Το κόκκινο κρέας ανώτερη πηγή πρωτεΐνης, αποδεικνύει πανεπιστημιακή έρευνα

01 September 2022

Το κόκκινο κρέας ανώτερη πηγή πρωτεΐνης, αποδεικνύει πανεπιστημιακή έρευνα

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Pasture Raised Advantage* της Νέας Ζηλανδίας που διενεργήθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες του 2022, εξήχθησαν συμπεράσματα σύμφωνα με τα οποία το κόκκινο κρέας είναι καλύτερη πηγή πρωτεΐνης από μια επεξεργασμένη φυτική εναλλακτική λύση.

Η επιστημονική έρευνα χωρίστηκε σε τέσσερα στάδια και διερευνούσε τα οφέλη για την υγεία και την ευημερία της κατανάλωσης βοείου κρέατος και αρνιού που εκτρέφονται σε βοσκότοπους ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, σε σύγκριση με το βόειο κρέας με σιτηρά ή μια εναλλακτική λύση με βάση τα φυτά.

Σε αυτήν την πρώτη από τις δύο κλινικές δοκιμές, τριάντα συμμετέχοντες ηλικίας 20-34 ετών τράφηκαν με πρωινό για τέσσερις διαφορετικές ημέρες, ενώ το αίμα, τα πεπτικά συμπτώματα και η διάθεσή τους παρακολουθήθηκαν για τέσσερις ώρες αμέσως μετά το γεύμα. Το πρωινό ήταν ένα σάντουιτς (τύπου μπουρίτο) που περιείχε μία μόνο μερίδα διαφορετικής πρωτεΐνης κάθε μέρα. Βόειο κρέας που εκτρέφεται σε βοσκοτόπια, βόειο κρέας με σιτηρά, αρνί και μια εναλλακτική λύση με βάση τα φυτά σερβιρίστηκαν με τυχαία σειρά σε κάθε συμμετέχοντα κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών.

 «Μετρήσαμε τα θρεπτικά συστατικά στο αίμα των συμμετεχόντων και είδαμε σημαντική διαφορά στον τύπο και τις ποσότητες αμινοξέων που προέρχονται από την πέψη της πρωτεΐνης του κόκκινου κρέατος σε σύγκριση με την πρωτεΐνη του εναλλακτικού επεξεργασμένου κρέατος», λέει ο δρ Braakhuis, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης της έρευνας και συμπληρώνει: «Το έργο μας δείχνει ότι το κόκκινο κρέας είναι πιθανώς καλύτερη πηγή πρωτεΐνης για το σώμα από τα εξαιρετικά επεξεργασμένα προϊόντα φυτικής προέλευσης που προωθούνται ως εναλλακτικά προϊόντα κρέατος».

Ο Σκοτ Νόουλς, καθηγητής του πανεπιστημίου AgResearch, που συμμετείχε στην έρευνα αναφέρει: «Η νέα γενιά εναλλακτικών προϊόντων κρέατος με βάση τα φυτά έχουν σχεδιαστεί για να μιμούνται τη γεύση και τη βασική θρεπτική σύνθεση του κρέατος. Αλλά πολύ λίγα είναι γνωστά ακόμη για τη διατροφική τους ποιότητα και τα οφέλη για την υγεία. Οι εναλλακτικές λύσεις με βάση τα φυτά παράγονται πολύ διαφορετικά από τα ζώα που εκτρέφονται σε βοσκότοπους και διατίθενται στο εμπόριο ως πλεονεκτήματα σε περιβαλλοντικό αποτύπωμα και βιωσιμότητα. Αυτά τα διαπιστευτήρια ελέγχονται ακόμη. Ωστόσο, γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι οι αγρότες της Νέας Ζηλανδίας παράγουν μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή σε ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα παραγωγής στον κόσμο».

Εκτός από τις χημικές μετρήσεις και τις μετρήσεις αίματος, οι ερευνητές χρησιμοποιούν μια διατροφική εφαρμογή καθώς παρακολουθούν τον αντίκτυπο της δίαιτας στις σωματικές αντιδράσεις του σώματος, όπως το βάρος, ο ύπνος και η άσκηση. Παρακολουθούν, επίσης, ψυχολογικούς παράγοντες και παράγοντες ευεξίας όπως η διάθεση και η ικανοποίηση για να κατανοήσουν τον πλήρη αντίκτυπο της δίαιτας στην υγεία των ατόμων.

Μεγάλο μέρος της παγκόσμιας έρευνας για τις περιβαλλοντικές πτυχές της παραγωγής και κατανάλωσης κόκκινου κρέατος έχει βασιστεί σε συστήματα εντατικής εκτροφής με σιτηρά και συχνά οι μελέτες διατροφής και υγείας έχουν χρησιμοποιήσει κρέας που επεξεργάζεται ή καταναλώνεται πέρα από τις συνιστώμενες διατροφικές οδηγίες.

Αντίθετα, το ερευνητικό πρόγραμμα Pasture-Raised Advantage εξετάζει μέτρια ποσότητα φρέσκου κόκκινου κρέατος που περιλαμβάνεται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, ιδιαίτερα κόκκινο κρέας που εκτρέφεται στη Νέα Ζηλανδία, όπου τα ζώα είναι ελευθέρας βοσκής, βασίζονται κυρίως σε βοσκότοπους και έχουν μηδενική μεταχείριση. με αντιβιοτικά και ορμόνες.

*Η έρευνα είναι μια συνεργασία μεταξύ ερευνητών του AgResearch , του Πανεπιστημίου του Όκλαντ , του Πανεπιστημίου Massey και του Ινστιτούτου Riddet.

Πηγή: beeflambnz-co-nz

01 September 2022
Banner
Banner