Ψυχραιμία από τη βρετανική βιομηχανία κρέατος μετά το Brexit

24 June 2016

Ψυχραιμία από τη βρετανική βιομηχανία κρέατος μετά το Brexit

Story Highlights

  • Είναι προφανές από το αποτέλεσμα ότι στην επιλογή των ψηφοφόρων ο φόβος του άγνωστου έπαιξε μικρότερο ρόλο από ό,τι η διάθεση για ανεξαρτησία έναντι μιας υπερεθνικής ένωσης

Related Articles

Μπορεί η νίκη του Brexit με 52% στο χθεσινό δημοψήφισμα να σκόρπισε προβληματισμό στην Ευρώπη και σε όλο τον πλανήτη, όπως δείχνουν οι πρώτες αντιδράσεις των αγορών, εν τούτοις και οι ίδιοι οι Βρετανοί ξύπνησαν σήμερα το πρωί με πολλά ερωτηματικά να τους βασανίζουν. Είναι προφανές από το αποτέλεσμα ότι στην επιλογή των ψηφοφόρων ο φόβος του άγνωστου έπαιξε μικρότερο ρόλο από ό,τι η διάθεση για ανεξαρτησία έναντι μιας υπερεθνικής ένωσης.

Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον θα δείξει ποιες θα είναι οι απώτερες συνέπειες της βρετανικής επιλογής για την ίδια τη Βρετανία, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο. Βραχυπρόθεσμα, πάντως, αυτό που αναμένεται να ξεκινήσει είναι οι διαπραγματεύσεις για την αποδέσμευση της χώρας. Ερωτηματικό όμως παραμένει το πόσο γρήγορα θα εξελιχθούν, καθώς από σήμερα ήδη οι Ευρωπαίοι ηγέτες τάσσονται υπέρ μιας άμεσης έναρξης των διαπραγματεύσεων προκειμένου αφενός να μην συντηρείται άλλο το κλίμα αβεβαιότητας και εκκρεμοτήτων και αφετέρου να δοθούν στις διεθνείς αγορές σήματα προσήλωσης στην οικονομική σταθερότητα. Από την άλλη όμως πλευρά, οι Βρετανοί ιθύνοντες δεν δείχνουν να βιάζονται. Αυτό δείχνει και το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός (ο οποίος ξόρκιζε το Brexit και μιλούσε για Αρμαγεδδώνα), θα παραμείνει στη θέση του μέχρι και τον Οκτώβριο.

Για τα διάφορα επιχειρήματα που προβάλλονταν υπέρ ή κατά του Brexit ειδικά όσον αφορά τον βρετανικό κλάδο του κρέατος, έχετε ήδη ενημερωθεί από το meatnews.gr.

Θα πάρει αρκετό καιρό μέχρι να αρχίσουν να γίνονται ορατές οι συνέπειες της χθεσινής απόφασης των Βρετανών, εν τούτοις από σήμερα αρχίζουν να γίνονται οι πρώτες επίσημες δηλώσεις από φορείς οι οποίοι εμπλέκονται στη βιομηχανία του κρέατος. Είναι χαρακτηριστική η ψυχραιμία που επικρατεί, σε αντίθεση με την προεκλογική ρητορική των αντιπάλων της εξόδου, που τόνιζαν με κάθε ευκαιρία ότι το Brexit θα είναι καταστροφή. Ήδη πάντως, έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους αναλύσεις που δείχνουν ότι οι Βρετανοί αγρότες δεν θα ζημιωθούν από την απώλεια των Κοινοτικών επιδοτήσεων, αφού η κυβέρνηση έχει τρόπους και πόρους για να επιδοτεί εξίσου τους αγρότες.

Την ίδια στιγμή  παράδειγμα, σε μια πρώτη αντίδραση από το Συμβούλιο Αγροτικής Ανάπτυξης (AHDB), η Τζέιν Κινγκ, διευθύνουσα σύμβουλος του Οργανισμού αυτού, δήλωσε ότι η οπτική του AHDB να εξοπλίζει τους αγρότες με τα εργαλεία που τους είναι απαραίτητα για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί και βιώσιμοι, παραμένει ανεπηρέαστη από την απόφαση εξόδου από την Ε.Ε.: «Μεταξύ άλλων θεμάτων, η απόφαση για έξοδο από την Ε.Ε. φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να στοχεύσει στις καλύτερες δυνατές νέες εμπορικές σχέσεις για τον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας, τόσο με την Ε.Ε. όσο και με άλλες χώρες. Ο AHDB έχει την ικανότητα και την εμπειρία να συνεισφέρει σε αυτό το έργο, σε τομείς όπως: η ιεράρχηση των αγορών, οι διαπραγματεύσεις για την πρόσβαση στις αγορές και η διευκόλυνση των σχέσεων ανάμεσα στους Βρετανούς εξαγωγείς και σε ξένους αγοραστές. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τον αγροδιατροφικό τομέα στο να προσδιορίσει πώς μπορεί να είναι ανταγωνιστικός εκτός της Ε.Ε. Αυτά τα ζητήματα θα χρειαστεί χρόνος για να επιλυθούν, αλλά ο AHDB θα παίξει το ρόλο του στο να διασφαλιστεί ότι ο αγροτικός τομέας του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι ο κορυφαίος παίκτης στην παγκόσμια σκηνή».

Ανεξαρτήτως των δηλώσεων, το βέβαιο είναι ότι η πορεία της Βρετανίας προς την έξοδο θα κρατήσει αρκετά, το διαζύγιο δεν θα είναι γρήγορο. Η διαπραγμάτευση για τους όρους της εξόδου μπορεί να κρατήσει και δύο χρόνια, και σίγουρα η Βρετανία δεν είναι ένας μικρός παίκτης – θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί το χρόνο για να φύγει με όσο το δυνατόν καλύτερους όρους και για να οργανώσει τη νέα εποχή της. Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα θέλουν να λειτουργήσει η χώρα αυτή ως παράδειγμα για τον ευρωσκεπτικισμό που ήδη δυναμώνει, κι έτσι ίσως επιδιώξουν να κάνουν τα πράγματα πιο δύσκολα για τη Βρετανία ούτως ώστε στο τέλος αυτή να λειτουργήσει ως αντι-παράδειγμα.

Το πώς θα εξελιχθεί αυτό το πολιτικό και οικονομικό παιχνίδι που σήμερα αρχίζει, είναι κάτι που θα το δούμε εν καιρώ…

 

24 June 2016