Κομισιόν: Δημοσιεύθηκε η ενίσχυση αποθεματοποίησης στο χοιρινό – Αιτήσεις μέχρι 29 Απριλίου (upd)

29 March 2022

Κομισιόν: Δημοσιεύθηκε η ενίσχυση αποθεματοποίησης στο χοιρινό – Αιτήσεις μέχρι 29 Απριλίου (upd)

Τον Εκτελεστικό Κανονισμό 2022/470 δημοσίευσε η Επίσημη Εφημερίδα της Ευρ. Ένωσης. Πρόκειται για τον Κανονισμό που ορίζει τη διαδικασία και τα χρονικά περιθώρια για την ενίσχυση ιδιωτικής αποθεματοποίησης στο χοιρινό κρέας.

Υπενθυμίζουμε ότι από την προηγούμενη εβδομάδα η συζήτηση για μία τέτοια εξέλιξη είχε τεθεί επί τάπητος, και μάλιστα οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε. κλήθηκαν να τοποθετηθούν επί συγκεκριμένης πρότασης της Κομισιόν.

Η απόφαση για την ενίσχυση ιδιωτικής αποθεματοποίησης ήρθε μετά από αρκετούς μήνες δυσπραγίας στην ευρωπαϊκή αγορά χοιρινού κρέατος, κατά τους οποίους ο κλάδος έβλεπε τις τιμές να καταρρέουν ως αποτέλεσμα (α) της σημαντικής επιβράδυνσης των εξαγωγών στην Κίνα, (β) της εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλους των χοίρων σε κράτη μέλη της Ε.Ε., (γ) των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, (δ) της πολεμικής εμπλοκής στην Ουκρανία, που οδήγησε σε περαιτέρω διαταραχές της αγοράς.

Ετσι, η Κομισιόν αποφάσισε να χορηγήσει ενίσχυση ιδιωτικής αποθεματοποίησης χοιρινού κρέατος μέσω του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2022/470 της Επιτροπής της 23ης Μαρτίου 2022.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι η 29η Απριλίου 2022. Οι αιτήσεις θα αφορούν περιόδους αποθήκευσης 60, 90, 120 ή 150 ημερών.

Σημειώνεται ότι η ενίσχυση χορηγείται μόνο για ποσότητες νωπού ή διατηρημένου με απλή ψύξη κρέατος που δεν έχουν ακόμη αποθεματοποιηθεί.

Επιλέξιμα προϊόντα και ποσά ενίσχυσης (κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)

Ανακοίνωση ΥΠΑΑΤ

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

"Σε συνέχιση της ψήφισης του υπ’ αριθμ. (ΕΕ) 2022/470 Εκτελεστικού Κανονισμού της Επιτροπής, χορηγείται ενίσχυση για ιδιωτική αποθεματοποίηση στον τομέα τουχοίρειου κρέατος σε ενδιαφερόμενους αποθεματοποιητές κατόπιν αίτησης. Η τελευταία ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων είναι η 29η Απριλίου 2022. Κάθε αίτηση αφορά ελάχιστη ποσότητα τουλάχιστον 10 τόνων προϊόντων χωρίς κόκαλα και 15 τόνων άλλων προϊόντων.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Λειτουργίας Αγοράς και Εφαρμογής Παρεμβάσεων της ∆/νσης Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην κα Κούρου Μαρία (τηλ. 2108802431, ∆ομοκού 5, 10445 Αθήνα)."

29 March 2022
Banner
Banner