AHDB: Μείωση στην παραγωγή χοιρινού της Ε.Ε. 1% έως το 2035

29 March 2024

AHDB: Μείωση στην παραγωγή χοιρινού της Ε.Ε. 1% έως το 2035

Η παραγωγή χοιρινού κρέατος στην Ε.Ε. το 2023 ήταν η μικρότερη που παρουσιάστηκε τα τελευταία δέκα χρόνια και αυτό οφείλεται στους μειωμένους αριθμούς σφαγής. Σύμφωνα με ανάλυση της AHDB, τις πρώτες 5 εβδομάδες του 2024 οι τιμές σημείωσαν απότομη πτώση. Ωστόσο, τις τελευταίες 6 εβδομάδες (μέχρι και τις 17 Μαρτίου) οι τιμές ανέκαμψαν. Εν τω μεταξύ, όλες οι βασικές παραγωγικές χώρες κατέγραψαν μεγάλη ανάπτυξη τις τελευταίες εβδομάδες.

Παρ’ όλα αυτά, οι προβλέψεις για το 2024 προβλέπουν  ακόμα μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής χοιρινού κρέατος, καθώς συρρικνώνονται τα κοπάδια, γεγονός που φαίνεται να μην ανακάμπτει.

 Τον Δεκέμβριο του 2023 ο συνολικός πληθυσμός χοίρων στην Ε.Ε. ήταν 133,6 εκατομμύρια, μικρότερος πληθυσμός από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές, το 2001. Εάν σ’ αυτές τις συνθήκες προσθέσουμε τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές παραγωγής που εμφανίζονται περιορισμένες, τότε οι προβλέψεις της Ε.Ε. μιλάνε για μείωση περίπου 1%  από τώρα έως το 2035.

Οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος (συμπεριλαμβανομένων των παραπροϊόντων) της Ε.Ε. παρουσίασαν σημαντική μείωση, φθάνοντας στο χαμηλότερο καταγεγραμμένο όγκο τους από το 2014, στους 3,90 εκατομμύρια τόνους. Μεγάλο μέρος αυτής της μείωσης μπορεί να αποδοθεί σε απώλειες παραγωγής, αν και ορισμένα προϊόντα μπορεί να έχουν χάσει βασικές αγορές λόγω του αυξημένου παγκόσμιου ανταγωνισμού. Ωστόσο, ο όγκος αυτός δεν θα ήταν αρκετός για να αντισταθμίσει τις αλλαγές στην παραγωγή και στις εισαγωγές.

Οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος στην Ε.Ε. (συμπεριλαμβανομένων των παραπροϊόντων) έφτασαν συνολικά σε 146.800 τόνους το 2023, ο χαμηλότερος όγκος που καταγράφηκε σε πάνω από μια δεκαετία (εξαιρουμένου του 2021 λόγω του Brexit). Παρά την πρόβλεψη της Κομισιόν ότι η κατά κεφαλήν κατανάλωση θα μειωθεί κατά 5% το 2023, καθώς το αυξημένο κόστος ζωής επηρέασε τις καταναλωτικές δαπάνες, αυτή η μείωση του όγκου των διαθέσιμων προμηθειών θα προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά, αυξάνοντας τις τιμές.

29 March 2024
Banner
Banner