Δυναμικό «παρών» των αγροτών στους δρόμους

23 January 2023

Δυναμικό «παρών» των αγροτών στους δρόμους

Με απόφαση που είχε ληφθεί στη σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας, στις 8/1/2023, από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων τα τρακτέρ βγήκαν στις πλατείες, στις 22 Ιανουαρίου. Στην κεντρική πλατεία της Αγιάς και κατόπιν στον Τύρναβο οι αγρότες ξεκίνησαν διαδοχικά τα συλλαλητήριά τους, διεκδικώντας την επίλυση όσων έχουν κατά καιρούς αιτηθεί από την κυβέρνηση, όπως οι χαμηλές τιμών των προϊόντων, οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις, τα κόστη παραγωγής που ανεβαίνουν μέρα τη μέρα κ.λπ.

Εκτός από τη Λάρισα, κινητοποιήσεις έγιναν μετά από αποφάσεις των τοπικών Αγροτικών Συλλόγων και στην Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και τη Μαγνησία, αλλά και σε πολλές πόλεις της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας, όπως η Καστοριά, η Νάουσα, η Φλώρινα, τα Γρεβενά, η Καστοριά, η Θεσσαλονίκη, η Πρέβεζα, η Πέλλα κ.ά.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας κάνει λόγο για εμπαιγμό εκ μέρους της κυβέρνησης στους αγρότες και αναλυτικά αναφέρει:

«Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής μας που ανταποκρίθηκαν στο μαζικό πανελλαδικό κάλεσμα και βγήκαν να παλέψουν για μείωση του κόστους παραγωγής και συγκεκριμένα για αφορολόγητο πετρέλαιο, για μείωση της τιμής του ρεύματος όπως επίσης για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, για κατώτατες εγγυημένες τιμές και για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Συγκεκριμένα βγήκαν δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στις πλατείες του Μεσόβουνου, Κομνηνών και Μηλοχωρίου στην Εορδαία και στο Μανιάκι, Βεγόρα, Πελαργό, Φαράγγι, Φιλώτα και Αντίγονο στο Αμύνταιο.

Δεν μας αρκούν τα ψίχουλα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση. Διεκδικούμε ικανοποιητικά πόσα που θα καλύπτουν την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλες κάθετα τις ποικιλίες ροδακίνων-νεκταρινιών, μήλων, βερίκοκων, σταφυλιών, κερασιών. Να αποζημιωθούν για την κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος και να δοθούν τα 72,7 €/στρ σε όλους τους αγρότες και στους υπόλοιπους συνεταιρισμένους. Απαιτούμε:

Αποζημίωση για όλες τις ποικιλίες των μήλων και τους λέμε ότι τα €300/στρ. δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής, πόσο μάλλον το εισόδημά μας.

Αποζημίωση για όλες τις ποικιλίες ροδάκινων, συμπύρηνων, νεκταρινιών, βερίκοκων και κερασιών σε όλες τις περιοχές.

Να αποζημιωθούν για την κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος και να δοθούν τα €72,7 /στρ. σε όλους τους αγρότες και στους υπόλοιπους συνεταιρισμένους.

Δεν έχουμε τίποτε να χωρίσουμε! Τα προβλήματά μας ενώνουν και τα δίκαια αιτήματά μας μας βγάζουν στον δρόμο.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις είναι μόνο η αρχή. Συντονίζουμε τον αγώνα μας με τους συναδέλφους σε όλη τη χώρα, αφήστε τις μηχανές των τρακτέρ αναμμένες».

Κινητοποιήσεις αγροκτηνοτρόφων

Από τη μεριά των αγροκτηνοτρόφων, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου ΟΑΣΠΠ χαιρετίζει όλους τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους της Πελοποννήσου και με ανακοίνωσή προτρέπει σε κινητοποιήσεις τον κλάδο που πλήττεται ζωτικά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΑΣΠΠ αναφέρει:`

«Συναδέλφισσες- συνάδελφοι,

Μετά από ακόμα ένα χρόνο δυσκολιών και προβλημάτων στην γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, τα προβλήματά μας οξύνονται όλο και περισσότερο λόγω της υπέρογκης αύξησης του κόστους παραγωγής με την εκτίναξη των τιμών σε ενέργεια, καύσιμα, ζωοτροφές, αγροεφόδια κ.λπ. που σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων και τους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων κάνουν ασφυκτική την κατάσταση.

Αλλά εκτός από αυτά έχουμε και τις ζημιές στις καλλιέργειες από τις καιρικές συνθήκες που προκαλούν επιπλέον πρόβλημα αφού χάνεται σημαντικό κομμάτι της παραγωγής και παρά το γεγονός ότι υπάρχει τεχνολογική και επιστημονική δυνατότητα δεν έχουμε καμία βοήθεια και προστασία από το κράτος και τις αρμόδιες περιφερειακές και τοπικές αρχές.

Επιπλέον οι αποζημιώσεις της κατεστραμμένης παραγωγής είτε καθυστερούν δραματικά, είτε είναι πολύ μικρές και δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος της ζημιάς είτε δεν δίνονται καθόλου αφού πολλές ζημιές δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Την ίδια ώρα που οι εκάστοτε κυβερνήσεις δίνουν απλόχερα δισεκατομμύρια ευρώ σε μεγαλέμπορους, βιομήχανους και εφοπλιστές, δεν έχουν λεφτά να αποζημιώσουν για την αδιάθετη παραγωγή και το χαμένο εισόδημα (πχ σταφίδα) και τις καταστροφές που υπέστησαν οι βιοπαλαιστές αγροτοπαραγωγοί για παράδειγμα από τις πυρκαγιές του 2021, από τους παγετούς και χαλαζοπτώσεις του 2021 και 2022, το δάκο κ.α. δίνοντας μόνο κάποια ελάχιστα χρήματα και αυτά κάτω από την πίεση του Οργανωμένου Αγροτικού Κινήματος.

Οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι δεν μπορούμε να είμαστε σε αναμονή περιμένοντας τον «θάνατό» μας, από τις πολιτικές που μας εξοντώνουν καθημερινά. Πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να παλέψουμε για την επιβίωσή μας και όχι να φυτοζωούμε με ψίχουλα και επιδόματα περιμένοντας το ξεκλήρισμα!

Η ΟΑΣΠΠ συμμετέχοντας στην Πανελλαδική Σύσκεψη που πραγματοποίησε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στην Νίκαια της Λάρισας την Κυριακή 8 Γενάρη, χαιρετίζει τις αποφάσεις από πάνω από 140 αγροτικούς, κτηνοτροφικούς συλλόγους και Ομοσπονδίες που συμμετείχαν για την έναρξη μαζικών και πανελλαδικών κινητοποιήσεων από τις 22 Γενάρη.

Καλούμε όλους τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους με μαζικές διαδικασίες να αποφασίσουν τις μορφές αγώνα και να συμμετέχουν στην Πανπελοποννησιακή διαμαρτυρία που οργανώνει η ΟΑΣΠΠ στην Τρίπολη την Τετάρτη 25 Γενάρη στις 11 το πρωί.

Στις 22 Γενάρη ξεκινάμε σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, σε συντονισμό με τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα, μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Στις 25 Γενάρη προχωράμε σε διαμαρτυρία για την έδρα της περιφέρειας στην Τρίπολη. Στη συνέχεια, πιο δυναμικά, διεκδικούμε επιβίωση και αξιοπρεπή ζωή!

Παλεύουμε και διεκδικούμε:

- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια.

- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους.

- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%».

23 January 2023
Banner
Banner