Προσωρινό τέλος στο θρίλερ της CETA – Νέα αγκάθια στην πορεία της ευρωκαναδικής Συμφωνίας
Related Articles
Υπέγραψαν τελικά την Κυριακή στις Βρυξέλλες τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (CETA) η Ε.Ε. και ο Καναδάς. Χρειάστηκε πριν από την υπογραφή, να αναβάλει μία φορά ο Καναδός πρωθυπουργός το ταξίδι του στην Ε.Ε. κατά το οποίο θα υπέγραφε τη Συμφωνία, κι επίσης να μεσολαβήσουν εντατικές και πολύωρες διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής προκειμένου η κυβέρνηση του Βελγίου να εξασφαλίσει τη συναίνεση του Κοινοβουλίου της γαλλόφωνης Βαλονίας.
Η CETA, που έχει σκοπό κυρίως την κατάργηση των τελωνειακών δασμών μεταξύ των δύο μερών, βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες σε κενό ενώ από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας τέθηκε εν αμφιβόλω η ολοκλήρωση της συμφωνίας
Όλα ξεκίνησαν από μία περιοχή του Βελγίου, τη γαλλόφωνη Βαλονία (3,6 εκατομμύρια κάτοικοι), το Κοινοβούλιο της οποίας αρνήθηκε να εγκρίνει τη CETA. Ελλείψει βελγικής ομοφωνίας ήταν αδύνατο να εξασφαλιστεί η συμφωνία της Ε.Ε., η οποία είδε την αξιοπιστία της να κλονίζεται. Οι Βαλόνοι ανησυχούσαν για τις επιπτώσεις της συνθήκης στον αγροτικό τους τομέα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η μεγαλύτερη ανησυχία τους ήταν το ενδεχόμενο μια πολυεθνική να επιτεθεί σε ένα κράτος που υιοθετεί μια δημόσια πολιτική αντίθετη στα συμφέροντά της.
Η αργοπορία των «διαβουλεύσεων» είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί η πρώτη σύνοδος κορυφής που επρόκειτο να διεξαχθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Τελικά, όπως έγραψε και το meatnews.gr το μεσημέρι της Πέμπτης επιτεύχθηκε ένας συμβιβασμός στο Βέλγιο: δηλώσεις που επαναλάμβαναν όρους που είχαν ήδη περιληφθεί στη συνθήκη, πρόοδοι στον τρόπο διορισμού των δικαστών του διαιτητικού δικαστηρίου, και η ανακοίνωση από το Βέλγιο ότι θα ζητήσει από το Δικαστήριο της ΕΕ (CJUE) να αποφανθεί για τη συμβατότητα του δικαστηρίου αυτού με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Αυτό βέβαια δεν άλλαξε την ουσία της Συμφωνίας, όπως έσπευσαν να δηλώσουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Μετά την επίτευξη της… ενδοβελγικής συμφωνίας, αρκούσαν μερικές ώρες την Παρασκευή προκειμένου η Ε.Ε. να πάρει το πράσινο φως των 27 υπόλοιπων κρατών-μελών και στη συνέχεια να διοργανώσει τη χθεσινή, νέα σύνοδο κορυφής.
Τίποτε βέβαια δεν έχει τελειώσει για τη CETA, αφού τώρα θα πρέπει να επικυρωθεί από το ευρωπαϊκό και το καναδικό κοινοβούλιο προτού τεθεί σε προσωρινή και μερική εφαρμογή. Στη συνέχεια θα πρέπει να επικυρωθεί από τα εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ε.Ε. ώστε να καταστεί οριστική. Ένα έργο που ενδεχομένως να κρύβει και άλλες δυσκολίες και ανατροπές, σε μια Ε.Ε. που ήδη αναταράζεται από το Brexit και όπου σημειώνονται μεγάλες αντιδράσεις από τον αγροτικό (και όχι μόνο) πληθυσμό – τη στιγμή μάλιστα που στην αμέσως επόμενη στροφή υπάρχει και η ολοκλήρωση μιας ανάλογης (αλλά και πιο φιλόδοξης) Συμφωνίας, της ΤΤΙΡ η οποία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.