Προσγειώνει τις προσδοκίες της από τη CETA η καναδική βιομηχανία κρέατος

07 August 2017

Προσγειώνει τις προσδοκίες της από τη CETA η καναδική βιομηχανία κρέατος

Ενώ δεν απομένει παρά ενάμισης περίπου μήνας για να ξεκινήσει να εφαρμόζεται η ευρω-καναδική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου CETA, η καναδική βιομηχανία κρέατος δείχνει να προσγειώνει τις αρχικές προσδοκίες της. Κι αυτό γιατί παραμένουν εκκρεμή ζητήματα για να επιλυθούν, αλλά κυρίως επειδή δεν φαίνεται να πραγματοποιούνται οι αρχικές της προσδοκίες για πλήρη πρόσβαση του καναδικού βόειου και χοίρειου κρέατος στην αγορά της Ε.Ε. Εν τούτοις, οι Καναδοί εξακολουθούν να θεωρούν τη Συμφωνία μια τεράστια ευκαιρία.

Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από τις δηλώσεις του Ρον Ντέιβιντσον, στελέχους του Καναδικού Συμβουλίου Κρέατος, τις οποίες μεταφέρει το thepigsite.com. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Ντέβιντσον, δύο τεχνικές εκκρεμότητες, η υγειονομική επισήμανση και η αντιμικροβιακή παρέμβαση, θα καθυστερήσουν την εμπορικά βιώσιμη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά. Όμως δεν είναι μόνον αυτό. «Όταν η CETA ήταν στο στάδιο της διαπραγμάτευσης εκτιμούσαμε ότι η Ε.Ε. θα ήταν μια αγορά αξίας μέχρι και 1 δισ. Αυτή δεν είναι μια πρόβλεψη ότι οι εξαγωγές μας θα έφταναν το 1 δισ. Αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα ικανοποιούσαμε τις ποσοστώσεις με υψηλής αξίας τεμάχια, και αν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες και οι συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς το επέτρεπαν, εκτιμούσαμε ότι δυνητικά μέχρι 1 δισ. δολάρια θα ήταν ανοιχτά για την καναδική βιομηχανία κρέατος» λέει ο Ντέιβιντσον και υπογραμμίζει: «Όταν εισήλθαμε στις διαπραγματεύσεις ελπίζαμε σε εμπόριο προϊόντων κρέατος χωρίς δασμούς, χωρίς ποσοστώσεις, χωρίς δασμολογικά εμπόδια. Η CETA δεν το κατόρθωσε αυτό, αλλά βέβαια ελπίζουμε, εντός του όχι μακρινού μέλλοντος, να καταφέρουμε να επωφεληθούμε από τις ευκαιρίες που προσφέρει η CETA».

Το στέλεχος του Καναδικού Συμβουλίου Κρέατος δηλώνει πάντως πεπεισμένος ότι υπάρχει δυναμική για να λυθεί η εκκρεμότητα της υγειονομικής σήμανσης πριν από την ημερομηνία της 21ης Σεπτεμβρίου, όμως προβλέπει ότι το θέμα της αντιμικροβιακής παρέμβασης θα χρειαστεί επιπλέον χρόνο για να λυθεί.

07 August 2017
Banner
Banner