ΕΔΟΚ: Απολογισμός 8ετίας, απαντήσεις εφ’ όλης της ύλης και μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση από τον Λ. Γίτσα

06 April 2022

ΕΔΟΚ: Απολογισμός 8ετίας, απαντήσεις εφ’ όλης της ύλης και μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση από τον Λ. Γίτσα

Απαντήσεις εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ σε ερωτήσεις που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε στις 5/4/2022 η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος.

Ενώπιον μελών της Διοίκησης της ΕΔΟΚ, που πήραν μέρος με απομακρυσμένη σύνδεση, και παρόντος του Χάρη Πανταζή –εμπορικού αντιπροσώπου στον κλάδο του κρέατος και μέλους της ΕΔΟΚ– ο οποίος κλήθηκε για να μιλήσει για τη συγκυρία στη διεθνή αγορά του κρέατος, ο Λευτέρης Γίτσας απάντησε σε ερωτήσεις για τη συγκυρία, τις ανατιμήσεις, την πασχαλινή αγορά, τα προβλήματα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ έκανε επίσης απολογισμό των δράσεων της ΕΔΟΚ, αλλά τοποθετήθηκε και γενικότερα για τον ρόλο και τη λειτουργία των διεπαγγελματικών οργανώσεων.

«Στην ΕΔΟΚ έχουμε πάρει και εφαρμόζουμε τις διεπαγγελματικές αρχές, μία βασική εκ των οποίων είναι ότι τα μέλη που συμμετέχουν είναι ισότιμα μεταξύ τους. Αλλιώς η συνεργασία που πας να κάνεις σε μια διεπαγγελματική οργάνωση είναι προβληματική. Αυτό φέρνει σύγχυση» ανέφερε ο Λευτέρης Γίτσας μιλώντας για τη λειτουργία των διεπαγγελματικών οργανώσεων και υπογράμμισε ότι «η παραγωγή που εκπροσωπείται ως κλάδος σε μια διεπαγγελματική είναι αυτή που έχει επαγγελματικό υπόβαθρο, όχι συνδικαλιστικό. Είναι διεπαγγελματική κι όχι διασυλλογική η οργάνωση. Αυτό δεν έχει γίνει κατανοητό στην Ελλάδα και από την πρώτη στιγμή μάλιστα στην ΕΔΟΚ αντιμετωπίσαμε αντιδράσεις γιατί η συνεργασία δεν εμπεριέχεται στην κουλτούρα μας, αλλά κυρίως γιατί πολλά από τα μέλη μας δεν ήταν έτοιμα να απολέσουν πολλά κεκτημένα που είχαν εγκατασταθεί δεκαετίες πριν. Κι έτσι φτάσαμε στο σημείο πολλοί να λένε “διαλύουμε μια διεπαγγελματική και φτιάχνουμε άλλη”. Και ανταλλάσσονται και εξώδικα γι’ αυτά. Δεν γίνονται έτσι αυτά».

Ο κ. Γίτσας αναφέρθηκε επίσης και με αιχμές για τη στάση υπουργών. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι: «Είχαμε μια ορθή ρύθμιση για την αναγνώριση των διεπαγγελματικών οργανώσεων επί υπουργίας Βορίδη και περιμέναμε να γίνουν κι άλλα βήματα και να συμφωνήσουμε στην εφαρμογή –τι είναι οι διεπαγγελματικές, πού αποσκοπούν, πώς λειτουργούν– ώστε να μην κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Εκεί ακριβώς ήρθε ο επόμενος υπουργός και για 13 μήνες κατέβασε ρολά κυριολεκτικά, καμία συνεργασία, υποτίμησε το θέμα και τώρα έχει μείνει μια απόλυτη σύγχυση, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Στο τέλος αυτός ο υπουργός αποπέμφθηκε και τώρα προσπαθούμε να ξαναπιάσουμε το νήμα γιατί είναι εντελώς απαραίτητη αυτή η θεσμική συνεννόηση».

Μία εθνική διεπαγγελματική στο κρέας

Ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ δεν απέφυγε να μιλήσει και για την πρόσφατη εξέλιξη με την ανακοίνωση υπογραφής του καταστατικού νέας διεπαγγελματικής οργάνωσης κρέατος και κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ). «Πρόσφατα είδαμε ότι υπογράφηκε καταστατικό για νέα διεπαγγελματική. Και μάλιστα ο ένας από τους υπογράφοντες είναι και μέλος μας. Φανταστείτε πού έχουμε φτάσει. Ο νόμος είναι συγκεκριμένος. Η διεπαγγελματική οργάνωση είναι μια ομπρέλα και πρέπει κάτω από αυτήν να έρθουν όλοι οι επαγγελματίες που προσπαθούν για το καλό του κλάδου τους να συνεργαστούν για το καλό όλου του τομέα. Εδώ γίνεται η σύνθεση και η οργάνωση του πλαισίου και της συνεργασίας. Όλοι είμαστε απλώς ένας κρίκος της αλυσίδας και γι’ αυτό είναι επιβεβλημένη η συνεργασία και η συνεννόηση. Στον τομέα του κρέατος, υπάρχει αναγνωρισμένη μία εθνική διεπαγγελματική οργάνωση, η ΕΔΟΚ, που αναγνωρίζεται από το κράτος, είναι συνομιλητής του κράτους και παρεμβαίνει στην άσκηση πολιτικής. Η ΕΔΟΚ υλοποιεί 7 προγράμματα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Για τα ευρωπαϊκά προγράμματα προώθησης που υλοποιούμε υπογράφεται σύμβαση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που τρέχουμε το παίρνουμε ως αναγνωρισμένη εθνική διεπαγγελματική οργάνωση. Όταν παίρνουμε διακρατικά προγράμματα, είτε του HORIZON είτε του ERASMUS, αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε την αναγνώριση της χώρας. Στο ΠΑΑ, στις προϋποθέσεις του Μέτρου 16, πρώτοι επιλέξιμοι είναι οι διεπαγγελματικές, μετά οι οργανώσεις παραγωγών, και μετά οι συνεταιρισμοί. Υπάρχει λοιπόν μία αναγνωρισμένη ως εθνική διεπαγγελματική στον τομέα του κρέατος, που δραστηριοποιείται σε πολλά επίπεδα. Σημειώνω ότι οι διεπαγγελματικές οργανώσεις είναι οραματικές. Και όσοι δεν μπορούν να σκεφτούν έτσι δεν έχουν και ρόλο εδώ. Αυτοί που έρχονται στις διεπαγγελματικές οργανώσεις είναι αυτοί που θέλουν να προσφέρουν στο γενικό καλό. Όσοι δεν είναι εδώ και σφυρίζουν αδιάφορα είναι επειδή δεν πρόσφεραν ούτε ένα λεπτό του χρόνου τους για το κοινό καλό. Πάντα σκόπευαν να κόβουν τα πόδια κάποιων που προσπαθούν να κάνουν κάτι. Αυτά τα πράγματα υπάρχουν για χρόνια και ξέρουμε ότι δεν θα σταματήσουν εύκολα».

Λίγο νωρίτερα πάντως ο Λ. Γίτσας είχε μιλήσει για κακόβουλες και συκοφαντικές ενέργειες από την πλευρά του ΣΕΚ, βλαπτικές για την ΕΔΟΚ, προαναγγέλλοντας δικαστικές προσφυγές.

Μηνύσεις και αγωγές

Ο κ. Γίτσας, μάλιστα μίλησε και για ένα έγκλημα, όπως το χαρακτήρισε, που συντελείται σε πραγματικό χρόνο. «Υλοποιούμε ευρωπαϊκά προγράμματα παρ’ όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα που έχουμε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτό το έγκλημα που γίνεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν μας αποδίδονται σήμερα χρηματικά ποσά για τις δράσεις που έχουμε εκτελέσει εδώ και μια διετία. Έχουμε ήδη προχωρήσει σε μηνύσεις και αγωγές» σημείωσε ο πρόεδρος, εξηγώντας ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ τα κάνει αυτά «όχι επειδή έχει κάποια εμπάθεια, αλλά επειδή έχει διαλυθεί κυριολεκτικά. Υλοποιούμε πρόγραμμα της χώρας για να προβάλουμε το ελληνικό κρέας και δεν λαμβάνουμε τα ευρωπαϊκά χρήματα για τις δράσεις που έχουμε υλοποιήσει. Έχουμε εκτελέσει δύο χρόνια πρόγραμμα και τώρα έχουμε μεγάλο πρόβλημα στην υλοποίηση του τρίτου έτους. Αν μας αποδοθούν οι πόροι θα το ολοκληρώσουμε – αν όχι, θα προχωρήσουμε σε καταγγελίες στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα».

Η πασχαλινή αγορά

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ εκτίμησε ότι φέτος η πασχαλινή αγορά του αρνιού θα είναι ελλειμματική. Όπως εξήγησε μάλιστα: «Έχουμε κατορθώσει, με τα προγράμματα που υλοποιούμε, να αυξηθεί η κατανάλωση αρνιού στη διάρκεια του έτους, και στη λιανική και στη μαζική εστίαση, αλλά και να αυξηθούν οι εξαγωγές· άρα αυτό που φτάνει στο Πάσχα σήμερα είναι πιο λίγο από κάθε άλλη χρονιά. Δεν είναι αληθές ότι δεν υπάρχουν αρνιά, τα αρνιά μας είναι σχεδόν τα ίδια, αλλά την εποχή του Πάσχα είναι λιγότερα γιατί έχουν καταναλωθεί σε μεγάλο βαθμό την προηγούμενη περίοδο. Φέτος, λόγω του πολέμου, δεν θα λειτουργήσει επίσης στον ίδιο βαθμό η εισαγωγή ζώντων από τη Ρουμανία που ελληνοποιούνται, κι έτσι η αγορά του Πάσχα φαίνεται ότι θα είναι ελλειμματική σε αρνί. Εκτιμούμε ότι το αρνί θα κυμανθεί κοντά στα 7,5 ευρώ/κιλό η μέση τιμή στον παραγωγό, και το κατσίκι στα 8 ευρώ/κιλό».

Η συγκυρία στη διεθνή αγορά

Αναλύοντας τις εξελίξεις στη διεθνή αγορά, ο Χάρης Πανταζής υπογράμμισε ότι η κατάσταση έχει γίνει πάρα πολύ δύσκολη στη διαχείρισή της και απέδωσε σε μια σειρά αιτίες την αύξηση κόστους και τιμών, που δεν ξεκίνησε με τον πόλεμο στην Ουκρανία: (α) Οι χώρες εκτός Ε.Ε. και ειδικά οι χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λ. Αμερικής, σχεδόν τα 3/4 του πλανήτη, άρχισαν να λειτουργούν την οικονομία τους από πέρυσι δυναμικά και να έχουν πολύ μεγάλες ανάγκες επισιτιστικές – αυτό δημιούργησε αύξηση των κοστολογίων λόγω ζήτησης. (β) Ταυτόχρονα, ανέβηκε το κόστος της μεταφοράς, και λόγω της ζήτησης αλλά και επειδή λειτούργησε κάποιου είδους καρτέλ από τους μεταφορείς που ανέβασαν υπερβολικά το κόστος της μεταφοράς διά θαλάσσης – «πληρώνουμε από 8 μέχρι 12 χιλιάδες ένα κοντέινερ να μεταφέρει προϊόντα από τη μια πλευρά του πλανήτη στην άλλη, ενώ πριν τρία χρόνια η τιμή ήταν στις 3 χιλιάδες». (γ) Επίσης έχουμε στην Ευρώπη για τα μεν χοιρινά ασθένειες από πέρυσι, για τα δε πουλερικά ασθένειες εδώ και μερικούς μήνες – αυτό δημιουργεί διατάραξη στις ροές. «Αν προσθέσουμε το ενεργειακό κόστος και το κόστος των σιτηρών, έχουμε να κάνουμε με ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, που δημιουργεί μεγάλη αστάθεια, αύξηση πληθωριστική και όλοι πλέον στην Ευρώπη αναρωτιούνται με ποιο παραγωγικό μοντέλο θα πορευθούμε την επόμενη δεκαετία» υπογράμμισε ο κ. Πανταζής, και επισήμανε: «Φάνηκαν όλες οι ανεπάρκειες του υπάρχοντος μοντέλου της Ε.Ε. Φαίνεται ότι μεγάλες παραγωγικές χώρες αρχίζουν να βάζουν μπροστά την εθνική προτεραιότητα και την εθνική επάρκεια σε επίπεδο επισιτιστικής ασφάλειας και όλη αγροτική πολιτική όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα κινδυνεύει να αλλάξει ρότα».  

Συνεργασία με ΥΠΑΑΤ και Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης για ψηφιακή βάση δεδομένων στον τομέα του κρέατος

Κατά την εναρκτήρια εισήγησή του ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ έκανε έναν απολογισμό όσων έχει επιτύχει η οργάνωση μέσα σε οκτώ χρόνια από την αναγνώρισή της ως επίσημης Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, και ανακοίνωσε τη συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ και υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για ψηφιακή βάση δεδομένων στον τομέα του κρέατος.

«Το διεθνές περιβάλλον, όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή, με την παρατεταμένη ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος, φέρνει με τον πιο επείγοντα τρόπο στο προσκήνιο ένα ζήτημα που η ΕΔΟΚ επισημαίνει εδώ και πολύ καιρό: αυτό της ανάγκης διατροφικής ασφάλειας  της χώρας. Και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη διασφάλιση της αυτάρκειας και και επισιτιστικής  ασφάλειας , είναι η τόνωση της πρωτογενούς παραγωγής, συντεταγμένα και με στρατηγική. Οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις μπορούν και πρέπει να συνδράμουν με κάθε τρόπο στη χάραξη και εφαρμογή αυτών των στρατηγικών και η ΕΔΟΚ καταθέτει προτάσεις και συνεργάζεται με τις αρμόδιες Αρχές, με απώτερο στόχο τη όσο μεγαλύτερη δυνατή διατροφική επάρκεια της χώρας και τη στήριξη της εθνικής οικονομίας σε δύσκολους καιρούς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γίτσας.

Παρεμβάσεις της ΕΔΟΚ

Σε μια ομολογουμένως δυναμική παρέμβαση συνοδεία πλούτου στοιχείων , ο κ. Γίτσας αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της ΕΔΟΚ, εν μέσω ενός συχνά πολωτικού και δυσμενούς κλίματος στον Τομέα του κρέατος αλλά και δύσκολων συγκυριών όπως η οικονομική κρίση και η πανδημία. «Η ΕΔΟΚ είναι η μόνη οργάνωση που μπορεί να  διακρίνει και να κατονομάσει όλες  τις  ελλείψεις και παθογένειες, του τομέα, και να καταθέσει προτάσεις προς όφελος όλων των επαγγελματιών του κρέατος  αλλά και της  εθνικής οικονομίας» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ.

Μετά την πρώτη της αναγνώριση ως εθνική διεπαγγελματική οργάνωση, πριν από 8 χρόνια, η ΕΔΟΚ συνέχισε το έργο της απρόσκοπτα παρά την αποχώρηση ιδρυτικών μελών της (ΣΕΒΕΚ και ΠΟΚΚ), ενώ η σύνθεσή της ανανεώθηκε με την ένταξη στους κόλπους της, της Πανελλήνιας Ένωσης Εμπόρων Ζώντων Ζώων, της Πανελλήνιας Ένωσης Δημοτικών Σφαγείων και μεγάλων ιδιωτικών σφαγείων, της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών, Αλλαντοποιών και Εργαστηρίων Κρέατος, της Ομάδας επαγγελματιών του Αγροδιατροφικού Τομέα και της Ένωσης Σχολών Αγροδιατροφικού Τομέα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εκπροσωπείται το σύνολο των κλάδων, από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή.

Η ΕΔΟΚ διοργάνωσε επίσης με πολύ μεγάλη επιτυχία το διεθνές συνέδριο της UECBV (Ευρωπαϊκή Ένωση Εμπορίου Ζώντων Ζώων και Κρέατος), με τη συμμετοχή 92 αποστολών από όλη την Ευρώπη, τα αποτελέσματα του κρίθηκαν πολύ χρήσιμα ,για την συμμετοχή της χώρας στο πανευρωπαϊκό αυτό οργανισμό.  Δόθηκε η δυνατότητα γνωριμίας στους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά  την  ελληνική αγορά.  

Το πρώτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα της ΕΔΟΚ, Meet the Lamb, συνετέλεσε σημαντικά στην αύξηση της κατανάλωσης αίγειου και πρόβειου κρέατος σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, με αποτέλεσμα να γίνουν αποδεκτές και επόμενες προτάσεις της, όπως το Signed by Nature.

Το 2018 η ΕΔΟΚ εξασφάλισε εκ νέου την αντιπροσωπευτικότητά της και μάλιστα βάσει του νέου νόμου Βορίδη περί Δ.Ο. που κατέθεσε το 2020, κατέθεσε  νέο   φάκελο αντιπροσωπευτικότητας, συμπεριλαμβανομένης έκθεσης ορκωτών λογιστών.

Με τη σύμφωνη γνώμη της Γενικής Συνέλευσης, ανατέθηκε σε ορκωτούς λογιστές η κατάρτιση ελέγχου, από το 2016,εως και το 2020,και εκδόθηκαν ανάλογα  πιστοποιητικά.   Πλέον η ΕΔΟΚ τηρεί βιβλία Γ’ κατηγορίας και δημοσιεύει κάθε χρόνο έκθεση ορκωτών λογιστών. Είναι Οργάνωση εποπτευόμενη από το ΥπΑΑΤ, υπόκειται κατά περίπτωση σε ελέγχους από την οικονομική υπηρεσία του Υπαατ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως επίσης και από την Ε.Ε. για την εκτέλεση των ευρωπαϊκών της προγραμμάτων.

Η ΕΔΟΚ πέτυχε να  αναγνωριστούν οι Δ.Ο. ως Δικαιούχοι προγραμμάτων  ΕΣΠΑ και ΓΕΓΕΤ δείχνοντας  τον δρόμο και στις υπόλοιπες Διεπαγγελματικές Οργανώσεις,       ενώ είναι η μοναδική Οργάνωση που κατάφερε να εξασφαλίσει ERASMUS για την εκπαίδευση των επαγγελματιών του χώρου, χωρίς να υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας.

Σε εξέλιξη δε, βρίσκεται η συνεννόηση με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, για την έκδοση ισόποσων εγγυητικών επιστολών υπέρ των Δ.Ο., ώστε να ανοίξει ο τραπεζικός δανεισμός για τις Οργανώσεις που εκτελούν εγκεκριμένα προγράμματα.  

Συνεργασία με υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος έχει προχωρήσει σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για τη δημιουργία ψηφιακής βάσης των δεδομένων της ΕΔΟΚ, που θα συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία των επαγγελματικών κλάδων του Τομέα του κρέατος. Η βάση δεδομένων αυτή θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για τους επαγγελματίες του Τομέα αλλά και τους φορείς για τη χάραξη στρατηγικών, καθώς θα παρέχει πληροφορίες και δείκτες για ό,τι αφορά το κρέας.

Ανταγωνιστικότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος έχει θέσει και διεκδικεί προτεραιότητες, δια των μελών της, με σημαντικότερη την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής κτηνοτροφίας, κάτι που απαιτεί πολλαπλές παρεμβάσεις, τις οποίες επισημαίνει διαχρονικά η ΕΔΟΚ.

Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγονται:

1. Δημιουργία υπό τον συντονισμό της ΕΔΟΚ και την συμμέτοχή όλων των εμπλεκομένων, εμπορικών προτύπων για όλα τα εγχώρια κρέατα, να αποκτήσουν δηλαδή ταυτότητα και πιστοποίηση και προβολή

2. Αναβάθμιση της μεταποίησης, με ιδιωτική καθετοποίηση  η συνεργατική  η συμβολαική συνεργασία, που θα οδηγήσουν στην πώληση κρέατος από τους παραγωγούς, αντί ζώντων ζώων, για την αύξηση της  προστιθέμενης  αξίας.

3.  Πρόταση για μερική αναδιάρθρωση της κτηνοτροφίας με την δημιουργία vέου παραγωγικού κλάδου της κρεοπαραγωγούς αιγοπροβατοτροφίας.   

4.  Με την στήριξη  και ανάπτυξη κρέατος Μαύρου Χοίρου και Νεροβούβαλου.

Που θα  αποτελέσουν προσθήκη νέων προϊόντων στην φαρέτρα  της ελληνικής γαστρονομίας και  αξιοποίηση αυτών από τον τουριστικό γαστρονομικό χάρτη  που βρίσκεται υπό κατάρτιση.

5. Συνεργασία με κτηνιατρική Υπηρεσία και ΠΕΚΔΥ, για την επαναδιαμόρφωση  κανονισμών ξεπερασμένων και αναποτελεσματικών πια, που εμποδίζουν και τιμωρούν κυριολεκτικά όλους  τους επαγγελματίες του κρέατος

6. Κανονισμοί της υγείας των ζώων με πενιχρές αποζημιώσεις και τεράστια  γραφειοκρατία μετά από κάθε  καταστροφή, χωρίς κανένα μέτρο πρόληψης,  που είναι οικονομικότερο και αποτελεσματικότερο, και πλήττει την  πελατειακή σχέση μεταξύ των εμπλεκομένων.

Τα ευρωπαϊκά προγράμματα

Ειδική μνεία έγινε στη γενικότερη αξία του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, που πρέπει να διαδραματίσουν θεσμικό ρόλο, μέσα από την υποβολή προτάσεων, τη συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές για τη διαμόρφωση κανονισμών και νομοθεσίας όπως επίσης και την εκτέλεση προγραμμάτων έρευνας και εφαρμογής, με στόχο την αναβάθμιση της πρωτογενούς παραγωγής.

Η ΕΔΟΚ σήμερα εκτελεί επτά εγκεκριμένα προγράμματα και συγκεκριμένα:

  • Signed by Nature με σκοπό την ανάδειξη της βιώσιμης αιγοπροβατοτροφίας σε Ελλάδα, Σουηδία και Γερμανία
  • Meet the Eu. Lamb που προωθεί το ελληνικό και κυπριακό κρέας αιγών και προβάτων στη Μέση Ανατολή
  • ERASMUS που αφορά τη μεταφορά Τεχνογνωσίας και Καλών Πρακτικών από την Γαλλία για εφαρμογή στην Ελλάδα.
  • ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση Λειτουργιών της ΕΔΟΚ για την Υποστήριξη της Οργάνωσης της Αγοράς Κρέατος και ωρίμανσης Διεπαγγελματικών συμφωνιών.
  • Π.Α.Α  Μ 16  PRO - LAMB  με στόχο την ενίσχυση του κλάδου της προβατοτροφίας μέσα από την παραγωγή και προώθηση του βαρύτερου σφάγιου.
  • Π.Α.Α   Μ 16   STAR(T) - beef  Στρατηγικές για την παραγωγή μοσχαριών κατάλληλων για πάχυνση σε εκτροφές αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, με τη χρήση τεχνολογιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
  • Π.Α.Α   Μ 16 MEAT QUALITY Ανάδειξη της ποιότητας και διασφάλιση της ιχνηλασιμότητας του ελληνικού κρέατος με τεχνολογίες block-chain

Ταυτόχρονα, έχει καταθέσει ακόμη πέντε προτάσεις προγραμμάτων (διακρατικά ΗORIZON, ERASMUS και ΕΣΠΑ) και αναμένεται η έγκρισή τους, καθώς αφορούν καινοτόμες λύσεις για τη βιωσιμότητα και την αειφορία στην κτηνοτροφία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, όπως επίσης και την προσαρμογή του Τομέα στην ευρωπαϊκή στρατηγική «Από το Χωράφι στο Πιάτο».

Στα σχέδια της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος βρίσκεται η κατάθεση και άλλων προτάσεων, που θα στηρίξουν τον Τομέα του κρέατος, προβολής διακρατικά προς Ε.Ε., προς το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και φυσικά το νέο ΠΑΑ.

06 April 2022
Banner