Σε υψηλά έτους η τιμή στο χοιρινό σφάγιο

17 October 2019

Σε υψηλά έτους η τιμή στο χοιρινό σφάγιο

Σχετικά σταθερή, αλλά σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες η τιμή στα χοιρινά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, την προηγούμενη εβδομάδα η τιμή στο χοιρινό σφάγιο (μέση σταθμισμένη τιμή για τις κατηγορίες S και E) έφτασε στα 184 ευρώ/100κιλά, οριακά χαμηλότερα (-0,1%) σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Εξέλιξη των τιμών στο χοιρινό σφάγιο στην Ε.Ε.

Η τιμή αυτή πάντως είναι κατά 31,2% υψηλότερη σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ενώ η καμπύλη εποχικότητας προϊδεάζει τον παρατηρητή για αναμενόμενη μείωση των τιμών από τον Σεπτέμβριο, ειδικά φέτος αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη. Επιπλέον, σημειώνεται ότι οι τιμές βρίσκονται πάνω από 35,5% υψηλότερα σε σχέση με την αρχή του 2019. Η αύξηση αποδίδεται ασφαλώς στην παγκόσμια ζήτηση για χοιρινό κρέας, ζήτηση την οποία οδηγεί κυρίως η Κίνα, μετά τα γνωστά προβλήματα παραγωγής χοιρινού που της έχει προκαλέσει η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων.

Αντίστοιχα, σε υψηλά επίπεδα κινείται και η τιμή για τα χοιρίδια, στα 52,64 ευρώ/κεφάλι, δηλ. 55,5% υψηλότερα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Στην Ελλάδα η τιμή στο σφάγιο βρίσκεται στα 207,3 ευρώ/100κιλά, οριακά χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά 20% υψηλότερα σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Στη χώρα μας η τιμή είναι σήμερα αυξημένη 18,7% σε σύγκριση με την αρχή του 2019.

17 October 2019
Banner
Banner