Ενστάσεις κατά του φακέλου για Γύρο ΕΠΙΠ υπέβαλαν ΕΔΟΚ και Ομοσπονδία Χοιροτρόφων Ελλάδος

22 March 2019

Ενστάσεις κατά του φακέλου για Γύρο ΕΠΙΠ υπέβαλαν ΕΔΟΚ και Ομοσπονδία Χοιροτρόφων Ελλάδος

Κατατέθηκαν τελικώς μέχρι σήμερα, Παρασκευή 22/3, που έληγε η σχετική προθεσμία, οι ενστάσεις κατά του φακέλου για αναγνώριση Γύρου ΕΠΙΠ, τον οποίο είχε υποβάλει από τον περασμένο Ιανουάριο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος - ΣΕΒΕΚ.

Ένσταση κατέθεσε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος – ΕΔΟΚ, που ούτως ή άλλως το είχε προαναγγείλει (λεπτομέρειες εδώ), αλλά και η Νέα Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία βρισκόταν σε διαδικασία διερεύνησης, όπως είχε γράψει το meatnews.gr, από τα τέλη Φεβρουαρίου (δείτε εδώ).

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι χοιροτρόφοι στην ένστασή τους επικαλούνται ότι με τον φάκελο που έχει καταθέσει ο ΣΕΒΕΚ για την αναγνώριση του Γύρου ΕΠΙΠ, αλλοιώνεται η παραδοσιακότητα και ο χαρακτήρας του προϊόντος.

Η ΕΔΟΚ από την πλευρά της, όπως αναφέρουν στελέχη της, επικαλείται ελλείψεις και προβλήματα στις προδιαγραφές που προβλέπει για τον Γύρο ΕΠΙΠ ο φάκελος του ΣΕΒΕΚ, υποστηρίζει ότι οι περιγραφόμενοι στον φάκελο τρόποι παραγωγής δεν είναι σύμφωνοι με τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής του Γύρου, και κάνει λόγο για την ανάγκη να αναγνωριστεί η ελληνικότητα της πρώτης ύλης. Στην ένστασή της η Διεπαγγελματική Κρέατος αναγγέλλει επίσης ότι θα καταθέσει φάκελο για την κατοχύρωση του προϊόντος ως ΠΓΕ με ελληνική  πρώτη ύλη, εντάσσοντας ξεκάθαρα το προϊόν στα παρασκευάσματα κρέατος σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.

Πηγές του ΣΕΒΕΚ, πάντως, μιλώντας στο meatnews.gr σημειώνουν ότι "η εξέλιξη αυτή ήταν δυστυχώς αναμενόμενη" και υπογραμμίζουν ότι εξ αρχής επεδίωξαν να δημιουργήσουν ένα κλίμα συναίνεσης για την αναγνώριση του Γύρου ΕΠΙΠ, συνεχίζοντας αυτή την προσπάθεια μέχρι και τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει κάποια συνεννόηση. "Ελπίζουμε στις ενστάσεις τους οι δύο φορείς να μην αναφέρουν πράγματα που θίγουν τον Γύρο και γυρίσει η υπόθεση εις βάρος όλων μας", αναφέρει στέλεχος του Συνδέσμου.

Σημειώνουμε ότι πλέον η υπόθεση παίρνει τον δρόμο της και αναμένεται να ακολουθήσει η διαδικασία αξιολόγησης των ενστάσεων, ύστερα από την οποία θα κληθεί ο ΣΕΒΕΚ να δώσει τις δικές του απαντήσεις σε όσα επικαλούνται οι ενιστάμενοι. Κατόπιν, προβλέπεται να ακολουθήσει κοινή σύσκεψη της προτείνουσας οργάνωσης και των ενισταμένων οργανώσεων πριν το ΥΠΑΑΤ αποφασίσει την οριστική του θέση: να αποδεχτεί δηλαδή τις ενστάσεις και να σταματήσει η διαδικασία του φακέλου ΕΠΙΠ ή να απορρίψει τις ενστάσεις και να στείλει τον φάκελο στην Κομισιόν για να ακολουθηθεί η επόμενη (και πανθομολογουμένως πιο σκληρή) δοκιμασία, των ενστάσεων σε διεθνές πλέον επίπεδο. Η εθνική διαδικασία προβλέπεται ότι μπορεί να διαρκέσει μέχρι και πέντε μήνες, αν και μάλλον το ΥΠΑΑΤ δεν θα εξαντλήσει αυτό το χρονικό περιθώριο.

22 March 2019
Banner
Banner