Δυναμικές διαδηλώσεις και αυτή την εβδομάδα από τους Ευρωπαίους αγρότες

28 February 2024

Δυναμικές διαδηλώσεις και αυτή την εβδομάδα από τους Ευρωπαίους αγρότες

Τη Δευτέρα αγρότες απέκλεισαν το συνοριακό πέρασμα μεταξύ Πολωνίας και Γερμανίας, πέταξαν μπουκάλια στην αστυνομία στις Βρυξέλλες και συγκεντρώθηκαν στη Μαδρίτη προκειμένου να απαιτήσουν φθηνές τιμές στα σούπερ μάρκετ.

Η Ε.Ε. των 27 εθνών έχει ήδη αποδυναμώσει ορισμένα τμήματα των περιβαλλοντικών πολιτικών της για την Πράσινη Συμφωνία, αφαιρώντας τον στόχο της μείωσης των εκπομπών αζώτου και άνθρακα, προοπτική προγραμματισμένη μέχρι το 2040.

«Είμαστε και πάλι εδώ στις Βρυξέλλες σήμερα επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ακούει τα αιτήματά μας. Τα αιτήματά μας είναι τα δίκαια έσοδα», δήλωσε ο Morgan Ody, γενικός συντονιστής της γεωργικής οργάνωσης La Via Campesina και συνέχισε: «Παράγουμε τα τρόφιμα και δεν βγάζουμε τα προς το ζην. Γιατί συμβαίνει αυτό; Λόγω των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου. Λόγω της απορρύθμισης. Επειδή οι τιμές είναι χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής. Γι' αυτό απαιτούμε από την Ε.Ε. να επαναπροσδιορίσει τους κανονισμούς».

Στο περιθώριο της διαδήλωσης των Βρυξελλών, η αστυνομία εκτόξευσε κανόνια νερού εναντίον διαδηλωτών που πετούσαν μπουκάλια και αβγά, ενώ περίπου 900 τρακτέρ μπλόκαραν τμήματα της βελγικής πρωτεύουσας, κοντά στην αποκλεισμένη περιοχή όπου θα λάμβανε χώρα η συνάντηση των υπουργών Γεωργίας.

Σε μια διαμαρτυρία στη Μαδρίτη, αγρότες από όλη την Ισπανία χτυπούσαν κουδούνια αγελάδων και τύμπανα, προτρέποντας την Ε.Ε. να χαλαρώσει τους κανονισμούς και να εγκαταλείψει ορισμένες αλλαγές στην Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΑΠ) των επιδοτήσεων και άλλων προγραμμάτων.

«Είναι αδύνατο να ανεχθούμε αυτούς τους κανόνες, θέλουν να δουλεύουμε στο χωράφι τη μέρα και να ασχολούμαστε με τη γραφειοκρατία τη νύχτα», είπε ο Roberto Rodriguez, ο οποίος καλλιεργεί δημητριακά και παντζάρια στην κεντρική επαρχία της Άβιλα.

Το πρόβλημα με την Ουκρανία

Στην Πολωνία αγρότες θυμωμένοι εξαιτίας των φθηνών εισαγωγών από την Ουκρανία, η οποία βρισκεται εκτός Ε.Ε., απέκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο Α2 σε ένα συνοριακό πέρασμα με τη Γερμανία. Η Ε.Ε. αποφάσισε πριν από δύο χρόνια να απαλλάξει από τους δασμούς στις εξαγωγές τροφίμων την Ουκρανία, καθώς το Κίεβο βρίσκεται σε πόλεμο.

«Αυτό είναι μια επίδειξη κοινής αλληλεγγύης, ότι τόσο οι Πολωνοί όσο και οι Γερμανοί αγρότες δεν θα επιτρέψουν σε αυτά τα αγαθά από την Ουκρανία να συνεχίσουν να εισέρχονται στην ευρωπαϊκή αγορά», δήλωσε ο Adrian Wawrzyniak, εκπρόσωπος του συνδικάτου αγροτών Solidarity.

«Η Ε.Ε. σκοπεύει να βρει μια πιο αποτελεσματική λύση ώστε τα αγροτικά προϊόντα από την Ουκρανία να πηγαίνουν στις παραδοσιακές αγορές τους εκτός Ε.Ε.», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Γεωργίας Ντέιβιντ Κλαρινβάλ, μετά την υπουργική συνάντηση.

Ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ είπε ότι η Ε.Ε. πρέπει να διασφαλίσει πως οι αγρότες θα μπορούσαν να κερδίσουν καλά χρήματα εάν επέλεγαν τη βιοποικιλότητα και τα πράσινα μέτρα, ενώ αναφερόμενος στην υπάρχουσα αγροτική πολιτική της Ε.Ε. τη χαρακτήρισε «τέρας της γραφειοκρατίας». «Ο μέσος αγρότης ξοδεύει το ένα τέταρτο του χρόνου του στα θρανία του», είπε.

Στη διαμαρτυρία της Μαδρίτης ορισμένοι αγρότες είπαν ότι ήθελαν απλώς να τους επιτραπεί να χρησιμοποιούν τα ίδια φυτοφάρμακα με τους αντίστοιχους εκτός Ε.Ε. των οποίων τα αγαθά εισάγονται στα κράτη-μέλη.

«Θέλουμε να ανταγωνιστούμε με την ίδια τράπουλα», είπε ο Χουάν Κάρλος, ένας 54χρονος παραγωγός ηλιελαίου. «Αν χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο προϊόν εκτός Ε.Ε. θέλω να μπορώ να χρησιμοποιήσω το ίδιο».

Τα παράπονα διαφέρουν από χώρα σε χώρα και δεν ζητούν όλοι οι αγρότες να σταματήσουν οι πράσινοι κανόνες. Ο Morgan Ody της La Via Campesina κάλεσε την Ε.Ε. να καθορίσει ελάχιστες τιμές στήριξης.

«Δεν είμαστε κατά των πολιτικών για το κλίμα. Αλλά γνωρίζουμε ότι για να κάνουμε τη μετάβαση, χρειαζόμαστε υψηλότερες τιμές για τα προϊόντα επειδή κοστίζει περισσότερο η παραγωγή με οικολογικό τρόπο», είπε ο Ody.

Πηγή: reuters.com

28 February 2024
Banner
Banner