Στο 2015 παραπέμπει η Κομισιόν την ιδιωτική αποθεματοποίηση στο χοιρινό κρέας

18 December 2014

Στο 2015 παραπέμπει η Κομισιόν την ιδιωτική αποθεματοποίηση στο χοιρινό κρέας

Στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων του προέδρου της ΠΟΚΚ, Στ. Πέρρου, ότι υπάρχουν τεράστιες αδιάθετες ποσότητες χοιρινού κρέατος σε Ουγγαρία και Πολωνία που αναμένεται να διοχετευθούν στην ελληνική αγορά συμπιέζοντας ασφυκτικά τις τιμές προς τα κάτω, ήρθε το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. που έγινε στις 15-16 Δεκεμβρίου και συζήτησε κάτι σχετικό με αυτά τα ζητήματα.
Στο Συμβούλιο των υπουργών, λοιπόν, οι αντιπροσωπείες των χωρών Βέλγιο, Δανία, Ιρλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Πολωνία και Ρουμανία, υποστηριζόμενες και από τις αντιπροσωπείες Εσθονίας και Αυστρίας, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά χοιρινού κρέατος μετά το ρωσικό εμπάργκο.
Μερικές αντιπροσωπείες συμμερίστηκαν τις ανησυχίες των παραπάνω κρατών και ζήτησαν την εισαγωγή ενός υποστηρικτικού σχήματος για ιδιωτική αποθεματοποίηση. Το σχήμα αυτό θα μπορούσε, λένε τα κράτη αυτά, να διευκολύνει την κατάσταση μέχρι να βρεθούν εναλλακτικές αγορές.
Η Κομισιόν προέβαλε τη θέση ότι εκτός από το ρωσικό εμπάργκο, υπεύθυνη για την κατάσταση στην αγορά είναι και η υπερπαραγωγή χοιρινού κρέατος σε κάποιες χώρες της Ε.Ε. Πάντως, δεσμεύτηκε ότι παρόλο που η μείωση στις τιμές του χοίρειου που παρατηρούνται σε μερικά κράτη δεν έχει φτάσει ακόμη σε κρισιακό σημείο, θα εξετάσει το θέμα στις αρχές του επόμενου έτους.
Σημειώνεται ότι το 3,3% της ευρωενωσιακής παραγωγής χοιρινού κρέατος εξαγόταν στη Ρωσία και ότι τους τελευταίους μήνες οι τιμές στην αγορά έχουν πέσει σημαντικά και βρίσκονται σήμερα κάτω από τις περσινές αλλά και κάτω από τον μέσο όρο των τιμών της πενταετίας.

18 December 2014
Banner
Banner