Ποια μέτρα συζητά η Ε.Ε. για την επισιτιστική ασφάλεια στο φόντο του πολέμου

22 March 2022

Ποια μέτρα συζητά η Ε.Ε. για την επισιτιστική ασφάλεια στο φόντο του πολέμου

Οι συνέπειες που έχει για τον αγροδιατροφικό τομέα της Ευρ. Ένωσης η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν ένα από τα μεγάλα θέματα για τα οποία συζήτησαν οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε., που συναντήθηκαν χθες 21/3 στις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο των νέων πληγμάτων που σωρεύει τώρα ο πόλεμος, και έρχονται να προστεθούν στα πλήγματα της πανδημίας και των μεγάλων ανατιμήσεων, οι υπουργοί έθεσαν στο επίκεντρο την κατάσταση της αγοράς γεωργικών και αγροδιατροφικών προϊόντων και συζήτησαν μέτρα που πιθανώς μπορούν να ληφθούν όχι μόνο για τη διασφάλιση του εφοδιασμού σε τρόφιμα βραχυπρόθεσμα, αλλά και για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας και της επισιτιστικής κυριαρχίας της Ε.Ε. μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι επί αυτών των ζητημάτων η συζήτηση –που έχει ήδη ξεκινήσει– εξελίσσεται και αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να υπάρξουν και αποφάσεις.

Οι αποφάσεις που εξετάζονται αφορούν:

>> Μέτρα υποστήριξης της αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης ιδιωτικής αποθεματοποίησης στον κλάδο του χοιρινού κρέατος.

>> Επέκταση της απαίτησης από τα κράτη μέλη να καταγράφουν και να παραδίδουν μηνιαίως δεδομένα για τα ιδιωτικά αποθέματα βασικών αγαθών τροφίμων και ζωοτροφών.

>> Τη δυνατότητα να επιτραπεί η χρήση γης που βρίσκεται σε αγρανάπαυση, με σκοπό τη βόσκηση ή τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες.

>> Πιθανότητα αύξησης στις προκαταβολές άμεσων ενισχύσεων και στα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης με πληρωμή από τις 16 Οκτωβρίου 2022.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε διαβούλευση με τα κράτη μέλη σχετικά με τις ανάγκες και το πεδίο εφαρμογής ενός Προσωρινού Πλαισίου Κρίσης, αλλά και για κρατικές ενισχύσεις στον αγροτικό τομέα.

22 March 2022
Banner
Banner