Πώς φτάσαμε από τον Γύρο ΕΠΙΠ στον Γύρο ΠΓΕ

11 February 2020

Πώς φτάσαμε από τον Γύρο ΕΠΙΠ στον Γύρο ΠΓΕ

Μια ορισμένη διέξοδος για την υπόθεση της διεθνούς κατοχύρωσης του Γύρου ήταν η χθεσινή εξέλιξη, όταν στη συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων παρουσία της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Φ. Αραμπατζή, ελήφθη η απόφαση να κατατεθεί φάκελος για την αναγνώριση του Γύρου ως ΠΓΕ.

Ήταν διέξοδος, καθώς από μήνες είχε καταστεί φανερό ότι ο φάκελος για Γύρο ΕΠΙΠ που είχε καταθέσει η ελληνική βιομηχανία (ΣΕΒΕΚ) και είχε περάσει επιτυχώς και τη διαδικασία των εν Ελλάδι ενστάσεων, είχε «κολλήσει» σε κάποιο υπουργικό συρτάρι και δεν έλεγε να ξεκολλήσει για να οδεύσει προς τις Βρυξέλλες προκειμένου να περάσει την επόμενη φάση της προβλεπόμενης διαδικασίας αναγνώρισης.

«Τέλος καλό»; Έτσι λένε σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν η διέξοδος, ακόμη κι αν δεν αφήνει τους πάντες απολύτως ικανοποιημένους, τουλάχιστον συγκεντρώνει ένα μίνιμουμ συναίνεσης. Αυτό φαίνεται να συνέβη και στην περίπτωση του φακέλου για διεθνή αναγνώριση του Γύρου.

Η απόφαση να προωθηθεί προς κατοχύρωση ο Γύρος ΠΓΕ φέρνει εγγύτερα τις διάφορες πλευρές. Είναι γνωστό ότι ως ΠΓΕ (Γεωγραφική Ένδειξη) ταυτοποιείται ένα προϊόν:
α) το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή χώρα
β) του οποίου ένα συγκεκριμένο ποιοτικό χαρακτηριστικό, η φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη γεωγραφική του προέλευση και
γ) του οποίου ένα τουλάχιστον από τα στάδια της παραγωγής εκτελείται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

Το σχέδιο επομένως περιλαμβάνει την αναμφισβήτητη ελληνική φήμη του προϊόντος, αλλά και την εν Ελλάδι παραγωγή του. Με άλλα λόγια, πίσω από τον φάκελο για Γύρο ΠΓΕ βρίσκεται η απλή σκέψη πως ό,τι λέγεται Γύρος θα παρασκευάζεται μόνο στην Ελλάδα, η ζήτηση θα δυναμώσει και αυτό θα δώσει τον αέρα στη μεταποίηση να μπει και να χρησιμοποιήσει περισσότερο το ελληνικό χοιρινό κρέας.

Παρά τη συναίνεση για την οποία κάναμε λόγο (και για την οποία επιχαίρουν στο Υπουργείο), οι διαφορετικές οπτικές δεν μπορούν βεβαίως να καταργηθούν . Για παράδειγμα, η βιομηχανία, η οποία προωθούσε την επιλογή αναγνώρισης του Γύρου ως ΕΠΙΠ, εξακολουθεί να θεωρεί την αναγνώρισή του ως ΠΓΕ πολύ δυσκολότερη, "ειδικά τώρα που μπλοκαρίστηκε το ΕΠΙΠ, και μάλιστα με τα επιχειρήματα που προτάθηκαν στη διαδικασία των ενστάσεων".

Όπως μάλιστα το έθεσε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕΚ Στέλιος Σκαρίμπας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Meat News (τεύχος 79, Φεβρουάριος 2020), «όταν πάμε να πουλήσουμε στις ξένες αγορές βρίσκουμε μπροστά μας προϊόντα που δεν είναι γύρος, και ο καταναλωτής στο εξωτερικό δεν ξέρει τη διαφορά μεταξύ ντονέρ, γύρου ή γύρου που φτιάχνεται με φωσφορικά και άλλα χημικά πρόσθετα που δεν επιτρέπονται στην Ελλάδα. Με το ΕΠΙΠ θα μάθει ο ξένος καταναλωτής πως οτιδήποτε άλλο δεν μπορεί να πωλείται με το όνομα αυτό. […] Τι λέμε λοιπόν; Να προστατέψουμε την ονομασία Γύρος ως ΕΠΙΠ [και σε δεύτερη φάση] να κάνουμε ΠΓΕ τον Αυθεντικό Ελληνικό Γύρο. Κάτι αντίστοιχο έγινε και με το ξίδι και με τη μοτσαρέλα στην Ιταλία».

Πάντως, κοινή σε όλες τις προσεγγίσεις των ενδιαφερόμενων, είναι η εκτίμηση για το βαθμό δυσκολίας που περικλείει η προσπάθεια αναγνώρισης του Γύρου ΠΓΕ. «Θα υπάρξουν αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο, γιατί με την υπόθεση του ΠΓΕ, οι βιομηχανίες του εξωτερικού καταλαβαίνουν ότι θα χάσουν ένα πεδίο δράσης», λέει στο meatnews.gr ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ, Λ. Γίτσας. «Θα το πολεμήσουμε όμως με όλους τους τρόπους, ο Γύρος είναι παραδοσιακή συνταγή, είναι μια ελληνικότατη λέξη, έχουμε πλεονεκτήματα» διευκρινίζει ο κ. Γίτσας, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, ταυτόχρονα με τον φάκελο για χοιρινό Γύρο ΠΓΕ να προωθηθούν φάκελοι για Γύρο ΠΓΕ και από άλλα είδη κρέατος, όπως κοτόπουλο, αιγοπρόβειο. Ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ, μάλιστα, σχολιάζοντας το γεγονός ότι  φορείς και οργανώσεις καλούνται να συνεργαστούν για τον φάκελο του Γύρου ΠΓΕ, πάει ένα βήμα παραπέρα: «Μπορεί με τον ΣΕΒΕΚ να είχαμε διαφωνία, όμως υπάρχουν δεκάδες θέματα για να συνεργαστούμε. Σε μια εποχή που το κρέας και τα προϊόντα του χτυπιούνται καθημερινά, είναι προς συμφέρον της ελληνικής βιομηχανίας να καταλάβει ότι μόνο ένας εθνικός φορέας του κρέατος, όπως η Διεπαγγελματική, μπορεί να αλλάξει το συνολικό κλίμα, με τις πρέπουσες απαντήσεις και δράσεις»…

Δείτε εδώ τα πάντα σχετικά με την υπόθεση της αναγνώρισης του Γύρου.

11 February 2020
Banner