Γερμανία: Το βιολογικό «ψήσιμο» κοστίζει 80% περισσότερο από το συμβατικό

22 July 2024

Γερμανία: Το βιολογικό «ψήσιμο» κοστίζει 80% περισσότερο από το συμβατικό

Το κρέας και τα λουκάνικα είναι ακόμα τα πιο δημοφιλή ψητά φαγητά για τους Γερμανούς, αλλά η ζήτηση για vegan εναλλακτικές αυξάνεται. Ωστόσο, όσοι επιλέγουν βιολογικά προϊόντα πρέπει να πληρώσουν αρκετά περισσότερο. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου (IW), ένα καλάθι με βιολογικά προϊόντα για ψήσιμο κοστίζει 80% περισσότερο από ένα συμβατικό.

Κρέας, ψητά λαχανικά, σαλάτα και ψωμί είναι τα κλασικά υλικά για ένα μπάρμπεκιου. Αν οι καταναλωτές προτιμούν βιολογικά προϊόντα, θα πρέπει να πληρώσουν σημαντικά περισσότερα. Οι οικονομολόγοι του IW προσδιόρισαν πόσο μεγάλες είναι οι διαφορές τιμής μεταξύ ενός συμβατικού, ενός βιολογικού και ενός vegan γεύματος για ψήσιμο. Για αυτό, συνέθεσαν και συνέκριναν καλάθια αγορών με τυπικά υλικά για ψήσιμο όπως κρέας, λαχανικά, σαλάτες, συνοδευτικά και σάλτσες για τέσσερα άτομα.

Το αποτέλεσμα: Κατά μέσο όρο, ένα καλάθι με βιολογικά προϊόντα κοστίζει πάνω από 48 ευρώ, δηλαδή 80% περισσότερο από το συμβατικό καλάθι που κοστίζει 26,86 ευρώ. Το βιολογικό κρέας είναι ιδιαίτερα ακριβό: ένα βιολογικό λουκάνικο κοστίζει κατά μέσο όρο 5,32 ευρώ περισσότερο και μια βιολογική μπριζόλα 5,98 ευρώ περισσότερο. Ακόμη και τα κόστη για τα συνοδευτικά, ειδικά τα λαχανικά όπως οι πιπεριές (+2,28 ευρώ), οι ντομάτες (+2,03 ευρώ) και η σαλάτα (+1,37 ευρώ), είναι υψηλότερα για τα βιολογικά προϊόντα. Όσοι επιλέγουν vegan προϊόντα πληρώνουν λιγότερα: ένα καλάθι με φυτικά προϊόντα είναι λίγο πιο ακριβό (+22%) από ένα συμβατικό καλάθι με κρέας, αλλά πολύ φθηνότερο από το βιολογικό καλάθι. Ανά άτομο, το κόστος είναι πάνω από 12 ευρώ για το βιολογικό καλάθι, περίπου 6,70 ευρώ για το συμβατικό και περίπου 8,20 ευρώ για το vegan.

«Οι υψηλές τιμές είναι ο λόγος που τα βιολογικά προϊόντα δεν έχουν γίνει ακόμα μαζικό φαινόμενο το 2024. Δεν μπορούν όλοι να αντέξουν οικονομικά τα βιολογικά τρόφιμα», λέει η οικονομολόγος του IW, Adriana Neligan. Ο λόγος για αυτό είναι το επιπλέον κόστος για την κατάλληλη διαβίωση των ζώων και τις φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους καλλιέργειας. Περισσότερη γεωργική γη για βιολογική καλλιέργεια θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το κόστος παραγωγής. «Το βιολογικό πρέπει να γίνει ακόμα πιο ελκυστικό επιχειρηματικό μοντέλο. Διαφορετικά, δεν θα καταφέρουμε να επιτύχουμε τον στόχο της μετατροπής του 30% της γεωργικής γης σε βιολογική μέχρι το 2030», λέει η Neligan. «Σαφέστερη επικοινωνία και πιο διαφανής παρουσίαση των πλεονεκτημάτων των βιολογικών προϊόντων θα μπορούσαν επίσης να ενθαρρύνουν αλλαγές στη συμπεριφορά προς πιο βιώσιμες αγοραστικές αποφάσεις», προσθέτει η οικονομολόγος του IW, Jennifer Potthoff.

Πηγή: euromeatnews.com

22 July 2024
Banner