Στόχος 60% διατροφική αυτάρκεια στο Ηνωμένο Βασίλειο

19 May 2023

Στόχος 60% διατροφική αυτάρκεια στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σε πρόσφατη συνάντηση στην Downing Street ανάμεσα σε κυβερνητικά στελέχη του Ηνωμένου Βασιλείου και οικονομικούς παράγοντες της χώρας στο πλαίσιο της συζήτησης «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», η κυβέρνηση παρουσίασε μια σειρά από πρωτοβουλίες που έχουν στόχο τη στήριξη της γεωργίας και των τροφίμων, με στόχο να επιτευχθεί στο 60% η διατροφική αυτάρκεια. Στο πρόγραμμα επίτευξης αυτού του στόχου περιλαμβάνεται η καινοτομία και η ανάπτυξη δεξιοτήτων, νέα γεωργικά προγράμματα, οι δικαιότερες αλυσίδες εφοδιασμού, η ενίσχυση των εξαγωγών, η επάρκεια του νερού και της ενέργειας καθώς και η μείωση της γραφειοκρατίας

Συζητήθηκε, επίσης, το πρόβλημα που έχει προκύψει μετά το Βrexit το οποίο έχει οδηγήσει σε έλλειμμα 330.000 ατόμων στο εργατικό δυναμικό του Ηνωμένου Βασιλείου, κυρίως στα άτομα χαμηλής ειδίκευσης, σύμφωνα με έκθεση κορυφαίων ερευνητών. Αυτή η κατάσταση  έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στη βιομηχανία αλλά ταυτόχρονα μειώνει την παραγωγική ικανότητα της Βρετανίας, καθώς επίσης αυξάνει τον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων.

Όμως, το να επιδιώκεται να καλυφθούν οι κενές θέσεις μόνο με Βρετανούς εργάτες δεν είναι μια βιώσιμη βραχυπρόθεσμη ή ακόμα και μεσοπρόθεσμη, λύση για τη βιομηχανία κρέατος. Ο Νικ Άλεν (εκπρόσωπος της βιοομηχανίας κρέατος) ανέφερε πρόσφατα στο Politics Home:  «Το 70% των εργαζομένων μας δεν ήταν Βρετανοί όταν συνέβη το Brexit και αυτός είναι ένας σημαντικός αριθμός που πρέπει να αντικατασταθεί. Δεν μιλάμε για χρόνια, μιλάμε για δεκαετίες για να φτάσουμε σε έναν εφικτό στόχο και αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες».

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο τονίζει επίσης τη σημασία της πιο δίκαιης διαχείρισης στις αλυσίδες εφοδιασμού. Η κυβέρνηση έχει ήδη εισαγάγει νέες μεθόδους αντιμετωπίσης μέσω του Agriculture Act 2020 και έχει ξεκινήσει εργασίες για την ανάπτυξη κανονισμών για τον τομέα των χοίρων, τους οποίους η Βρετανική Ένωση Επεξεργαστών Κρέατος (BMPA) θα παρακολουθεί στενά για να διασφαλίσει ότι οι ρυθμιστικές Αρχές έχουν αντιληφθεί εξ ολοκλήρου την πολυπλοκότητα του προβλήματος και όλα όσα στην αλυσίδα εφοδιασμού.

19 May 2023
Banner
Banner