Ανεπαρκείς κτηνιατρικοί έλεγχοι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες – Oι νέοι κανονισμοί του Brexit βάζουν σε κίνδυνο τις εξαγωγές κρέατος

09 February 2024

Ανεπαρκείς κτηνιατρικοί έλεγχοι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες – Oι νέοι κανονισμοί του Brexit βάζουν σε κίνδυνο τις εξαγωγές κρέατος

Related Articles

Η Ευρώπη, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο, αντιμετωπίζει έλλειψη επιθεωρητών τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές. Άλλωστε, μια έρευνα της Ομοσπονδίας των Κτηνιάτρων της Ευρώπης το 2020 έδειξε ότι σε όλες τις 28 χώρες της Ε..Ε, σχεδόν το 4 στα 5 κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν έλλειψη επιθεωρητών. Εν τω μεταξύ, οι νέοι κανονισμοί επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο με τον όγκο των εργασιών  την ήδη πιεσμένη επαγγελματική ομάδα επιθεωρητών.

Σύμφωνα με τη BMPA*, περίπου 1,5 εκατομμύρια τόνοι κρέατος και πουλερικών εισάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Ε.Ε. κάθε χρόνο, αντιστοιχώντας σε 50.000 φορτηγά. Μάλιστα, το ζήτημα έχει γίνει τόσο μεγάλο για τους προμηθευτές στην Ευρώπη, ώστε η Ένωση Εμπορίου Κτηνιατρικών και Κρεατοεμπορικών Συνδικάτων έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, εκφράζοντας τις ανησυχίες της.

Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας δήλωσαν στην εφημερίδα Observer ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει μια «ήπια λύση», όσον αφορά τους εισαγωγείς που δεν πληρούν όλες τις απαιτήσεις και θα εκδίδει προειδοποιήσεις αντί να επιστρέφει τα φορτηγά.

Αδυναμία στην έκδοση πιστοποιητικών

Ο Μάρκο Φορτζιόνε, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εξαγωγών και Διεθνούς Εμπορίου, ανέφερε: «Ακούσαμε πολύ ξεκάθαρα ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Πολωνία έχουν σοβαρά προβλήματα ως προς τη δυνατότητα να εκδώσουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά υγείας που απαιτούνται ώστε τα εμπορεύματα να μπορούν να μεταφερθούν στις αγορές εκτός των χωρών τους». Τόνισε, δε,  ότι αυτά τα έγγραφα θα πρέπει παρ’ όλα αυτά να υπογραφούν, έστω και με βάση τη λύση που έχει προτείνει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Εκτός από τη συνολική έλλειψη, η BMPA έχει επίσης προειδοποιήσει για την ανεπάρκεια διαθεσιμότητας σε ορισμένα κράτη της Ε.Ε., ιδιαίτερα εκτός ωραρίων εργασίας και τα σαββατοκύριακα.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι κτηνίατροι προειδοποιούν, επίσης, ότι δεν μπορούν να συμπληρώσουν τα έντυπα λόγω έλλειψης πληροφοριών από τη βρετανική κυβέρνηση. Ένα από τα απαιτούμενα από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι να παρέχει ιστορικές πληροφορίες για το εάν υπήρχαν ασθένειες στην περιοχή όπου ήταν το ζώο όταν γεννήθηκε και ανατράφηκε.

Το Εργατικό Κόμμα  έχει δηλώσει ότι αν έρθει στην εξουσία, θα εξετάσει τη δυνατότητα σύναψης κοινού κτηνιατρικού συμφωνίας με την Ε.Ε., η οποία θα καταργούσε την ανάγκη για αυτούς τους ελέγχους, αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι χρονοβόρο και θα απαιτούσε το Ηνωμένο Βασίλειο να συμφωνήσει με τα πρότυπα της ΕΕ για αυτά τα αγαθά.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος Τροφίμων και Αγροτικής Ανάπτυξης του Η.Β. δήλωσε: «Θα μπουν νέοι, υποχρεωτικοί έλεγχοι σταδιακά για να προστατευθεί η βιοασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου από πιθανά επιβλαβή έντομα και ασθένειες ενώ θα διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στις εξαγωγές μας».

*BMPA: Η British Meat Processors Association αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των εταιρειών που εργάζονται στη βρετανική βιομηχανία κρέατος.

Πηγή: theguardian.com

09 February 2024
Banner
Banner