Ποια θέματα άνοιξε ο ΣΕΒΕΚ στη συνάντηση με Βορίδη

03 September 2019

Ποια θέματα άνοιξε ο ΣΕΒΕΚ στη συνάντηση με Βορίδη

Για όλα τα θέματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις παρασκευασμάτων κρέατος και προϊόντων με βάση το κρέας, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, η αντιπροσωπεία του ΣΕΒΕΚ στην επίσημη συνάντηση που είχε μαζί του την Τετάρτη 28 Αυγούστου.

Όπως ανακοινώνει με σχετικό Δελτίο Τύπου ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος - ΣΕΒΕΚ, η συζήτηση με τον κ. Βορίδη επικεντρώθηκε στα εξής:

  • Εφαρμογή του Ν. 4492/17 για την εξόφληση από το λιανεμπόριο, των τιμολογίων ευπαθών προϊόντων εντός 60 ημερών και παράλληλη ένταξη στην εν λόγω διάταξη και των παρασκευασμάτων κρέατος (εκτός των αλλαντικών που ήδη έχουν ενταχθεί). Ο υπουργός ενημερώθηκε ότι η εν λόγω ρύθμιση, που αποτελεί εφαρμογή ενωσιακής νομοθεσίας, δεν έχει μέχρι στιγμής πρακτική εφαρμογή. «Ο κ. Βορίδης επιφυλάχθηκε επί του θέματος, προκειμένου να μελετηθεί τόσο η μέχρι σήμερα πορεία του, σε συνδυασμό με τη συναρμοδιότητα με τα Υπουργεία Οικονομίας & Ανάπτυξης, ΥπΑΑΤ, Οικονομικών, Εσωτερικών κλπ., καθώς και η πτυχή πιθανών εναρμονισμένων πρακτικών» σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΒΕΚ.
  • Λήψη μέτρων κατά της παρασκευής & διακίνησης νωπού γύρου προς αποφυγή κινδύνων για την δημόσια υγεία. Παρά τηνπρόσφατηαπαγόρευσηπαρασκευής νωπού γύρου (Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ), στην πράξη το εν λόγω Μέτρο καταστρατηγείται. Το ΥπΑΑΤ θα επαναφέρει το θέμα μετά τον ορισμό νέου Προεδρείου στον ΕΦΕΤ.
  • Υποχρεωτική επισήμανση και αυστηροί έλεγχοι στα διακινούμενα στην μαζική εστίαση προϊόντα κρέατος. Συντονισμός των ελέγχων ποιότητας από μία κρατική αρχή και όχι αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων από ΕΦΕΤ, Κτηνιατρικές υπηρεσίες, Αγορανομικές υπηρεσίες, Περιφέρειες κλπ. Η εν λόγω πρόταση βρήκε συνολικά σύμφωνο τον Υπουργό. Αναμένεται να δοθεί προτεραιότητα στους ελέγχους του ΕΦΕΤ για την πάταξη των φαινομένων του αθέμιτου ανταγωνισμού.  
  • Κατάργηση της, υπέρ ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ειδικής εισφοράς 0,2% ανά κιλό κρέατος, δεδομένου ότι δεν περιλαμβάνει καμία ανταποδοτικότητα προς τον τομέα. Όπως ενημερώνει ο ΣΕΒΕΚ, από την πλευρά του υπουργού εκφράσθηκε η γενική αρχή την οποία πρεσβεύει η παρούσα διακυβέρνηση, για κατάργηση κάθε πρόσθετου διοικητικού βάρους. Ωστόσο επιφυλάχθηκε προκειμένου να διερευνήσει όλο το καθεστώς, καθώς και τις όποιες ανταποδοτικές δράσεις έχει, έως σήμερα, καλύψει.
  • Τροποποίηση του Π.Δ. 40/1977 για τις Κτηνιατρικές Επιθεωρήσεις των προϊόντων ζωικής προέλευσης για την άδεια καταλληλότητας των οχημάτων μεταφοράς κρεάτων και επανέλεγχός τους κάθε 3 ή 5 έτη. Το συγκεκριμένο θέμα είναι καθαρά τεχνικής φύσης και θα ασχοληθεί άμεσα η αρμόδια Διεύθυνση του ΥπΑΑΤ.

Ένα ακόμη θέμα για το οποίο συζήτησαν ο κ. Βορίδης με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας, αφορούσε όπως είναι φυσικό, τον φάκελο για τη διεθνή κατοχύρωση του γύρου ως ΕΠΙΠ. Όπως σημειώνει ο ΣΕΒΕΚ στην ανακοίνωσή του, υπήρξε ενημέρωση για το θέμα:

«Υποβολή του φακέλου ΕΠΙΠ «Ελληνικός γύρος» στην Commission. Παρουσιάσθηκε αναλυτικά στον υπουργό το ιστορικό τής μέχρι σήμερα πορείας του θέματος και η προβλεπόμενη εξέλιξή του μετά και την πρόσφατη νομική απόρριψη των δύο ενστάσεων που είχαν κατατεθεί. Παρουσιάσθηκαν επίσης οι ευκαιρίες που θα δημιουργήσει η εν λόγω (τελική και από πλευράς Ε.Ε.) έγκριση του φακέλου στην εξωστρέφεια του κλάδου μεταποίησης με προοπτικές διεύρυνσης των εξαγωγών στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά και στην περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα χοιρείου κρέατος. Ο κ. Βορίδης εξέφρασε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για μια λεπτομερή ενημέρωσή του, εξετάζοντας μεταξύ των άλλων και τις νομικές πτυχές του θέματος».

03 September 2019
Banner
Banner