Ποια στάση θα κρατήσουν οι χοιροτρόφοι στο θέμα της κατοχύρωσης του Γύρου ως ΕΠΙΠ

27 February 2019

Ποια στάση θα κρατήσουν οι χοιροτρόφοι στο θέμα της κατοχύρωσης του Γύρου ως ΕΠΙΠ

Σε μια πολυπληθή συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στα Ιωάννινα το περασμένο Σάββατο, τα μέλη της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος συζήτησαν εκτενώς για τη στάση που θα κρατήσουν στο θέμα του φακέλου που έχει καταθέσει ο ΣΕΒΕΚ για κατοχύρωση Γύρου ΕΠΙΠ.

Η απόφασή τους είναι να διερευνήσουν με κάθε τρόπο και εξαντλητικά το ερώτημα εάν η κατοχύρωση Γύρου ΕΠΙΠ μπλοκάρει μια αντίστοιχη διαδικασία για κατοχύρωση Γύρου ως ΠΓΕ. Θα απευθυνθούν μάλιστα και σε νομικούς αλλά και στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, και σε περίπτωση που δημιουργείται οποιαδήποτε εμπλοκή, οι χοιροτρόφοι είναι αποφασισμένοι να καταθέσουν ένσταση μέχρι τις 22 Μαρτίου, το χρονικό όριο δηλαδή που προβλέπει η σχετική διαδικασία.

Η απόφαση αυτή κινείται σε γενικές γραμμές στην κατεύθυνση που περιέγραφε προ ολίγων εβδομάδων στη συνέντευξή του στο Meat News (βλ. εδώ) ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιάννης Μπούρας, όταν μιλούσε για κατάθεση φακέλου για Γύρο ΠΓΕ παράλληλα με την υπάρχουσα διαδικασία για ΕΠΙΠ, υπογραμμίζοντας όμως ότι «Εμείς προς το παρόν δείχνουμε κατανόηση και σεβόμαστε την προσπάθεια του ΣΕΒΕΚ και ειλικρινά δεν θα θέλαμε να τη σαμποτάρουμε».

Η Ομοσπονδία έχει ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση του θέματος και αναμένεται ότι πολύ σύντομα θα ενημερώσει πιο συγκεκριμένα για την άσκηση ή μη, του δικαιώματος της ένστασης.

Η συγκέντρωση των χοιροτρόφων χαρακτηρίστηκε από τη μακρά και παραγωγική συζήτηση και ενημέρωση για όλα τα κρίσιμα θέματα του κλάδου, διαδικασία για την οποία τα στελέχη της Ομοσπονδίας εκφράζουν την πλήρη ικανοποίησή τους, πολύ δε περισσότερο που, όπως σημειώνουν, στη δύναμη της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος ανήκουν πλέον όλοι οι Σύλλογοι της χώρας. Στα σημαντικά της συζήτησης, η ενημέρωση που έκανε ο καθ. Κτηνιατρικής Σπ. Κρίτας για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων και η λογική διαρκούς εγρήγορσης που υιοθετεί η Ομοσπονδία και τα μέλη της στο θέμα αυτό.

27 February 2019
Banner
Banner