Σε ιστορικό υψηλό οι διεθνείς τιμές κρέατος τον Μάρτιο – Η πιο απότομη αύξηση από το 1995 στο χοιρινό

08 April 2022

Σε ιστορικό υψηλό οι διεθνείς τιμές κρέατος τον Μάρτιο – Η πιο απότομη αύξηση από το 1995 στο χοιρινό

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 159,3 μονάδες τον Μάρτιο του 2022, αυξημένος κατά 17,9 μονάδες (12,6%) σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Κάνει έτσι ένα τεράστιο άλμα και φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών από το 1990. Η τελευταία αυτή αύξηση προκύπτει από τα νέα ιστορικά υψηλά τα οποία καταγράφουν οι επιμέρους δείκτες τιμών για τα φυτικά έλαια, για τα δημητριακά και για το κρέας. Οι δείκτες τιμών ζάχαρης και γαλακτοκομικών προϊόντων αυξήθηκαν επίσης σημαντικά.

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO διαμορφώθηκε στις 120,0 μονάδες τον Μάρτιο, αυξημένος κατά 5,5 μονάδες (4,8%) σε σχέση με τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας ιστορικό υψηλό. Τον Μάρτιο, οι τιμές του χοιρινού κατέγραψαν την πιο απότομη μηνιαία αύξηση που έχει καταγραφεί από το 1995 – ρόλο σε αυτό έπαιξε η έλλειψη προσφοράς χοίρων σφαγής στη Δυτική Ευρώπη και η αύξηση της εσωτερικής ζήτησης ενόψει των επερχόμενων διακοπών του Πάσχα.

Οι διεθνείς τιμές στο κρέας πουλερικών ενισχύθηκαν, τροφοδοτούμενες από τη μειωμένη προσφορά λόγω των κρουσμάτων γρίπης των πτηνών που συνέβησαν σε κύριες εξαγωγικές χώρες – οι τιμές επίσης επηρεάστηκαν περαιτέρω από την αδυναμία της Ουκρανίας να εξάγει κρέας πουλερικών εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.

Οι τιμές στο βόειο κρέας επίσης σταθεροποιήθηκαν, καθώς σε ορισμένες βασικές περιοχές παραγωγής παρέμεινε σε ισχύ η περιορισμένη προσφορά βοοειδών έτοιμων προς σφαγή, σε μια στιγμή που η παγκόσμια ζήτηση παρέμεινε σταθερή.

Ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών του FAO διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 170,1 μονάδες τον Μάρτιο, αυξημένος κατά 24,9 μονάδες (17,1%) σε σχέση με τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 1990. Η αύξηση του Μαρτίου προέκυψε από την εκτίναξη των παγκόσμιων τιμών του σιταριού, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διαταραχή των ουκρανικών εξαγωγών και, σε μικρότερο βαθμό, των ρωσικών. Η αναμενόμενη απώλεια εξαγωγών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας επιδείνωσε την ήδη περιορισμένη παγκόσμια διαθεσιμότητα σιταριού. Ρεκόρ τιμών σημείωσαν και ο αραβόσιτος, το κριθάρι και το σόργο. Οι σημαντικά μειωμένες προσδοκίες εξαγωγών αραβοσίτου για την Ουκρανία, έναν σημαντικό εξαγωγέα, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος ενέργειας και εισροών, στήριξαν την αύξηση των παγκόσμιων τιμών αραβοσίτου κατά 19,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι αβεβαιότητες σχετικά με την προσφορά προσέθεσαν περαιτέρω πίεση στις ήδη σφιχτές αγορές κριθαριού, ωθώντας τις τιμές του κριθαριού σε άνοδο 27,1% σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

08 April 2022
Banner
Banner