Θα απογοητευθούν όσοι περιμένουν ηρεμία στις αγορές κρέατος το 2022

25 November 2021

Θα απογοητευθούν όσοι περιμένουν ηρεμία στις αγορές κρέατος το 2022

Όσοι ελπίζουν ότι το 2022 θα φέρει ηρεμία μετά από πολλαπλές διαταραχές της αγοράς ζωικής πρωτεΐνης θα πρέπει να το ξανασκεφθούν, ειδάλλως πιθανότατα τους περιμένει απογοήτευση.

Αυτό είναι λίγο-πολύ το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι αναλυτές της τράπεζας Rabobank, στην τελευταία τους έκθεση για την πορεία της παγκόσμιας αγοράς το 2022.

Μολονότι εκτιμούν ότι οι αγορές θα σταθεροποιηθούν κάπως το 2022, εν τούτοις πολλοί παράγοντες που κυριάρχησαν στις πρόσφατες ανατροπές θα παραμείνουν. Αυτό, λένε, δημιουργεί ένα σχετικά δύσκολο πλαίσιο, εντός του οποίου οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναζητήσουν και να βρουν τις ευκαιρίες που αναδεικνύονται.

Πιο συγκεκριμένα, τα υψηλότερα κόστη εισροών, που αφορούν τις ζωοτροφές, την εργασία, την ενέργεια και τα μεταφορικά, θα αποτελέσουν βασικούς παράγοντες των αλλαγών, οι οποίοι θα συνοδεύονται από τις ανατροπές που θα φέρουν η μετάβαση σε πιο αειφόρα παραγωγή κρέατος, οι προκλήσεις βιοασφάλειας και η πανδημία Covid-19.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές το 2022 (με κάποιες εξαιρέσεις βέβαια), εξαιτίας της περιορισμένης προσφοράς και της δυνατής ζήτησης.

Η συνολική τάση για το 2022 θα είναι η συνεχιζόμενη –αν και επιβραδυνόμενη– αύξηση της παραγωγής, κυρίως σε χοιρινό και πουλερικά, λένε οι αναλυτές της Rabobank, που αναμένουν επιπλέον μείωση για το βόειο κρέας. Η συνεχιζόμενη αύξηση του ζωικού κεφαλαίου χοίρων της Κίνας θα είναι ο σημαντικότερος μοχλός αύξησης της παραγωγής παγκοσμίως το 2022.

Ειδικότερα, ανά περιοχή του πλανήτη, οι αναλυτές εκτιμούν:

Βόρεια Αμερική. Η ισχυρή ζήτηση θα στηρίξει την παραγωγή και τις τιμές, αν και οι περιορισμοί στην παραγωγική διαδικασία εξακολουθούν να αποτελούν απειλή.

Ευρώπη. Η παραγωγή χοιρινού κρέατος σταθεροποιείται και η εγχώρια κατανάλωση πρέπει να αυξηθεί για να επέλθει ισορροπία στις αγορές. Το κρέας πουλερικών, παρά το υψηλότερο κόστος, πιθανότατα θα έχει βελτιωμένη εικόνα όσο θα παραμένουν ανοικτά τα κανάλια διάθεσης.

Κίνα. Η ανάκαμψη της παραγωγής χοιρινού κρέατος αναμένεται να συνεχιστεί, όμως η πορεία είναι αβέβαιη, όσο η κατανάλωση είναι ήπια και οι τιμές παραμένουν χαμηλές. Η ζήτηση για βόειο κρέας θα παραμείνει σταθερή, ενώ τα πουλερικά θα δεχθούν πιέσεις από την ανάκαμψη του χοιρινού κρέατος.

Βραζιλία. Οι εξαγωγές, κυρίως, αλλά και η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να οδηγήσουν στην αύξηση της παραγωγής.

Νοτιοανατολική Ασία. Η παραγωγή κρέατος πουλερικών αναμένεται να ανακάμψει μετά από δύο χρόνια δυσκολιών λόγω πανδημίας. Το χοιρινό θα ανακάμψει επίσης από τις επιπτώσεις της αφρικανικής πανώλους των χοίρων και της Covid-19, αλλά με πιο αργό ρυθμό.

Αυστραλία & Νέα Ζηλανδία. Στην Αυστραλία, η προσφορά σε βόειο και πρόβειο κρέας θα παρουσιάσει βελτίωση σιγά-σιγά. Στη Νέα Ζηλανδία, η συνεχιζόμενη ζήτηση για εξαγωγές σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά, δημιουργεί περιβάλλον για θετικές αποδόσεις.

25 November 2021
Banner
Banner