Οι Ολλανδοί αγρότες συνεχίζουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για μείωση των εκμεταλλεύσεών τους
Related Articles
Οι Ολλανδοί αγρότες και κτηνοτρόφοι συνεχίζουν τις συλλογικές διαμαρτυρίες τους εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης να μειώσει κατά 30% την κτηνοτροφία, ως αποτέλεσμα δέσμευσης με την Ε.Ε. προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι ρύποι του αζώτου. Παντού στις αγροτικές περιοχές της Ολλανδίας η τρίχρωμη ολλανδική σημαία είναι κρεμασμένη ανάποδα επιδεικνύοντας την αντίθεσή τους στα μέτρα.
Ένα νέο στοιχείο έχει προκύψει, όμως, που προστίθεται στην ατζέντα των μέτρων και αποτελεί ένα επιπλέον έρεισμα στον ξεσηκωμό των παραγωγών: Οι Ολλανδοί αγρότες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα εξαγοράς αγροτών της κυβέρνησής τους θα απαγορευθεί να καλλιεργούν οπουδήποτε στην Ευρώπη για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Απομακρυσμένη φυσικά από την κεντρική γραφειοκρατία της χώρας και στερούμενη εκπροσώπησης στη χώρα, η αραιοκατοικημένη ύπαιθρος βρέθηκε να υπόκειται σε πολιτικές που δεν έπαιξε, όμως, κανένα ρόλο στη διαμόρφωση των αποφάσεων. «Γιατί οι άνθρωποι από τις μεγάλες πόλεις αποφασίζουν πώς θα κάνω τη δουλειά μου;» αναρωτήθηκε ένας κτηνοτρόφος και συνέχισε: «Όταν νέοι αγρότες ανέλαβαν τις φάρμες των γονιών τους, έπρεπε να επεκταθούν για να επιβιώσουν. Τώρα τους δίνεται εντολή να μειώσουν. Σαφώς, η κυβέρνηση έχει δείξει ότι δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη».
Εν τω μεταξύ η Ολλανδία έχει 1,5 δισ. ευρώ σε προγράμματα εξαγοράς αγροκτημάτων που εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου οι αγρότες να κλείσουν τις εκμεταλλεύσεις τους, αν και αυτά τα σχέδια έχουν τεθεί σε αναμονή εξαιτίας της μεγάλης κλίμακας διαμαρτυριών των αγροτών.
Για την ιστορία να αναφέρουμε πως το κίνημα των αγροτών ξεκίνησε τον Μάιο του 2019, όταν η οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων Meat the Victims κατέλαβε μια φάρμα χοίρων στην πόλη Boxtel. Το δεύτερο γεγονός συνέβη τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, όταν το Κοινοβούλιο παρουσίασε την πρώτη από πολλές προτάσεις για τη μείωση των εκπομπών αζώτου. Νιώθοντας απειλή, οι αγρότες απάντησαν με μαζικές διαμαρτυρίες που οργανώθηκαν μέσω ad hoc ομάδων υπεράσπισης όπως η Agractie και η Farmers Defense Force. Τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς, μια πομπή 2.200 τρακτέρ προχώρησαν κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου προς τη Χάγη, προκαλώντας χάος σε χιλιάδες επιβάτες. Κοντά στο Zwolle, αγρότες έκλεισαν ένα κέντρο διανομής της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Albert Heijn, εμποδίζοντας 230 καταστήματα να ανανεώσουν τα ράφια τους.