Ενέκριναν οι ευρωβουλευτές την ευρω-καναδική εμπορική συμφωνία

15 February 2017

Ενέκριναν οι ευρωβουλευτές την ευρω-καναδική εμπορική συμφωνία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα την εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-Καναδά, γνωστή και ως CETA. Πρόκειται για μια συμφωνία που οι υποστηρικτές της θεωρούν ότι θα ενισχύσει το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών και τις επενδυτικές ροές μεταξύ των δυο πλευρών. Μετά τη σημερινή εξέλιξη, η συμφωνία μπορεί να ξεκινήσει να εφαρμόζεται προσωρινά από τον Απρίλιο 2017.

Η συμφωνία εγκρίθηκε με 408 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 33 αποχές.

Η CETA θα άρει τους δασμούς για τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες. Προβλέπει, επίσης, την αμοιβαία αναγνώριση της πιστοποίησης για ένα ευρύ φάσμα προϊόντων. Ο Καναδάς θα ανοίξει τις ομοσπονδιακές και δημοτικές αγορές δημοσίων συμβάσεων, οι οποίες είναι ήδη ανοικτές στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι προμηθευτές υπηρεσιών είτε πρόκειται για θαλάσσιες μεταφορές είτε πρόκειται για τηλεπικοινωνίες ή λογιστικές υπηρεσίες θα έχουν πλέον πρόσβαση στην καναδική αγορά.

Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η Ε.Ε. εξασφάλισε την προστασία περισσότερων από 140 ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων για τρόφιμα και ποτά που πωλούνται στην καναδική αγορά. Οι ρήτρες για βιώσιμη ανάπτυξη συμπεριλήφθηκαν στη συμφωνία με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και των κοινωνικών προτύπων, καθώς και την ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων.

Η Ε.Ε. και ο Καναδάς επιβεβαίωσαν ρητά μέσα στη συμφωνία το δικαίωμα των κρατών να νομοθετούν και να εφαρμόζουν την εγχώρια νομοθεσία, προκειμένου να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των πολιτών ότι η συμφωνία δίνει πολύ μεγάλη δύναμη σε πολυεθνικές εταιρείες και ότι οι κυβερνήσεις δεν θα είναι σε θέση να νομοθετούν για την προστασία της υγείας, της ασφάλειας ή του περιβάλλοντος.

Εξαιρέσεις

Η συμφωνία CETA δεν θα άρει τους δασμούς στους τομείς των δημοσίων υπηρεσιών, των οπτικοακουστικών μέσων και των υπηρεσιών μεταφορών, καθώς και σε μερικά αγροτικά προϊόντα, όπως τα γαλακτοκομικά, τα πουλερικά και τα αυγά.

Διαφάνεια στην προστασία των επενδύσεων

Σε συνέχεια της πίεσης του Κοινοβουλίου, ο αμφιλεγόμενος μηχανισμός διευθέτησης διαφορών επενδυτή-κράτους αντικαταστάθηκε από ένα σύστημα επενδυτικού δικαστηρίου, που θα διασφαλίζει τον κρατικό έλεγχο μέσω της επιλογής των διαιτητών και της ενίσχυσης της διαφάνειας.

Επόμενα βήματα

Η συμφωνία CETA θα μπορούσε να εφαρμοστεί προσωρινά από την πρώτη ημέρα του μήνα που ακολουθεί την αμοιβαία ενημέρωση και των δύο πλευρών ότι έχουν ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες εσωτερικές διαδικασίες. Οι ευρωβουλευτές περιμένουν ότι αυτό θα γίνει το νωρίτερο την 1η Απριλίου 2017.

Σημειώνεται ότι εφόσον η CETA ανακηρύχθηκε «μεικτή» συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2016, θα πρέπει να επικυρωθεί και από τα εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια.

«Εθνική προδοσία»

Από χθες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) είχε εκφράσει την αντίθεσή του για την εξαίρεση της φέτας από την λίστα των προστατευμένων ευρωπαϊκών τυριών ΠΟΠ στην οικονομική και εμπορική συμφωνία CETA. Σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΓΑΠ ανέφερε ότι: «Με 2η επιστολή μας σήμερα προς όλους του Έλληνες ευρωβουλευτές τους επιστήσαμε την προσοχή τους όχι μόνο για την σημαντικότητα της αυριανής ψήφου τους αλλά και για το γεγονός ότι η συναίνεσή τους σε μια τέτοια σκανδαλώδη αδικία εις βάρος της χώρας μας αποτελεί εθνική προδοσία. Τους τονίσαμε ότι η αόριστη και ανεπίσημη υπόσχεση της ΕΕ, ότι δηλαδή θα ξανασυζητήσει την περίπτωση της φέτας μετά από 5 χρόνια εφαρμογής της συμφωνίας, χρησιμοποιήθηκε ως φθηνό δόλωμα, για να εκμαιεύσει την συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης, μιας και δεν έχει την παραμικρή αξία».

Στην ανακοίνωση σημειωνόταν επιπλέον ότι: «Σε μια ύστατη προσπάθεια για την υποστήριξη του εθνικού μας προϊόντος, ζητούμε απ’ όλους τους ευρωβουλευτές όχι μόνο να μην δώσουν την συναίνεσή τους σε αυτή την απαράδεκτη συμφωνία αλλά να πείσουν και τους ευρωπαίους συναδέλφους τους να κάνουν το ίδιο γιατί δεν είναι δυνατόν το κοινοτικό δίκαιο να χρησιμοποιείται επιλεκτικά, προστατεύοντας μόνο ορισμένα ευρωπαϊκά προϊόντα. Πρέπει να κατανοήσουν και αυτοί ότι η ανήκουστη αυτή ενέργεια της ΕΕ σήμερα μπορεί να πλήττει μόνο την φέτα αλλά αύριο μπορεί να αφορά δικά τους προϊόντα ή συμφέροντα. Τέλος, κάνουμε έκκληση σε όλους τους Έλληνες να ενεργήσουν με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν, έτσι ώστε αύριο η συμφωνία αυτή τουλάχιστον να μην λάβει ούτε μια ελληνική ψήφο στο Ευρωκοινοβούλιο».

15 February 2017