Γερμανία: Ενίσχυση ιδιωτικής αποθεματοποίησης στο χοιρινό συζητά για τον Ιανουάριο 2021 η υπουργός Γεωργίας

02 December 2020

Γερμανία: Ενίσχυση ιδιωτικής αποθεματοποίησης στο χοιρινό συζητά για τον Ιανουάριο 2021 η υπουργός Γεωργίας

Περί τις 600.000 ζώα, κατά κύριο λόγο χοίροι, βρίσκονται στην αναμονή για σφαγή στη Γερμανία, σύμφωνα με εκτιμήσεις της βιομηχανίας κρέατος της χώρας.

Την εκτίμηση αυτή μεταφέρει η ομοσπονδιακή υπουργός Γεωργίας, Τζούλια Κλόκνερ η οποία εξηγεί ότι η κατάσταση έχει οξυνθεί εξαιτίας των περιορισμών που έχει θέσει στην παραγωγική ικανότητα των σφαγείων η πανδημία σε όλη την Ευρ. Ένωση.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία είναι από τις χώρες που επέβαλε αυστηρούς κανόνες εργασίας και υγιεινής στα σφαγεία και στις μονάδες επεξεργασίας κρέατος, λόγω των κρουσμάτων Covid-19 που εμφανίστηκαν σε πολλές παραγωγικές εγκαταστάσεις του κλάδου.

Σύμφωνα με όσα καταγράφει ρεπορτάζ του Reuters, οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται έντονα για αυτή την μείωση της παραγωγής στα σφαγεία και υπογραμμίζουν ότι ειδικά οι χοίροι, αν και είναι έτοιμοι για πώληση, κρατιούνται περισσότερο χρόνο στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις με αποτέλεσμα η τιμή τους να πέφτει. Η απαγόρευση εισαγωγών γερμανικού χοιρινού που επέβαλε η Κίνα και άλλες χώρες εξαιτίας κρουσμάτων αφρικανικής πανώλους των χοίρων σε αγριόχοιρους στη Γερμανία, είναι ένας επιπλέον λόγος για τις πιέσεις που δέχονται οι τιμές.

«Οι τιμές βρίσκονται υπό πίεση και σε γειτονικές της Γερμανίας χώρες, ιδιαίτερα στο Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Δανία, γιατί η απώλεια των εξαγωγικών αγορών που έχει η Γερμανία μεταφέρει το βάρος σε όλη την εσωτερική αγορά της Ε.Ε.», επισημαίνει η Κλόκνερ, εννοώντας ότι η υφιστάμενη γερμανική παραγωγή προσπαθεί να βρει διέξοδο σε άλλες αγορές και πρώτα-πρώτα στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Πρόκειται για μια δομική αντίφαση: οι χοιροτρόφοι δεν μπορούν να διαθέσουν το σύνολο των χοίρων διότι τα σφαγεία δεν δουλεύουν στο 100%, αλλά την ίδια στιγμή το παραγόμενο προϊόν (μετά την απώλεια της Κίνας) λειτουργεί ως υπερπροσφορά που στρέφεται στην ευρωενωσιακή αγορά, δίνοντας διπλό χτύπημα στις τιμές.

Επί του παρόντος πάντως η γερμανική κυβέρνηση επιλέγει να ενισχύσει την παραγωγή των σφαγείων προκειμένου να εκτονωθεί η πίεση που υφίστανται οι χοιροτρόφοι. Στο πλαίσιο αυτό, η Κλόκνερ φέρεται να έχει ζητήσει από τον υπουργό Απασχόλησης της Γερμανίας μια πιο ευέλικτη εφαρμογή των κανονισμών εργασίας στα σφαγεία, που περιλαμβάνει ακόμη και την εργασία σε Κυριακές και αργίες.

Από την πλευρά τους οι οργανώσεις των χοιροτρόφων ζητούν επιδότηση ιδιωτικής αποθεματοποίησης για το χοιρινό, μια επιλογή που η Γερμανίδα υπουργός Γεωργίας δεν απορρίπτει, αν και τη μεταθέτει για μετά τις γιορτές, κατά τις οποίες η ζήτηση είναι υψηλή. «Τα μέσα Ιανουαρίου είναι ένα κατάλληλο χρονικό σημείο, καθώς η ζήτηση εκείνη την περίοδο είναι συνήθως πιο αδύναμη».

02 December 2020
Banner
Banner