Μείωση στις διεθνείς τιμές για χοιρινό και βόειο, τον Ιούλιο

17 August 2020

Μείωση στις διεθνείς τιμές για χοιρινό και βόειο, τον Ιούλιο

Με πτώση 1,8% σε σύγκριση με τον Ιούνιο, έκλεισαν τον Ιούλιο οι διεθνείς τιμές του κρέατος, φτάνοντας σε ένα επίπεδο που βρίσκεται 9,2% χαμηλότερα από τον περσινό Ιούλιο.

Αυτά ανακοινώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων (FAO) του ΟΗΕ, που καταρτίζει κάθε μήνα τον Δείκτη Τιμών Τροφίμων.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις του FAO, οι τιμές στο χοιρινό και το βόειο κρέας έπεσαν καθώς η παγκόσμια εισαγωγική ζήτηση παρέμεινε χαμηλά σε σχέση με τις διαθέσιμες προς εξαγωγή ποσότητες, αν και την ίδια στιγμή ο κορωνοϊός δημιούργησε σημαντική διαταραχή της αλυσίδας σε βασικές εξαγωγικές χώρες. Αύξηση καταγράφηκε στις παγκόσμιες τιμές των πουλερικών, που οφείλεται κυρίως στη σοβαρή μείωση της παραγωγής στη Βραζιλία. Η χώρα αυτή μείωσε την παραγωγή κρέατος πουλερικών εξαιτίας του υψηλούς κόστους ζωοτροφών, αλλά και των ανησυχιών για τη μελλοντική ζήτηση.

Συνολικά για τα τρόφιμα, ο Δείκτης του FAO έδειξε τον Ιούλιο αύξηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα (με όχημα κυρίως τα φυτικά έλαια και τα γαλακτοκομικά) κλείνοντας 1,2% πάνω από τον Ιούνιο και σχεδόν 1% υψηλότερα από τον Ιούλιο του 2019.

Πιο αναλυτικά, ο Δείκτης Τιμών στα γαλακτοκομικά αυξήθηκε 3,5% σε σχέση με τον Ιούνιο, στα δημητριακά παρέμεινε πρακτικά αμετάβλητος (με μεγάλη αύξηση στο καλαμπόκι, λόγω των κινεζικών εισαγωγών από τις ΗΠΑ, μείωση στο ρύζι και μικρή μεταβολή στο σιτάρι), στη ζάχαρη αυξήθηκε 1,4%.

17 August 2020
Banner
Banner