«Θυσία στο βωμό της CETA, 200.000 θέσεις εργασίας στον τομέα κρέατος της Ε.Ε.»
Related Articles
Έξι ημέρες μας χωρίζουν από τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών αρμόδιων για θέματα εμπορίου, που θα αποφασίσουν στις Βρυξέλλες την έγκριση της Ολοκληρωμένης Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας (CETA) μεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά. Όσο λοιπόν πλησιάζουν οι μέρες, πληθαίνουν οι συζητήσεις για τη συμφωνία και τις συνέπειές της.
Στην Ελλάδα η συζήτηση για την ελληνοκαναδική συμφωνία είναι σαν να μην έγινε ποτέ ανοιχτά, εκτός από λίγες ανούσιες συζητήσεις στα κανάλια και μια συνεδρίαση στη Βουλή. Περισσότερος θόρυβος σηκώθηκε όταν έγινε αντιληπτό ότι η CETA δεν προστατεύει την ελληνική φέτα στον Καναδά, αλλά και πάλι οι αντιδράσεις ήταν δυσανάλογα μικρές σε σχέση με τη ζημιά που ενδεχομένως συνεπάγεται η συμφωνία.
Παρ’ όλα αυτά, όποιος σήμερα το πρωί παρακολούθησε τη σχετική συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατάλαβε ότι εκτός από τους υποστηρικτές της CETA, τα επιχειρήματα των επικριτών της δεν είναι ούτε λίγα ούτε εύκολο να προσπεραστούν.
Ενόψει της συζήτησης που θα έχουν λοιπόν οι υπουργοί αρμόδιοι για το εμπόριο στις 18 Οκτωβρίου, οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής συζήτησαν σήμερα για τα υπέρ και τα κατά της CETA. Στη συζήτηση αντιπαρατέθηκαν τα γενικής φύσεως επιχειρήματα των υποστηρικτών της Συμφωνίας, με τα ειδικά επιχειρήματα των επικριτών της. Οι μεν επαναλάμβαναν ότι η Συμφωνία είναι απαραίτητη για το ελεύθερο εμπόριο και ότι είναι η καλύτερη δυνατή που θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της διαπραγμάτευσης με τον Καναδά. Οι δε, όμως, ήταν πιο συγκεκριμένοι. Δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύγλωττο το επιχείρημα των αριθμών: «Το κόστος παραγωγής στον Καναδά είναι χαμηλότερο. Ως συνέπεια, στον κλάδο του βόειου και του χοιρινού κρέατος, η εφαρμογή της CETA εικάζεται ότι θα καταργήσει 50.000 θέσεις εργασίας στη Γαλλία και 200.000 σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ευρωπαϊκή γεωργία χρειάζεται πράγματι αυτή τη Συμφωνία στις σημερινές συνθήκες κρίσης;» ρώτησε Γάλλος ευρωβουλευτής.
Αντίστοιχα, άλλος ευρωβουλευτής αναρωτιόταν πώς μπορεί η Συμφωνία με τον Καναδά να είναι προς το συμφέρον του μικρού Ευρωπαίου παραγωγού, για να πάρει την απάντηση ότι… ο μικρός παραγωγός θα δρα στην εσωτερική αγορά και ο μεγάλος παραγωγός στη διεθνή αγορά.
Σημειώνεται ότι η CETA θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ύστερα θα τεθεί σε προσωρινή εφαρμογή μέχρι να περάσει και από τα εθνικά κοινοβούλια της Ε.Ε.
Στην Ελλάδα… μακαριότητα
Στην Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η συζήτηση για τη CETA απασχόλησε ελάχιστο ποσοστό του πληθυσμού. Απασχόλησε επίσης βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης που διασταύρωσαν τις προηγούμενες ημέρες τα ξίφη τους για το θέμα της φέτας. Απασχόλησε επιπλέον και την Ειδική Επιτροπή της Βουλής, αφού τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει, σχετικά με τη CETA, την Ειδική Επιτροπή της Βουλής για το Περιεχόμενο και τις Διαδικασίες Σύναψης των Διατλαντικών Εμπορικών Συμφωνιών. Ο κ. Σταθάκης εξήγησε ότι η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., πέτυχε:
1. Να υπάρξει νομικά δεσμευτική ερμηνευτική δήλωση ΕΕ-Καναδά με την οποία διασφαλίζονται:
- η προστασία των δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών καθώς και το δικαίωμα επανεθνικοποίησης ιδιωτικοποιημένων σχετικών επιχειρήσεων (π.χ. υπηρεσίες ύδρευσης)
- η διατήρηση υψηλών προδιαγραφών για την προστασία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος
- η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων σύμφωνα και με τα πρότυπα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας
- η αντικατάσταση του μηχανισμού επίλυσης διαφορών επενδυτή-κράτους (ISDS) με ένα Διεθνές Δικαστικό Σύστημα (ICS), που θα αποτελείται από μόνιμους, σταθερά αμειβόμενους δικαστές (κάτι που διασφαλίζει την ανεξαρτησία τους) και θα περιλαμβάνει Εφετικό Δικαστήριο
2. Να θεωρηθεί η Συμφωνία ως «συμφωνία μεικτής αρμοδιότητας», κάτι που προϋποθέτει την έγκριση όχι μόνο από τα κοινοτικά όργανα αλλά και από τα εθνικά κοινοβούλια.
3. Η διαδικασία προσωρινής εφαρμογής της Συμφωνίας, που θα ξεκινήσει εφόσον αυτή εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, να περιλαμβάνει μόνο το κομμάτι του εμπορίου και των δημοσίων προμηθειών και όχι τις μεταφορές και το επίμαχο θέμα της επίλυσης των διαφορών ανάμεσα σε ιδιώτες και κράτος.
Όσον αφορά την προστασία Γεωγραφικών Ενδείξεων, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι κατόπιν πολύμηνων διαπραγματεύσεων, «η κυβέρνηση κατάφερε να αμβλυνθούν οι αρχικές ανεπαρκείς προβλέψεις και σε πρόσφατη συνάντησή του με την Επίτροπο Μάλστρομ στην Μπρατισλάβα, εξασφάλισε δήλωση με την οποία η Κομισιόν δεσμεύεται εντός 5ετίας να κάνει χρήση των απαραίτητων μηχανισμών, ώστε όλες οι ευρωπαϊκές Γεωγραφικές Ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, να απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο προστασίας στον Καναδά».