Η Ισπανία προωθεί τα πλεονεκτήματα του χοιρινού κρέατος

15 May 2023

Η Ισπανία προωθεί τα πλεονεκτήματα του χοιρινού κρέατος

Το χοιρινό κρέας, σε ολόκληρο τον κόσμο παρέχει υψηλής θρεπτικής αξίας πρωτεΐνη και προσιτή τιμή, γεγονός σημαντικό για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Όμως, η παραγωγή χοίρων αποτελεί και μια πηγή πλούτου για όσους έχουν τη δυνατότητα εκμετάλλευσής τους, αφού το κρέας του χοίρου κάτω από αυτές τις συνθήκες βοηθά στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης. Άλλωστε, η ανθρωπότητα στον 21ο αιώνα καλείται να ανταποκριθεί με αποτελεσματικό, βιώσιμο και υγιεινό τρόπο στην αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα από τον αυξανόμενο πληθυσμό. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός είναι περίπου επτά δισεκατομμύρια άνθρωποι και υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050, θα είμαστε σχεδόν δέκα δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Η Ισπανία, λοιπόν, που αυτή τη στιγμή  βρίσκεται στην πρώτη θέση παραγωγής χοίρων, παράγει 5,07 εκατομμύρια τόνους κρέατος, εκ των οποίων οι 2,93 εκατομμύρια τόνοι πωλούνται σε περισσότερες από 111 διεθνείς αγορές, στις οποίες πρέπει να προστεθούν και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, περισσότεροι από 4 δισεκατομμύρια καταναλωτές σε όλο τον κόσμο έχουν στη διάθεσή τους προϊόντα λευκού χοιρινού κρέατος από την Ισπανία, γεγονός που αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για τον κλάδο.

Ο Ισπανικός Διεπαγγελματικός Οργανισμός Αγροδιατροφής για το Λευκό Χοιρινό (Interporc) συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων και έχει κάνει δωρεές κρέατος και προϊόντων κρέατος σε πολλές κουζίνες. Στην πραγματικότητα, το φρέσκο και κατεψυγμένο χοιρινό μόλις και μετά βίας αντιπροσωπεύει το 0,65% του μεριδίου των απορριμμάτων τροφίμων στα ισπανικά σπίτια. Αυτό σημαίνει πως το χοιρινό ανήκει στα προϊόντα με τη χαμηλότερη αναλογία απορριμμάτων στο ισπανικό σύστημα τροφίμων, με βάση στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων που ετοίμασε η Interporc.

Η Ισπανία προωθεί τις καινοτομίες και τις συνεχείς βελτιώσεις στον τομέα της χοιροτροφίας καθώς και τα χαμηλά απόβλητα που παράγονται από τα προϊόντα της εκτροφής χοίρων, έτσι ώστε ο ισπανικός τομέας λευκού χοιρινού να παίζει αυτή τη στιγμή έναν σημαντικό ρόλο σε ολόκληρο το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων και σε ό,τι αφορά την καθαρή, υγιεινή τροφή και σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.

15 May 2023
Banner
Banner