Ταξίδι γνώσης για παιδιά, με υπογραφή Signed by Nature

27 August 2020

Ταξίδι γνώσης για παιδιά, με υπογραφή Signed by Nature

Ένα διαφορετικό ταξίδι γνώσεων για παιδιά οργανώνει αυτές τις μέρες η ΕΔΟΚ σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, στο πλαίσιο του προγράμματος Signed by Nature.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοινώνει η Διεπαγγελματική, από τις 24/8 έως τις 4/9, στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, παιδιά ηλικίας 7-12 ετών διδάσκονται με απλό και κατανοητό τρόπο, μέσα από παιχνίδια και δραστηριότητες, τις βασικές έννοιες του Signed by Nature για την αειφόρο ανάπτυξη και τη βιώσιμη παραγωγή κρέατος.

Στόχος της δράσης είναι τα παιδιά, οι αυριανοί πολίτες που κρατούν τις αποφάσεις του μέλλοντος στα χέρια τους, να έχουν εγκαίρως ολοκληρωμένη ενημέρωση για τη διασύνδεση ανάμεσα στη βιώσιμη αιγοπροβατοτροφία και τη διατήρηση του περιβάλλοντος, όπως επίσης και την υγιεινή, φυσική διατροφή.

Το πρωτότυπο εκπαιδευτικό εργαστήριο με θέμα «Εκτροφή αιγοπροβάτων, μια επιλογή για αειφορική εκτροφή και υγιεινή διατροφή», χρησιμοποιεί δημιουργικούς τρόπους για να μιλήσει για σύνθετους, άλλα άκρως επίκαιρους όρους όπως η βιώσιμη ανάπτυξη, η αειφορία και η εκτατική κτηνοτροφία.

Οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται, περιλαμβάνουν:

1. Κατασκευές από κετσέ: Γίνεται αναφορά στα μάλλινα υφάσματα, στην υφαντική και τη νηματουργία, ενώ ολοκληρώνεται με την απλή κατασκευή χρωματιστού κεντσέ (φελτ) και τη δημιουργία μάλλινου νήματος.

2. Επιτραπέζιο παιχνίδι: Χρησιμοποιείται ένα ταμπλό με 100 θέσεις μετακίνησης. Σε επιλεγμένα σημεία τα παιδιά, με την καθοδήγηση εκπαιδευτικού προσωπικού, ξεπερνούν «δυσκολίες» και «προβλήματα» με τη βοήθεια καρτελών που περιέχουν πληροφορίες για τον θετικό ρόλο της εκτροφής αιγοπροβάτων στο φυσικό περιβάλλον.

3. Κατασκευή στάμπας: Κατασκευή κονκάρδας από σφραγίδα με το λογότυπο της καμπάνιας και κατασκευή στάμπας με μήτρα από πλαστελίνη και χρώματα τέμπερας.

4. Παρασκευή ποτού με βάση το κατσικίσιο αριάνι: Τα παιδιά παρασκευάζουν ποτό από αριάνι με την προσθήκη φρούτων. Γίνεται αναφορά στο σύκο ως τροφή και στο «συκωτόν» κρέας της αρχαιότητας, δηλαδή στο εκλεκτό κρέας ζώου που εκτρέφεται με φυσικά αρωματικά φυτά και βότανα (Δραστηριότητα πρόταση για το σπίτι).

5. Δραστηριότητα bonus: Δίδεται στα παιδιά ένα φύλλο εργασίας με πνευματικά παιχνίδια, όπου πρέπει να συνδέσουν λέξεις με εικόνες από την οικογένεια των αιγοπροβάτων και 10 λέξεις για να τις αναπαραστήσουν χωρίς να πουν απαγορευμένες λέξεις (παιχνίδι taboo).

«Η ΕΔΟΚ, μέσα από το πρόγραμμα Signed by Nature και τις δράσεις του, επενδύει στη σωστή ενημέρωση της νέας γενιάς, όπως είχε πράξει και με το ενημερωτικό βίντεο animation, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί από γονείς και εκπαιδευτικούς για να βοηθήσουν τα παιδιά στην κατανόηση της αξίας της βιώσιμης παραγωγής κρέατος και να προσεγγίσουν τις έννοιες της κτηνοτροφίας και της αειφορίας, έτσι ώστε να μην παρασύρονται σε εύκολα συμπεράσματα» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Διεπαγγελματική Κρέατος.

27 August 2020
Banner
Banner