To Brexit or not to Brexit: Ένα δημοψήφισμα δοκιμάζει σκληρά τη βρετανική βιομηχανία κρέατος

22 June 2016

To Brexit or not to Brexit: Ένα δημοψήφισμα δοκιμάζει σκληρά τη βρετανική βιομηχανία κρέατος

Story Highlights

  • Μία μέρα πριν από το κρίσιμο βρετανικό δημοψήφισμα, όλα φαίνεται να είναι πιθανά
  • Μετά την πόλωση που έχει παρατηρηθεί στη Βρετανία, η επόμενη μέρα θα είναι ούτως ή άλλως διαφορετική
  • Aκόμη κι αν η απόφαση των Βρετανών πολιτών είναι η έξοδος από την Ε.Ε., το διαζύγιο δεν θα είναι γρήγορο. Θα μεσολαβήσουν δύο χρόνια διαπραγματεύσεων για τους όρους εξόδου της χώρας από την Ε.Ε.

Related Articles

Έντονα πολωμένο παραμένει στη Βρετανία το κλίμα ενόψει του αυριανού δημοψηφίσματος, στο οποίο οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν αν θέλουν τη χώρα τους μέσα ή έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δύο απόψεις, το ΝΑΙ και το ΟΧΙ, εμφανίζονται να κονταροχτυπιούνται στα ίσα, με το αποτέλεσμα να φαίνεται σήμερα αμφίρροπο, παρ’ όλο που η εκστρατεία της παραμονής στην Ε.Ε. αποτυπώνεται τα τελευταία 24ωρα πιο έντονα στις δημοσκοπήσεις, αμέσως ύστερα από την αποτρόπαια δολοφονία της Βρετανίδας βουλευτή Τζο Κοξ.
Τα δύο στρατόπεδα έχουν ξεδιπλώσει μέχρι σήμερα όλα τα επιχειρήματά τους, αν και δεν είναι σίγουρο ότι οι Βρετανοί θα προσέλθουν την Πέμπτη στις κάλπες έχοντας πλήρως ξεκάθαρο τι θα σημάνει το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ τους. Βεβαίως μετά από ένα αποτέλεσμα που θα κρατάει τη Βρετανία στην Ε.Ε. τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα: η Βρετανία θα συνεχίσει ως μέλος μιας Κοινότητας και θα επιδιώξει να επαυξήσει την ισχύ της απέναντι στις Βρυξέλλες και αυτό θα είναι μονίμως ένα θέμα διαπραγμάτευσης. Στον αντίποδα, ένα Brexit μπορεί μόνο θεωρητικά να αναλυθεί σήμερα, καθώς δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα χώρα που να έχει αποσπαστεί από την Ε.Ε. κι έτσι θα δημιουργηθεί ένα αχαρτογράφητο τοπίο, με άγνωστα βήματα και κινδύνους για τους Βρετανούς. Επιπλέον, το πεδίο είναι αχαρτογράφητο και για την ίδια την πορεία και το μέλλον της Ε.Ε., ενώ ένα πιθανό Brexit θα δυναμώσει τον ευρωσκεπτικισμό ο οποίος σε αρκετές χώρες έχει αποκτήσει ήδη διακριτό λόγο και παρουσία. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν αισθάνεται και πολύ άνετα: αφού καβάλησε το άρμα του Brexit προκειμένου να διαπραγματευτεί μια ισχυρότερη θέση για τη Βρετανία στην Ε.Ε., και αφού άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου, τώρα υποστηρίζει μετά μανίας ότι η έξοδος της χώρας από την Ε.Ε. θα είναι ένας Αρμαγεδδών.

Η γλώσσα των αριθμών
Οι φορείς του κλάδου του κρέατος στη Βρετανία, είναι αλήθεια ότι έχουν αποφύγει να πάρουν μια ξεκάθαρη θέση και είναι σαφές ότι και αυτοί είναι διχασμένοι στο εσωτερικό τους ανάμεσα στους οπαδούς της καμπάνιας Remain (Μένουμε) και στους υποστηρικτές της καμπάνιας Leave (Φεύγουμε). Ωστόσο, για όλα τα επίπεδα που αφορούν το κρέας, τα επιχειρήματα των δύο πλευρών αντιπαρατίθενται με σφοδρότητα και κινούνται κυρίως γύρω από τα θέματα του εξωτερικού εμπορίου της Βρετανίας, αλλά και των αγροτικών επιδοτήσεων.
Με τη γλώσσα των αριθμών: Οι εισαγωγές κρέατος στη Βρετανία αντιπροσωπεύουν μια αξία που ξεπερνά τα 5,2 δισ. ευρώ – από αυτά, το 82,7% αφορούν χώρες της Ε.Ε. Οι βρετανικές εξαγωγές κρέατος έφτασαν το 2015 στα 1,7 δισ. ευρώ, με το 1,4 δισ. να αφορούν το ενδοκοινοτικό εμπόριο. Στην πραγματικότητα η Βρετανία είναι ένας καθαρός εισαγωγέας στο κρέας, όπου μάλιστα οι βασικές της συναλλαγές είναι με τις χώρες της Ε.Ε., από τις οποίες πέρυσι εισήγαγε 1,35 εκατ. τόνους νωπού και κατεψυγμένου κρέατος – από τις εκτός Ε.Ε. χώρες οι εισαγωγές της ανήλθαν στις 194 χιλ. τόνους. Οι εξαγωγές κρέατος κατευθύνονται επίσης προς τις χώρες της Ε.Ε.: το 2015 εξήγαγε στις χώρες της Ε.Ε. 615 χιλ. τόνους κρέατος, ποσότητα τριπλάσια από όση εξήγαγε στις εκτός Ε.Ε. χώρες. Η εικόνα που προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat που μόλις παραθέσαμε, είναι ότι η Ε.Ε. είναι ένας πολύ πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος για τη Βρετανία από ό,τι είναι η Βρετανία για την Ε.Ε. Και αυτό επηρεάζει καθοριστικά τα πλεονεκτήματα που θα έχει η κάθε πλευρά στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν μετά από ένα πιθανό Brexit.

Τι λένε οι «Μένουμε»
Έχοντας υπόψη αυτά τα στοιχεία, εκπρόσωποι μερικών μεγάλων βιομηχανιών κρέατος έχουν υποστηρίξει με θέρμη τις τελευταίες μέρες ότι η παραμονή στην ενιαία αγορά δίνει στις επιχειρήσεις μεγαλύτερη ασφάλεια για το μέλλον τους: «Παραμένοντας στην Ε.Ε. έχουμε ανοιχτή πρόσβαση σε 27 αγορές και 500 εκατ. καταναλωτές. Στην περίπτωση ενός Brexit κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχιση της πρόσβασής μας σε αυτές τις αγορές. Η αποχώρηση από την ενιαία αγορά θα αυξήσει τους δασμούς, θα προσθέσει διαχειριστικές επιβαρύνσεις και θα περιορίσει τις εξαγωγικές μας δυνατότητες». Πράγματι, η Ε.Ε. είναι όπως είδαμε η μεγαλύτερη αγορά για τις εξαγωγές κρέατος της Βρετανίας, ενώ πρέπει να συνυπολογιστεί και το όφελος από την ελεύθερη μετακίνηση εργατικού δυναμικού, πράγμα το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία για το κόστος της βιομηχανίας.
Σύμφωνα με το στρατόπεδο «Μένουμε», η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα αυξήσει τους δασμούς έως και στο 40% στο πρόβειο κρέας και 70% στο βόειο. Παραμένοντας στην Ε.Ε., λένε, οι διαπραγματεύσεις για την εμπορική και επενδυτική συμφωνία με τις ΗΠΑ (ΤΤΙΡ) θα ανοίξουν την αμερικανική αγορά βόειου για τους Βρετανούς παραγωγούς, ενώ αν επικρατήσει το Brexit, ο τομέας των εξαγωγών θα αντιμετωπίσει μια χρόνια διαταραχή καθώς θα πρέπει η χώρα να διαπραγματευθεί εξ αρχής όλες τις εμπορικές της συμφωνίες, και μάλιστα από πιο αδύναμη θέση, αφού δεν θα ανήκει πλέον στο μεγάλο μπλοκ της Ε.Ε.

Τι απαντούν οι «Φεύγουμε»
Το στρατόπεδο του Brexit έχει βεβαίως τα δικά του ισχυρά αντεπιχειρήματα. Θα υπάρξουν δασμοί στις βρετανικές εξαγωγές; αναρωτιούνται οι οπαδοί της αποχώρησης από την Ε.Ε. και απαντούν: «Είναι εξαιρετικά απίθανο να αλλάξει κάτι. Φαντάζεστε ότι μπορούν οι Γερμανοί να πλήξουν τις εξαγωγές που έχει η αυτοκινητοβιομηχανία τους στη Βρετανία, καθώς επίσης οι Ολλανδοί και οι Δανοί των οποίων η βιομηχανία χοιρινού κρέατος εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τα βρετανικά σουπερμάρκετ;» Επιπλέον, για τα βρετανικά σφαγεία που δεν εξάγουν θα υπάρξει, λένε, σημαντικό όφελος από τη χαλάρωση των σημερινών δυσανάλογων κανόνων και αυστηρών ελέγχων.
Σημαντικό ρόλο στην ψήφο των αγροτών παίζει επίσης η ανησυχία τους για τις κοινοτικές ενισχύσεις. Το στρατόπεδο του Brexit ισχυρίζεται ότι είναι πιο απίθανο να παραμείνουν οι κοινοτικές ενισχύσεις ανέπαφες, παρά να μειώσει τις ενισχύσεις που θα δίνει στους αγρότες η βρετανική κυβέρνηση μετά το Brexit: «Για τη γεωργία η ζωή έξω από την Ε.Ε. πρέπει να συγκριθεί όχι με το σήμερα αλλά με το πώς θα είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2020». Συνοπτικά πάντως, στα επιχειρήματα της καμπάνιας «Φεύγουμε» παίζει σημαντικό ρόλο η επίκληση της περηφάνιας: «Μπορούμε να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις, να κάνουμε τις δικές μας συμφωνίες με τους εμπορικούς μας εταίρους. Οι άνθρωποι αναζητούν σίγουρες εγγυήσεις, που όμως ποτέ δεν θα τις πάρουν, είτε είμαστε μέσα στην Ε.Ε. είτε όχι. Είμαστε η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και γι’ αυτό το λόγο η Ε.Ε. είναι που θα χάσει κι όχι εμείς».

Μία μέρα πριν από το κρίσιμο βρετανικό δημοψήφισμα, όλα φαίνεται να είναι πιθανά. Πρέπει απλώς να σημειώσουμε ότι μετά την πόλωση που έχει παρατηρηθεί στη Βρετανία, η επόμενη μέρα θα είναι ούτως ή άλλως διαφορετική. Πάντως, ακόμη κι αν η απόφαση των Βρετανών πολιτών είναι η έξοδος από την Ε.Ε., το διαζύγιο δεν θα είναι γρήγορο. Θα μεσολαβήσουν δύο χρόνια διαπραγματεύσεων για τους όρους εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. Και αυτές οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ δύσκολες… Γι’ αυτά όμως, πολλά θα μπορούν να ειπωθούν από την Παρασκευή και μετά, αν οι Βρετανοί επιλέξουν την έξοδο.

22 June 2016
Banner