Πώς είδε ο αγροδιατροφικός τομέας τη συμφωνία για τις εμπορικές σχέσεις Ε.Ε. και Βρετανίας μετά το Brexit

28 December 2020

Πώς είδε ο αγροδιατροφικός τομέας τη συμφωνία για τις εμπορικές σχέσεις Ε.Ε. και Βρετανίας μετά το Brexit

Ανακούφιση είναι η λέξη που θα χαρακτήριζε τα συναισθήματα όλων των εμπλεκόμενων στον αγροδιατροφικό τομέα ύστερα από τη συμφωνία που θα ρυθμίζει τις σχέσεις Ην. Βασιλείου και Ευρ. Ένωσης μετά την 1η Ιανουαρίου 2021.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κοινή δήλωσή τους οι φορείς που εκπροσωπούν τους αγρότες και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της Ε.Ε., τη βιομηχανία τροφίμων-ποτών και το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων (Copa Cogeca, FoodDrinkEurope, CELCAA), αναγνώρισαν τη θετική εξέλιξη, αν και υπογραμμίζουν με αγωνία τον επείγοντα χαρακτήρα των μέτρων που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να αποφευχθεί ένα μεγαλύτερο χάος στα σύνορα με τη Βρετανία από την 1η Ιανουαρίου.

Στην κοινή δήλωση υπογραμμίζεται ότι διασφαλίζεται η ακεραιότητα της Ενιαίας Αγοράς και αποφεύγονται οι δασμοί που θα έπλητταν τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Επισημαίνεται όμως ότι οι Αρχές πρέπει να διατηρήσουν το θετικό μομέντουμ και να φροντίσουν την τρέχουσα εβδομάδα για την αποτελεσματική φάση μετάβασης προς την τελική πλήρη εφαρμογή των νέων εμπορικών κανόνων.

«Είναι απαραίτητο οι Αρχές των δύο μερών να κινηθούν με αστραπιαία ταχύτητα για να διασφαλίσουν ότι οι επιχειρήσεις κατανοούν τις νέες εμπορικές απαιτήσεις, ότι οι συνοριακοί έλεγχοι μπορούν να λειτουργήσουν επαρκώς από την 1η Ιανουαρίου και ότι η Κομισιόν έχει ένα σχέδιο διαχείρισης κρίσης για να αναγνωρίσει και να επιλύσει τα συνοριακά θέματα που θα προκύψουν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Πρέπει να αποφευχθεί το χάος στα σύνορα και η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας που θα θέσει σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά επίσης θα πλήξει τον ασφαλή εφοδιασμό των καταναλωτών με προσιτά αγροδιατροφικά προϊόντα» αναφέρεται στην κοινή δήλωση. Οι φορείς ζητούν επίσης από τις Αρχές, μεταξύ άλλων:

  • Να διαθέσουν τους ανθρώπινους, τεχνικούς και οικονομικούς πόρους για να εφαρμόσουν και να ενισχύσουν τα νέα τελωνειακά και υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα.
  • Να διασφαλίσουν ότι οι νέοι κανόνες είναι σαφείς στην ερμηνεία τους, και δημιουργούν ένα προβλέψιμο περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.
  • Να αναπτύξουν κατευθυντήριες οδηγίες φιλικές προς την επιχειρηματικότητα, που θα καταστήσουν δυνατό τον καλύτερο σχεδιασμό και προετοιμασία.
  • Ταχεία ανάπτυξη των 5 δισ. ευρώ του Ταμείου Προσαρμογής στο Brexit, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους αγρότες, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και το εμπόριο, που ήδη έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας.
  • Με τη Βόρεια Ιρλανδία να να παραμείνει μέρος της Ενιαίας Αγοράς, να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο εμπόριο προϊόντων μεταξύ Μ. Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας για να διατηρηθεί η ακεραιότητα της Ενιαίας Αγοράς και να αναγνωριστεί η ανάγκη για μακροπρόθεσμες λύσεις ιδιαίτερα όσον αφορά τα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα και τους νέους κανόνες επισήμανσης.
28 December 2020
Banner
Banner