Οφέλη για το ιταλικό προσιούτο από την εφαρμογή της ευρωκαναδικής συμφωνίας CETA

21 September 2018

Οφέλη για το ιταλικό προσιούτο από την εφαρμογή της ευρωκαναδικής συμφωνίας CETA

Ένα… κεράκι στην τούρτα σβήνει σήμερα Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου η Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (CETA) μεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά.

Πρόκειται για την πρώτη επέτειο από την προσωρινή έναρξη ισχύος της ευρωκαναδικής Συμφωνίας και όπως ανακοινώνει η Κομισιόν, όλα δείχνουν ότι «η συμφωνία έχει ήδη αρχίσει να αποφέρει καρπούς για τους εξαγωγείς της Ε.Ε».

Τα πρώτα αποτελέσματα

Η CETA, πέραν του ότι έχει καταργήσει όλους σχεδόν τους τελωνειακούς δασμούς, έχει δώσει ώθηση στο επιχειρηματικό κλίμα μεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά. Αν και είναι νωρίς για να συναχθούν οριστικά συμπεράσματα, τα αρχικά εμπορικά αποτελέσματα δείχνουν θετικά. Οι τελευταίες διαθέσιμες στατιστικές, οι οποίες καλύπτουν την περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου 2017 και Ιουνίου 2018, δείχνουν ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Μάλιστα, ορισμένοι τομείς εμφανίζουν ιδιαίτερα καλή επίδοση. Οι μηχανές, οι συσκευές και οι μηχανικές επινοήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο των εξαγωγών της ΕΕ προς τον Καναδά, σημείωσαν αύξηση κατά περισσότερο από 8%. Τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία αντιστοιχούν στο 10% των εξαγωγών της Ε.Ε. προς τον Καναδά και έχουν σημειώσει αύξηση κατά 10%. Και άλλες σημαντικές εξαγωγές της Ε.Ε. εμφανίζουν επίσης αύξηση: τα έπιπλα κατά 10%, τα αρώματα/καλλυντικά κατά 11%, τα υποδήματα κατά 8% και τα είδη ένδυσης κατά 11%.

Τα γεωργικά προϊόντα

Όσον αφορά τα γεωργικά προϊόντα, υπάρχουν επίσης ορισμένα ενθαρρυντικά στοιχεία, σύμφωνα με όσα ανακοινώνει η Κομισιόν: οι εξαγωγές φρούτων και καρπών με κέλυφος αυξήθηκαν κατά 29%, οι εξαγωγές σοκολάτας κατά 34%, οι εξαγωγές αφρώδους οίνου και ουίσκι κατά 11% και 5% αντιστοίχως.

Μεταξύ των εταιρειών που ήδη επωφελούνται με διάφορους τρόπους από την CETA συγκαταλέγονται, για παράδειγμα:

  • Η κοινοπραξία Ιταλών παραγωγών προσιούτο San Daniele (αναγνωρίστηκε ως ΠΟΠ στη CETA και προστατεύεται στον Καναδά), η οποία αύξησε τις πωλήσεις της στον Καναδά κατά 35%. Οι εξαγωγές ιταλικών γεωργικών προϊόντων στον Καναδά έχουν αυξηθεί συνολικά κατά 7,4%.
  • Η βελγική σοκολατοποιία Smet Chocolaterie, η οποία μόλις άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο Οντάριο του Καναδά, για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση για τα προϊόντα της· χάρη στην κατάργηση των εισαγωγικών δασμών ύψους 15 %, οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά ένα πέμπτο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές σοκολάτας στον Καναδά έχουν αυξηθεί συνολικά κατά 34 %.
  • Η ισπανική εταιρεία Hiperbaric, η οποία κατασκευάζει καινοτομικές μηχανές για τη συντήρηση τροφίμων με υψηλή πίεση. Χάρη στη CETA, οι εργαζόμενοι της εταιρείας μπορούν να εισέρχονται προσωρινά στον Καναδά για να εγκαθιστούν και να συντηρούν τα μηχανήματά της.

«Ισχυρή εταιρική σχέση»

Τις επόμενες ημέρες η επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ πρόκειται να επισκεφθεί τον Καναδά (26 και 27 Σεπτεμβρίου) για να προβεί σε απολογισμό της μέχρι τώρα προόδου της CETA.

Kατά την παραμονή της στο Μόντρεαλ, θα συναντηθεί με τον υπουργό Διαφοροποίησης του Διεθνούς Εμπορίου, Τζέιμς Γκόρντον Καρ. Θα παραστεί επίσης στην πρώτη συνεδρίαση της κοινής επιτροπής Ε.Ε.-Καναδά στις 26 Σεπτεμβρίου, η οποία αποτελεί το ανώτατο όργανο στο πλαίσιο του οποίου οι δύο εταίροι μπορούν να συζητούν θέματα ενδιαφέροντος που σχετίζονται με τη συμφωνία. Θα επισκεφθεί επίσης διάφορες ευρωπαϊκές και καναδικές εταιρείες, θα συζητήσει με εκπροσώπους των εταιρειών που ήδη κάνουν χρήση της συμφωνίας και θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ στις 27 Σεπτεμβρίου.

Με αφορμή την επίσκεψή της στον Καναδά ένα χρόνο μετά την έναρξη εφαρμογής της CETA, η κ. Μάλμστρομ δήλωσε: «Η εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-Καναδά εφαρμόζεται στην πράξη εδώ και ένα έτος και είμαι ικανοποιημένη από την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής. Τα προκαταρκτικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για πανηγυρισμούς, ακόμα και σε αυτό το στάδιο. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν συνολικά και σε πολλούς τομείς οι αυξήσεις ήταν εντυπωσιακές. Αυτή είναι σημαντική είδηση για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, τόσο για τις μεγάλες όσο και για τις μικρές. Όπως συμβαίνει συνήθως με αυτές τις συμφωνίες, υπάρχουν ορισμένοι τομείς στους οποίους οφείλουμε να βεβαιωθούμε ότι όντως υλοποιούμε απόλυτα τα όσα συμφωνήθηκαν, διασφαλίζοντας ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από τις νέες ευκαιρίες. Αυτό είναι κάτι που σκοπεύω να συζητήσω με τους Καναδούς ομολόγους μου κατά τη συνεδρίαση της κοινής επιτροπής την επόμενη εβδομάδα. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι η εταιρική μας σχέση με τον Καναδά είναι ισχυρότερη από ποτέ —στρατηγικά καθώς και οικονομικά. Από κοινού προασπιζόμαστε μια ανοιχτή και βασιζόμενη σε κανόνες διεθνή εμπορική τάξη. Η CETA αποτελεί σαφές δείγμα μιας τέτοιας τάξης».

Σημειώνεται ότι η CETA κατάργησε τους δασμούς για το 98% των προϊόντων που αποτελούν αντικείμενο εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε οικονομίες από δασμούς ύψους περίπου 590 εκατ. ευρώ ετησίως μετά την έναρξη εφαρμογής όλων των δασμολογικών μειώσεων. Με βάση τη συμφωνία, 143 υψηλής ποιότητας είδη διατροφής και ποτά της Ε.Ε. (οι λεγόμενες «γεωγραφικές ενδείξεις») μπορούν πλέον να πωλούνται υπό τη δική τους επωνυμία στον Καναδά και προστατεύονται από απομιμήσεις.

Η CETA εφαρμόζεται προσωρινά από τις 21 Σεπτεμβρίου 2017 ύστερα από την έγκρισή της από τα κράτη μέλη της Ε.Ε., όπως αποτυπώθηκε στο Συμβούλιο, και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, θα αρχίσει να ισχύει πλήρως και οριστικά, μόλις την κυρώσουν όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Αυτό θα είναι και το κρας τεστ για τη Συμφωνία στην Ελλάδα, όπου έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση για το αν στο πλαίσιο της CETA προστατεύεται η Φέτα.

21 September 2018
Banner
Banner