ΕΦΕΤ: Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού – Το δικαίωμα στην τροφή και το μέλλον της διατροφής

16 October 2024

ΕΦΕΤ: Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού – Το δικαίωμα στην τροφή και το μέλλον της διατροφής

Η Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για το παγκόσμιο πρόβλημα της επισιτιστικής κρίσης, που αφορά τόσο τις αναπτυσσόμενες όσο και τις αναπτυγμένες χώρες.

Το μήνυμα του εορτασμού για το 2024 είναι: «Δικαίωμα στην τροφή για μια καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον – Να μην μένει κανένας πίσω!». Το δικαίωμα στην τροφή είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, αναγνωρισμένο από το διεθνές δίκαιο. Παρ' όλα αυτά, εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως στερούνται τα απαραίτητα τρόφιμα για να διασφαλίσουν μια υγιή και ισορροπημένη ζωή.

Τα στοιχεία της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης

Περίπου 733 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως βιώνουν πείνα, κυρίως λόγω ανισοτήτων, πολέμων, περιβαλλοντικών επιπτώσεων και οικονομικών κρίσεων. Επιπλέον, 2,8 δισεκατομμύρια άτομα δεν έχουν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή, υγιεινή διατροφή. Αυτό δείχνει ότι το δικαίωμα στην τροφή περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από θερμίδες για επιβίωση - αναφέρεται στην ανάγκη για μια ποικιλόμορφη και θρεπτική διατροφή που υποστηρίζει την ανάπτυξη και την υγεία.

Υποσιτισμός και ασθένειες

Η ελλιπής σίτιση εμφανίζεται σε όλες τις κοινωνίες, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, και παίρνει πολλές μορφές, όπως υποσιτισμός, ανεπάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών και παχυσαρκία. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η αστικοποίηση οδηγούν πολλούς στην κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, πλούσιων σε ζάχαρη, λίπη και αλάτι, γεγονός που αυξάνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον διαβήτη και ορισμένες μορφές καρκίνου. Αυτά τα προβλήματα, εκτός από ατομικά, επιβαρύνουν και τα εθνικά συστήματα υγείας.

Ασφάλεια τροφίμων και κλιματική αλλαγή

Η ασφάλεια των τροφίμων είναι κρίσιμη. Τα μη ασφαλή τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες ή ακόμη και θάνατο. Οι προσμείξεις ή η μόλυνση των τροφίμων μπορεί να συμβούν σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, και η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει το πρόβλημα, επηρεάζοντας την εξάπλωση βακτηρίων και παρασίτων που μολύνουν τα τρόφιμα.

Η συνεργασία για λύσεις

Η αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης απαιτεί συνεργασία ανάμεσα στις κυβερνήσεις, τους οργανισμούς, την επιστημονική κοινότητα και την βιομηχανία τροφίμων. Ο ΕΦΕΤ, μέσω ελέγχων και ενημέρωσης, προωθεί τη βελτίωση της διατροφικής ποιότητας και την ασφάλεια των τροφίμων, βοηθώντας τους καταναλωτές να κάνουν πιο συνειδητές επιλογές για τη διατροφή και την υγεία τους.

Η Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού υπενθυμίζει την ανάγκη για συλλογική δράση, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα όλων στην τροφή και να οικοδομηθεί ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

16 October 2024