Αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής χοιρινού κρέατος κατά 17% την επόμενη δεκαετία

15 July 2022

Αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής χοιρινού κρέατος κατά 17% την επόμενη δεκαετία

Τα επόμενα δέκα χρόνια προβλέπεται να αυξηθεί η παγκόσμια κατανάλωση χοιρινού κρέατος, έτσι ώστε θα αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της συνολικής αύξησης της κατανάλωσης κρέατος.

Αν και οι αλλαγές στη διατροφή αλλά και η γενικότερη οικονομική κατάσταση θα ευνοήσει τα πουλερικά (ως φθηνότερη και πιο υγιεινή τροφή), το χοιρινό θα παραμείνει το κρέας που καταναλώνεται περισσότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής όπου οι τιμές είναι διαφορετικές απ’ ό,τι στην Ευρώπη, το χοιρινό και τα πουλερικά έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση στα μεσαία κοινωνικά στρώματα.

Αρκετές ασιατικές χώρες που παραδοσιακά καταναλώνουν χοιρινό κρέας, όπως η Κορέα και το Βιετνάμ, προβλέπεται επίσης να αυξήσουν την κατανάλωση σε κατά κεφαλήν βάση.

Η παραγωγή χοιρινού κρέατος προβλέπεται να αυξηθεί κατά 17 % έως το 2031, από την περίοδο 2019-2021 που έχει μειωθεί εξαιτίας της πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) και θα επωφεληθεί από την αυξανόμενη εξειδίκευση στον τομέα αλλά και τα μέτρα βιοασφάλειας. Η επιδημία της πανώλης των χοίρων σε ολόκληρη την Ασία (αρχής γενομένης από το  2018) θα συνεχίσει να επηρεάζει και τα επόμενα χρόνια με την Κίνα, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ να βιώνουν τον μεγαλύτερο πρόβλημα. Προβλέπεται ότι οι εστίες  της ασθένειας θα συνεχίσουν να «φρενάρουν» την παγκόσμια παραγωγή χοιρινού κρέατος, αλλά κάτω από τα προηγούμενα ανώτατα επίπεδα έως το 2022. Από και πέρα αναμένεται σταθερή αύξηση έως το 2031.

Η παραγωγή χοιρινού κρέατος στην Κίνα αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται και να φτάνει στα προ της ΑΠΧ (2017) επίπεδα έως το 2023. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της παραγωγής χοιρινού κρέατος στις περιοχές που πλήττονται από ΑΠΧ θα οφείλεται στη μετατροπή από εκμεταλλεύσεις σε μεγάλο βαθμό μικρής κλίμακας σε εμπορικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας. Το Βιετνάμ, το οποίο υπέφερε από μειωμένη παραγωγή από το 2019, προβλέπεται να γίνει ο έκτος μεγαλύτερος παραγωγός χοιρινού κρέατος, μετά τη Βραζιλία και τη Ρωσία. Η βιετναμέζικη παραγωγή αναμένεται, βάσει των προβλέψεων, να ανακάμψει στα επίπεδα του 2019 έως το 2023 και να αυξηθεί.

Η παραγωγή χοιρινού κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται να μειωθεί, καθώς οι ανησυχίες για το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων αναμένεται να περιορίσουν την εγχώρια ζήτηση, ενώ η μείωση των εισαγωγών από την Κίνα επηρεάζει αρνητικά τις εμπορικές προοπτικές.

Η παραγωγή της Βραζιλίας και των ΗΠΑ αναμένεται επίσης να μειωθεί, ενόψει της αναμενόμενης μείωσης της κινεζικής ζήτησης εισαγωγών και του υψηλού κόστους των ζωοτροφών. Από την άλλη, η παραγωγή τους θα παραμείνει υψηλή, δεδομένης της ισχυρής ανταγωνιστικής τους θέσης στις παγκόσμιες αγορές.

Γράφημα: Κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος: Συνεχιζόμενη αύξηση των πουλερικών και του χοιρινού κρέατος και μείωση του βοείου κρέατος. Πηγή: ΟΟΣΑ/FAO (2022), «ΟΟΣΑ-FAO Γεωργικές προοπτικές», Στατιστικές γεωργίας (βάση δεδομένων) του ΟΟΣΑ

Πηγή: pig333.com

15 July 2022
Banner
Banner