησε τεράστια πίεση στην προσφορά βόειου κρέατος οδηγώντας με τον τρόπο αυτό σε αύξηση της τιμής του. Παρόλο που η παραγωγή στις ΗΠΑ βελτιώθηκε τώρα, με τη δυναμικότητα των εγκαταστάσεων να επανέρχεται σταδιακά, φαίνεται ότι η ισορροπία σε όλη την αλυσίδα θα χρειαστεί μερικούς μήνες ακόμη (ίσως και 6-7 μήνες) για να αποκατασταθεί.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν χώρες όπου η εξάπλωση του COVID-19 συνεχίζεται. Μία τέτοια είναι η Βραζιλία, όπου ο τομέας μεταποίησης κρέατος βρίσκεται επί του παρόντος σε υψηλή επιφυλακή. Την ίδια στιγμή, σε μια άλλη περιοχή του κόσμου, την Αυστραλία, αποφεύχθηκαν σημαντικές διαταραχές στην αλυσίδα του βοείου κρέατος, και η παραγωγή περιορίζεται μόνο από την προσφορά σε ζωικό κεφάλαιο.

Προοπτικές παραγωγής

Η αναθεωρημένη προς τα κάτω πρόβλεψη που δίνει η Rabobank για την παγκόσμια παραγωγή βόειου κρέατος για το 2020 δείχνει μείωση περίπου 1% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, αλλά πέραν της πανδημίας υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τις προοπτικές.

Τα υψηλά επίπεδα σφαγής θηλυκών ζώων στη Βραζιλία και την Αυστραλία τα τελευταία χρόνια είχαν μειώσει τα κοπάδια αναπαραγωγής. Η σφαγή βοοειδών στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας μειώθηκε φέτος 8%, ενώ η σφαγή θηλυκών μειώθηκε 13% δείχνοντας την τρέχουσα τακτική των παραγωγών για αναδιάρθρωση των κοπαδιών.

Αυτή η μειωμένη παραγωγή μείωσε τις εξαγωγές, σε μια στιγμή που η πανδημία προκάλεσε ανισορροπίες και στο επίπεδο της ζήτησης από πολύ μεγάλες αγορές όπως αυτή της Κίνας.

Πάντως, αναφερόμενοι σε μια πολύ μεγάλη χώρα παραγωγής, τη Βραζιλία, οι αναλυτές σημειώνουν ότι η χώρα αντιμετωπίζει επί του παρόντος συνθήκες μίνι ξηρασίας, οπότε αναμένεται να αυξηθεί η προσφορά ζώων για σφαγή και, με την εγχώρια κατανάλωση να συνεχίζει να μειώνεται, προβλέπεται αύξηση των εξαγωγών της Βραζιλίας, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη υποτίμηση του νομίσματός της κατά 40% από την αρχή της χρονιάς.

Με δεδομένη την σοβαρή ύφεση που αναμένεται στην παγκόσμια οικονομία, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στη ζήτηση βόειου κρέατος. «Ως ευαλλοίωτο προϊόν, υπάρχει μια σταθερή σχέση μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης - ό,τι βοδινό παράγεται, καταναλώνεται σχετικά γρήγορα. Το ερώτημα λοιπόν είναι: σε ποια τιμή θα καταναλώσουμε τη δεδομένη ποσότητα;» παρατηρούν οι αναλυτές της Rabobank σημειώνοντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο οι καταναλωτές να στραφούν ακόμη περισσότερο σε φθηνότερες ζωικές πρωτεΐνες, χοιρινό και πουλερικά, ή στα λιγότερο ακριβά τεμάχια βόειου κρέατος.

Μια τάση η οποία εν είναι ακόμη εφικτό να εκτιμηθεί πώς θα συνδυαστεί με τα νέα πρότυπα κατανάλωσης που αφήνει πίσω της η επέλαση του Covid-19.

01 June 2020
Banner
Banner